070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

De vele gezichten van de Sierra Nevada

De vele gezichten van de Sierra Nevada

Helemaal in het zuiden van Spanje, in Andalusië, ligt de Sierra Nevada. Dit gebergte is zeer veelzijdig. Allereerst ligt er de hoogste berg van het Spaanse vasteland. En het zuidelijkst gelegen skigebied van Europa. Dan herbergen de zuidflanken nog het sprookjesachtige gebied La Alpujarra. En net ten noorden van de bergen doet het landschap je denken aan de maan en wonen mensen nog in grotten. De vele gezichten van de Sierra Nevada ontmaskerd tijdens een rondreis Andalusie.

De Sierra Nevada in de zomer

Omdat de Sierra Nevada tot nationaal park is verklaard, is een groot gebied beschermd dus vrijwel onaangetast. Vanuit Granada bereik je eenvoudig per auto over de A395 het hoogstgelegen gedeelte aan de noordwestkant. In het skidorp Pradollano zijn in de maanden juli en augustus tal van activiteiten te doen. Hier zijn twee liften (een cabine- en een stoeltjeslift) open die je tot vlak onder de top van de Veleta (3.396m) brengen. Je kunt er o.a. mountainbiken in het bikepark, wandelen of sterren kijken in de sterrenwacht. En op grote hoogte en zelfs in juli nog een sneeuwbal gooien vanaf één van de laatste plakken sneeuw. Meer naar beneden toe vind je een prachtige wandeling. Je passeert hier hangbruggen bij Monachil of het outdoorparadijs bij Güejar Sierra.

La Alpuarra

La Alpujarra is een uiterst vruchtbare streek op de zuidkant van de Sierra Nevada. Bronnen, smeltwaterriviertjes en een bijzonder irrigatiesysteem zorgen voor een constante irrigatie. En dat levert een weelderige omgeving op. Veel groen en altijd het geluid van stromend water. Je vindt er verschillende soorten fruit- en notenbomen en veel lokale landbouw van de bewoners. Die geven het gebied een idyllische aanblik. Je kunt er naar hartenlust wandelen door de frisse berglucht. En bijkomen op een pittoresk dorpspleintje in een van de fotogenieke bergdorpjes zoals Pampaneira, Capileira of Trevélez. Hier is de nalatenschap van de laatste Arabieren die na de Reconquista nog in Spanje verbleven, nog goed te zien. Vanuit de laatste twee plaatsjes kun je binnen één dag de top van de hoogste berg van Spanje beklimmen. Informeer wel vooraf goed naar het weer. Of kies voor een overnachting in de Refugio de Poquiera op 2.500 meter hoogte.

Guadix en omgeving

In het maanlandschap ten noorden van de Sierra Nevada wonen wel mensen, alleen valt het niet zo op. Dorpjes zien er apart uit met gekke rotsheuvels waaruit schoorstenen steken of waar een deur en wat ramen in zijn aangebracht. De dorpjes Guadix en Purullena zijn de bekendste dorpen. Hier woont de meerderheid van de inwoners nog in grotwoningen. Steeds meer van die grotwoningen zijn geschikt gemaakt voor toeristen. Die dan kunnen ontdekken hoe ontzettend comfortabel en rustgevend het is om een nacht in een grot door te brengen. In de hete zomers is het er altijd aangenaam koel. Ben je nog op zoek naar souvenirs, dan wordt hier in de omgeving veel van de fleurige keramiek gemaakt waar Andalusië zo bekend om is.

De Sierra Nevada in de winter

Het skigebied bij het dorp Pradollano heet heel toepasselijk Sol y Nieve (zon en sneeuw). Van eind november tot eind april kun je hier skiën. Met op heldere dagen zicht op Afrika. Er zijn 21 skiliften en 131 pistes. Dus het is er prima skiën voor een paar dagen. Heb je geen ski-uitrusting bij je, geen probleem: je kunt in Pradollano alles huren wat je nodig hebt. Wil je niet skiën, dan is het alleen al leuk om vanaf één van de terrassen naar het drukke gedoe op de latten te kijken. Liefst met een warme – of koude versnapering erbij. Ben je met kleine kinderen, dan zijn er heuvels speciaal ingericht voor sleetje rijden. Ook sleetjes zijn er te koop. Dit gebied ligt vlakbij de fraaie stad Granada voor de dagen dat het te hard waait of – sneeuwt en de liften gesloten zijn.

Rondreis Zuid-Afrika Steenberg hotel golf

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug