070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Bezienswaardigheden Granada

Granada is na Sevilla, Málaga en Cordóba de vierde stad van Andalusië. De stad, gelegen op 738 meter hoogte aan de voet van het gebergte Sierra Nevada, biedt de bezoeker één van de belangrijkste historische en toeristische bezienswaardigheden van Spanje: Alhambra. Alhambra is het meest bezochte monument van Spanje.

Stedenreis Granada
De ligging aan de voet van de bergen, het Alhambra maar zeker ook de levendige sfeer in de stad zijn beeldbepalend voor Granada. Die levendige sfeer hangt samen met de aanwezigheid van de universiteit en -dus- studenten: het is genieten op de talloze terrassen van bars en restaurants. Granada is dan ook een uitstekende bestemming voor een stedenreis. AmbianceTravel biedt u een pasklaar arrangement.

Rondreis Andalusië
Een combinatie met één of meer van de andere steden ligt voor de hand. Málaga, één van die andere topbestemmingen in Andalusië, ligt slechts op zo’n 130 km afstand van Granada en de beide steden laten zich dus uitstekend combineren. Reizen van de ene stad naar de andere kan prima per trein maar uiteraard ook met de huurauto, die AmbianceTravel graag voor u regelt. Ambiance heeft echter diverse rondreizen Andalusië in het programma.

Geschiedenis Granada
De historie van Granada gaat terug tot de prehistorie. Granada werd in 700 vC een Moorse stad maar de stad werd pas echt belangrijk nadat Sevilla en Cordóba rond 1240 in handen vielen van de Katholieke legers en de Moren een nieuwe hoofdstad nodig hadden. Dat werd Granada.

Alhambra Granada
Toen begon een twee eeuwen durende bloeiperiode van Granada en werd er een aanvang gemaakt met de bouw van het paleizencomplex Alhambra, dat zich op een heuvelachtig plateau bevindt. Het Alhambra is met een roodachtige steen opgebouwd, hetgeen de naam verklaart: het is afgeleid van het Moorse ‘Rode burcht’.

Hoofdstad Granada
In 1492 zagen de Moren in dat weerstand bieden tegen de oprukkende katholieke legers geen zin meer had en zonder slag of stoot werd de sleutel van de stad overhandigd. De Katholieke Koningen waren zo onder de indruk van de pracht en praal van de paleizen dat ze er zelf introkken. Ze maakten van Granada de Spaanse hoofdstad maar voegden hun eigen elementen aan het Alhambra toe: zo werd een deel afgebroken om er een ‘eigen’ paleis te kunnen bouwen.

Monument Alhambra
Nu bestaat Alhambra uit Alcazaba (een militaire burcht), een paleizencomplex en de medina, een wijk waar de burgerbnevolking woonde. De Alcazaba is het oudste gedeelte (9e eeuw) en een indrukwekkend bouwwerk met een dubbele omwalling. Het eerste paleis naast de Alcazaba werd in 1238 gebouwd, waarna er constant gebouwen aan werden toegevoegd.

Tuinen Alhambra
Naast het Alhambra liggen de Generalife-tuinen, de oudste nog bestaande Moorse tuinen, en het Zomerpaleis. De tuinen naast het Alhambra waren aanvankelijk moestuinen. De huidige siertuinen werden in 1932 aangelegd en zijn een lust voor het oog, met bloemen, bomen, een doolhof en vijvers met fonteinen.

Entreekaarten Alhambra
Het Alhambra is één van de redenen dat er in Granada veel studenten kunstgeschiedenis zijn: de Islamitische en katholieke kunstschatten zijn vermaard. Aangezien het op de lijst van de erfgoederen van Unesco staat, mag per dag slechts een beperkt aantal bezoekers naar binnen. Het is dan ook verstandig om van tevoren kaarten te reserveren. AmbianceTravel doet dat graag voor u.

Wijk Albayzin in Granada
Naast het Alhambra is de wijk Albayzin een belangrijke attractie van Granada. De wijk staat ook op de Unesco lijst van werelerfgoed. Hier vallen de witte Moorse woningen op en bijna allemaal hebben ze een binnenplaats met groen en fontein.

Albayzin heeft de sfeer van het midden oosten. Je vindt er veel (Arabische) restaurants, theehuizen en winkeltjes. Het is een doolhof van weggetjes en pleinen en met terrassen en tuinen. Bezoek hier ook de oude arabische baden, het archealogisch museum van Granadan en de kerk van San Nicolas. Vanaf de kerk heb je prachtig uitzicht over het Alhambra.

Wandelen Sierra Nevada
Een derde bezienswaardigheid van Granada ligt niet in de stad maar er net buiten. Niettemin kun je er ruimschoots van genieten als je in de stad bent: het uitzicht op de bergen van de Sierra Nevada, met hun eeuwige witte sneeuw op de toppen geeft een verblijf in de stad een extra dimensie. Uiteraard kun je in de bergen ook prachtige wandelingen maken, pittige fietstochten of met de (huur)auto toeren, waarbij je ook menig sfeervol bergdorp tegenkomt.

Bergtoppen Sierra Nevada
De Sierra Nevada is, na de Alpen, met zestien bergtoppen boven de 3000 meter het hoogste gebergte van Europa. Het gebied staat bekend om de rijke flora en fauna. Er leven zo’n zestig vogelsoorten in de lucht maar ook op de grond vind je talloze diersoorten zoals everzwijnen, dassen en berggeiten. Skiën in Sierra Nevada Met 84 kilometer aan pistes en de hoogste top op 3396 meter leent de Sierra Nevada zich ook voor een skivakantie. Het belangrijkste skigebied heet Solynieve en de bekendste dorpen zijn Pradollana (op 2100 meter) en Borreguilles (2700 meter)

Tickets Granada
Natuurlijk kunt u met uw eigen auto naar Andalusië reizen maar voor veel mensen is dat toch te ver en te tijdrovend. Een andere mogelijkheid is het boeken van een Fly drive Andalusie waarbij u ook Granada bezoekt. Wij regelen de vliegtickets en hotels zodat u kunt genieten van een ontspannen reis. AmbianceTravel boekt het graag voor u.

Parador Alhambra
Stijlvol slapen doet u in Granada in de Parador van Alhambra: Paradores de Granada. Dit is uniek omdat het in de tuinen van het Alhambra ligt. Deze bijzondere Parador wordt omringd door prachtige tuinen, fonteinen en bomen waardoor u het gevoel heeft dat u in een sprookje beland bent.

Bel of mail mij terug