070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Fly-drive Portugal van Braga naar Faro

De afstanden tussen de mooiste steden en plekken in Portugal zijn niet zo groot. Dat maakt Portugal bij uitstek geschikt voor een fly-drive. Je komt aan op een andere plek als vanwaar je het land weer verlaat. Het tussenliggende deel leg je af met de auto. Lees verder voor inspiratie voor een fly-drive van Braga in het noorden naar Faro in de zuidelijke Algarve. De reis is zeer divers met een mix van cultuur, historie, natuur en strand. Bruisende stadscentra worden afgewisseld met fotogenieke dorpjes, rustgevende stranden, wijnvelden en natuurgebieden. De Portugese keuken is verfrissend veelzijdig en het land bezit met veel regionale specialiteiten een rijk erfgoed aan culinaire schatten.

Braga
Onze fly-drive begint in Braga, het Rome van Portugal vanwege het grote aantal kerken dat er ligt. Het is tevens een van de oudste steden van Portugal. Het meestbezochte religieuze gebouw is een katholiek bedevaartsoord op zich: Santuário do Bom Jesus do Monte. Deze vind je hoog op een heuvel in het oostelijke gedeelte van de stad. De Mercado da Saudade is een kruising tussen een (gastro)markt en een winkelcentrum met veel traditionele hebbedingen. Braga is ook een studentenstad en dit feit keert terug in de aanwezigheid van tal van restaurants en hippe barretjes.

Viano do Castelo
Vanuit Braga vervolgt u uw fly-drive Portugal een stukje noordwaarts richting de kustplaats Viano do Castelo aan de monding van de rivier de Lima. Het ligt prachtig tussen groene heuvels en vroeger vertrokken hiervandaan de beroemde Portugese ontdekkingsreizigers. Het beste begin je je verkenningstocht op Praça da Republica met de oude Chafarizfontein uit 1553. Voor de culinaire geneugten ga je naar de boulevard langs de rivier voor een ‘arroz de sarabulho’ in combinatie met een verfrissende Vinho Verde . Als natuur-uitje is het beeldschone nationale park Peneda-Gerés niet te versmaden.

Guimaraes
Meer in het binnenland ligt Guimarães, de kraamkamer van Portugal en dus belangrijk voor de Portugese geschiedenis. Mooie monumenten wisselen historische gebouwen af in een overzichtelijk en levendig centrum. Dankzij tal van koloniale gebouwen is Guimarães tot Werelderfgoed benoemd. In 2012 was Guimarães Culturele hoofdstad van Europa. Zodoende werd het middeleeuwse centrum flink opgeknapt. Mooie lage huisjes vol fleurige azulejos tegels geven de stad een aantrekkelijke aanblik. Het historische centrum met prachtige gotische gebouwen en traditionele stadspaleizen kent leuke pleinen zoals het Oliveira plein met gezellige terrassen. Breng een bezoek aan het Convento de la Misericordia, het paleis van de hertogen van Brangança, het kasteel op de Monte Largo berg en het Do Penha  park. Hier kun je met een kabelbaan naar toe.

Porto
We zakken verder af naar het sfeervolle en kleurrijke Porto aan de monding van de Douro-rivier. Dit is de bakermat van de zoete Port-wijn. De zuidoever van de rivier is vergeven van de bodega’s waar Port gemaakt wordt. De omliggende met wijnranken bedekte heuvels bieden een fraaie groene aanblik. Eet vers gegrilde vis in een van de kronkelige straatjes in de wijk Matosinhos bij de haven. Bezoek de Mercado do Bolhao of dwaal door het iets toeristischere en grotendeels middeleeuwse volkswijk Ribeira tot aan de mooie brug Ponto dom Luís I of maak een boottrip over de Douro en bezoek een van de wijnhuizen.

Coimbra
In het binnenland ligt in Coímbra de oudste universiteit van Portugal en een van de oudste van Europa, iets wat u niet mag missen tijdens uw fly-drive. De universiteit werd in de dertiende eeuw gesticht en is inmiddels ook Werelderfgoed. Aanraders om hier te zien zijn de Capela de São Miguel met een imposant barok orgel en de universiteitsbibliotheek Joanina met honderdduizenden eeuwenoude werken die staan uitgestald op prachtige met ‘talha dourada’ (verguld houtsnijwerk) versierde boekenrekken. In het klooster Mosteiro de Santa Cruz ligt het graf van de eerste koning van Portugal Alfonso Henriques. Het klooster ligt in het historische centrum van deze studentenstad met veel winkels en restaurants. Wil je even wat minder hectiek, bezoek dan de schitterende botanische tuinen.

Lissabon
Deze ‘witte stad’ aan de monding van de Taag ligt sierlijk over zeven heuvels gespreid met het kasteel van Sao Jorge dominant in de skyline. De oudste wijk is Alfama, deze overleefde de grote aarbeving van 1755, is een must om te bezoeken. Luister naar Fado in een van de talloze barretjes. Deze melancholische muziekstijl vertolkt de ziel van Lissabon. Ga met de antieke tram van lijn 28 naar de fraaie kathedraal Sé. Voor winkelplezier spoed je je met de Santa Justa lift of met de gele, steile tram Elevador da Gloria naar Bairro Alto met ook veel clubs, bars en restaurants. De wijk Belém is die van de ontdekkingsreiziger Vasco do Gama. Hier staat de beroemde Toren van Belém, een voorbeeld van de overdadige Manuelstijl. Het hier dichtbij gelegen klooster Mosteiro dos Jerónimos is net zo rijkelijk versierd. De versmarkt Ribeiro is een must voor foodies en met kinderen mag je Parque das Naçcoes met het Oceanarium niet overslaan.

Evora
In het hart van de mooie Alentejo streek die al het Toscane van Portugal wordt genoemd, vind je Évora. De Alentejo vormt de gastronomische ziel van Portugal en je kunt er heerlijk eten en de mooiste wijnen drinken. Het hart van Evora staat op de werelderfgoedlijst van Unesco met veel middeleeuwse en renaissancistische paleizen. Het aquaduct van het zilveren water herinnert nog aan de aanwezigheid van de Romeinen in een verder verleden. De Romeinse tempel van Diana uit de tweede eeuw, de vroeg gotische kathedraal Evero Sé en het ernaast liggende klooster Lóios uit de veertiende eeuw zijn echte blikvangers.

Tavira
Aan de Zuid-Portugese kust ligt het nog vrij authentieke Tavira. Prachtige stranden zijn enkel per veerboot bereikbaar, zodat massa’s hier afwezig blijven. De kleurrijke gevels en beschilderde azulejo-tegels bieden een fraaie aanblik.  Charmante pleintjes wisselen met kinderkopjes bedekte straatjes af waaraan veel restaurantjes liggen voor heerlijke Portugese smaken. Mooie natuur vind je in Ria Formosa, een zestig kilomter lange gordel van eilandjes en schiereilanden met lagunes, moerassen, zoutpannen en kanalen.

Faro
De laatste bestemming van deze fly drive door Portugal is Faro. De lange geschiedenis hier is jammer genoeg grotendeels gewist door een grote aardbeving aan het begin van de achttiende eeuw. Toch zijn er nog een paar aardige bezienswaardigheden over, zoals de Carmelo kerk met een ietwat lugubere kapel die is bekleed met stenen, echte doodshoofden en botten. Ook het bisschoppelijk paleis uit de vijftiende eeuw bleef overeind met fraaie rococo-elementen in het interieur. Vanuit de klokketoren van de kathedraal heb je een fraai uitzicht over de stad en omgeving. Een leuk dagtochtje is een bezoek aan het eiland Ilha Deserta met witte stranden vanwaar de zonsondergangen spectaculair zijn.

Zo heb je na circa duizend kilometer rijden de mooiste plekken van Portugal gezien. Klinkt zo’n fly-drive Portugal aantrekkelijk? Kijk naar al onze rondreizen in Portugal of neem dan nu contact op met AmbianceTravel.

Bel of mail mij terug