070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

De meest gewaardeerde Parador hotels van Spanje

We houden erg van lijstjes en opsommingen. Die bieden ons structuur en houvast. En houvast heb je nodig als je op zoek bent naar een volgende vakantiebestemming. Zeker wanneer je overweegt in Spanje te verblijven in een Parador Hotel. Hiervan zijn er namelijk 94. Waar te beginnen?

Reisbeoordelingswebsite TripAdvisor biedt gelukkig licht in de duisternis van de oeverloze keuze op internet in de vorm van websites, reisblogs, aanbevelingen van reisorganisaties en noem maar op. Hier kun je zien wat anderen van specifieke hotels vonden. Daarom is er een lijst van de meest gewaardeerde Parador hotels volgens de gebruikers van Tripadvisor.

Rondreizen met overnachtingen in een Parador Hotel

AmbianceTravel biedt veel rondreizen door Spanje aan waarin het mogelijk is om een of meerdere nachten in zo’n Parador Hotel te overnachten. Een voorbeeld is de Parador rondreis klassiek Andalusië. De Spaanse overheid heeft met deze hotelketen het edele doel om  historisch en artistiek erfgoed verspreid door Spanje op te knappen en zo te behouden voor de volgende generaties en ze tegelijkertijd toegankelijk te maken voor het publiek.

De allereerste Parador opende in 1928 in het Gredos-gebergte ten westen van Madrid. In een tijd waarin Spanje nog amper een hotelinfrastructuur kende. Daarop onstond het idee om meer monumenten en bijzondere lokaties te vinden die geschikt zouden zijn voor een hotel. Een speciale overheidsorganisatie werd hiertoe opgericht en het ene na het andere prachthotel werd in gebruik genomen. De Parador Hotels zijn onderverdeeld in hotels die in stadscentra te vinden zijn (Civia), hotels op bijzondere natuurlocaties (Naturia) of hotels in historische en monumentale gebouwen (Esentia).

 

 1. Parador in Santo Estevo, Ourense
  Dit prachtige hotel is gevestigd in een voormalig klooster in het hart van het Galisische binnenland net boven de grens met Portugal. Het wordt omringd door lommerrijke, met bomen bezaaide heuvels, wat het tot een perfecte plek maakt om even helemaal terug bij jezelf te komen. In het majestueuze gebouw zijn historische details nog steeds zichtbaar en het beschikt over een geweldige patio met overdekte galerijen. Gasten noemen dit hotel ‘onvergetelijk’ en ‘simpelweg fantastisch’.
 2. Parador in Alcalá de Henares, Madrid
  Breng je een bezoek aan Madrid en ontsnap je ’s nachts liever aan de stad die de reputatie heeft 24/7 op dynamische en drukke wijze door te leven, bezoek dan de Parador van Alcalá de Henares. Dit ligt slechts 26 kilometer ten noordwesten van de Spaanse hoofdstad vandaan in de plaats waar de wieg van de beroemde Spaanse schrijver Miguel de Cervantes stond. Zodoende is deze werelderfgoed stad overladen van cultuur en kust. De Parador is gevestigd in een oud college cq klooster uit de zeventiende eeuw en is zeer stijlvol en
  minimalistisch ingericht. Gasten roemen het ‘magnifieke gebouw’ en omschrijven het als ‘charmant’.
 3. Parador in Hostal Dos Reis Católicos, Santiago de Compostela (A Coruña)
  Dit hotel is het ‘oudste hotel ter wereld’. Het ligt aan het einde van de wereldberoemde pelgrimsroute Camino de Santiago in de Spaanse stad Santiago de Compostela aan het Obraidiro-plein vlakbij de kathedraal. Vanuit deze Parador heb je onvergetelijke panorama’s over de stad en de beroemde kathedraal. De Katholieke Koningen begonnen hier in de een opvang voor vermoeide pelgrims. Gasten noemen het een ‘magnifieke plek’, ‘spectaculair’ en ‘een juweel in elk opzicht’.
 4. Parador in Cangas de Onís, Asturias
  Opnieuw in een voormalig klooster van San Pedro de Villanueva heb je spectaculaire vergezichten over het dramatisch gevormde Noordwest-Spaanse gebergte Picos de Europa. Het hotel ligt met een prachtige tuin aan de rivier Sella en vormt een perfect uitgangspunt voor een bezoek aan het eerder genoemde natuurgebied. Hier kun je veel outdooractiviteiten beoefenen, mountainbiken, wandelen en zelfs op zoek naar wolven en wilde katten. Gasten noemen het ‘spectaculair’ en ‘een Parador met een ziel’.
 5. Parador in Plasencia, Cáceres
  Deze Parador ligt op de Zilverroute (Vía de la Plata) vlakbij werelderfgoedstad Cáceres in het historische centrum van het stadje Plasencia midden in Extremadura. Je logeert in een voormalig kloostergebouw uit de vijftiende eeuw dat mooi gelegen is aan de oever van de rivier Jerte. De Zilverroute was een oude handels- en pelgrimsroute die het westen van Spanje doorkruist van noord naar zuid. Gasten noemen het ‘fantastisch’ en ‘luxueus’.
 6. Parador in Carmona, Seville
  Het stadje Carmona ligt op een half uur rijden van de bijzondere Andalusische stad Sevilla. Het Parador Hotel ligt hier in een voormalig Arabisch paleis uit de veertiende eeuw en vormt een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Sevilla en omgeving. Carmona zelf heeft veel religieuze historische gebouwen die de moeite van een bezoek waard zijn. Gasten noemen het ‘onmisbaar’, ‘romantisch’ en prijzen de ‘geweldige uitzichten’. De streek Andalusie beschikt over nog meer prachtige paradores, ideaal om een rondreis door dit deel van het zuiden van Spanje te maken en te overnachten in een Parador.
 7. Parador Oropesa, Toledo
  Het kasteel van de voormalige hertogen van Oropesa waarin deze Parador huist, wordt gekenmerkt door prachtige torens en andere architectonisch interessante elementen. Het ligt in het stadje Oropesa midden in de Spaanse regio Castilla-La Mancha en het Gredos-gebergte. In dat natuurgebied kun je prachtig wandelen. Deze parador werd in 1930 geopend als allereerste Parador Hotel in de keten. Gasten noemen het ‘heel erg mooi’ en ‘spectaculair met een fantatische keuken’.
 8. Parador in Cádiz
  De Parador in Cádiz is heel wat moderner dan veel van zijn collega’s. Dankzij de stijlvolle architectuur prijkt dit hotel op nummer acht van de lijst. Het ligt op een steenworp afstand van het populaire stadsstrand Playa de la Caleta. Waar je ook in dit hotel bent heb je geweldige uitzichten over de baai van Cádiz, die ooit de door Columbus geopende poort naar de Nieuwe Wereld was. Dwaal vanuit het hotel door de smalle straatjes van deze stad die vanwege de kleurrijke gebouwen het Havana van het westen wordt genoemd. Gasten noemen het ‘een paradijselijk hoekje’ en waren weg van de ‘schitterende uitzichten’.
 9. Parador in Alcañiz, Teruel
  De oorsprong van dit kasteel op een heuvel die het stadje Alcañiz in de regio Aragón bekroond gaat terug tot de twaalfde en dertiende eeuw. Waan je een kasteelheer of –dame bij de wachttoren, de klokkentoren of in de prachtige tuinen. Uit de omgeving van Alcañiz komt de zwarte truffel vandaan, er wordt heerlijke ham gemaakt en ook de olijfolie is niet te versmade. Gasten noemen het ‘spectaculair’ en ‘heerlijk’.
 10. Parador in Chinchón, Madrid
  Tot slot in deze top tien brengen we het voormalige Augustijner klooster onder de aandacht. Het ligt in het stadje met de tot de verbeelding sprekende naam Chinchón op een steenworp afstand van Madrid en heeft fraaie tuinen met mispelbomen, een binnenpatio en een keuken waar heerlijke gegrilde lam wordt bereid. Chinchón’s Plaza Mayor is onder meer zeer bezienswaardig vanwege de 230 houten balkons. Gasten noemen het een ‘vredige en prachtige plek’ en ‘heel charmant’.

 

 

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug