070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Bezienswaardigheden Granada

Bezoek Granada tijdens uw rondreis Andalusie

Granada is een provinciehoofdstad en met zijn 250.000 inwoners helemaal geen grote stad in Spanje. Toch is het één van de belangrijkste toeristische trekpleisters en dat heeft alles te maken met het Alhambra. Dit top-10 museum van Europa staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en trekt jaarlijks enkele miljoenen bezoekers van over de hele wereld aan. Maar Granada heeft meer te bieden. Zo heeft het een heel interessante binnenstad met veel historische gebouwen en in de omgeving ligt het gebergte Sierra Nevada met toppen van boven de 3000 meter hoogte waar het heerlijk wandelen is. De binnenstad van Granada is autoluw, redelijk compact en goed te belopen. Hier bevindt zich o.a. de kathedraal van Granada en het Albayzin, de oude moorse wijk die een bezoek verdienen.

De 10 belangrijkste bezienswaardigheden van Granada

Het Alhambra

Met stip de belangrijkste bezienswaardigheid van Granada is het Alhambra. Dit is een indrukwekkend fort met diverse paleizen en prachtige tuinen. Het is een bijzondere mengeling van moorse architectuur met katholieke invloeden van latere datum. Het Alhambra bestaat uit 3 verschillende delen: Het Nazarid paleis, het Alcazaba-fort en de  tuinen van de Generalife. Trek gerust een halve dag uit voor een oppervlakkig bezoek aan het Alhambra of een hele dag voor een wat diepgravender bezoek want er is voldoende te ontdekken. Als gevolg van de UNESCO-status, mogen er per dag maar ca 6000 bezoekers naar binnen terwijl de belangstelling een veelvoud daarvan is. Dat betekent dat het bijzonder lastig is om tickets voor het Alhambra te bemachtigen. AmbianceTravel is één van de twee officiele agenten in de Benelux en kan dan ook bemiddelen bij het aankopen van tickets. Deze service mag uitsluitend worden aangeboden in combinatie met het boeken van een rondreis, er worden dan ook geen losse entreebewijzen verkocht.

De kathedraal en koninklijke kapel

De tweede bezienswaardigheid van Granada is de kathedraal en de naastgelegen Koninklijke kapel die naast elkaar in het hart van de stad liggen. De kathedraal is een bijzonder mooi voorbeeld van Spaanse renaissance architectuur. Hij dateert uit 1523 en is gebouwd in de periode van Koningin Isabella op de plaats waar voorheen de grootste moskee van Granada stond. Dit was nadat de Nasrid overheersers verslagen waren. Dit gebouw is bijzonder omdat het een renaissance bouwwerk is op een gotisch fundament. In de kerk hangen originele doeken van El Greco en Ribero. De kerk telt talrijke standbeelden en sculpturen. Ook de glas-in-lood ramen zijn zeer bijzonder.

Direct naast de kathedraal ligt de Koninklijke kapel die vooral gotische kenmerken heeft. Dit gebouw uit 1517 is het mausoleum van Koning Ferdinand en Koningin Isabella. Zij overleden voor het bouwwerk gereed was en werden in eerste instantie begraven in het Klooster van San Francisco in het Alhambra en zijn later verhuisd naar de Koninklijke kapel. Bezoek ook het sacristie-museum binnen de kapel want hier liggen persoonlijke voorwerpen zoals het zwaard van de koning, de juwelen-box van de koningin en de koninklijke kroon uit die tijd.

De Alcaiceria

De derde must-see van Granada is de Alcaiceria. Dat is een Arabische markt, midden in Europa! Het woord ‘Alcaiceria’ betekent ‘Huis van Ceasar’. Dat komt omdat de toenmalige permissie om deze markt te beginnen kwam van keizer Julius Ceasar. De markt dateert uit de 14e eeuw en was lange tijd de Grote Bazaar van Granada waar zijde, parfum, specerijen en andere goederen verkocht werden. De grote bazaar werd in de 19eeeuw door brand verwoest en heeft nooit meer zijn grandeur van die tijd herwonnen. Tegenwoordig is het een straat waar nog steeds veel goederen van Arabische oorsprong worden verkocht en een ideale plek voor souvenirjagers die eens wat anders willen kopen.

Het Albayzin

De Albayzin van Granada is in 1984 tot werelderfgoed verklaard. De naam betekent letterlijk ‘wijk van de valkeniers’ en wordt de Moorse wijk van Granada genoemd. De wijk ligt op een heuvel en is vooral bekend vanwege zijn prachtige uitzichten op o.a. het Alhambra. Bezoek de kerk van San Nicolas van waar het uitzicht nog mooier is. Ook deze kerk is op de plek van een moskee gebouwd. In de Moorse tijd waren er meer dan 30 moskeeën in Granada. De meeste werden verwoest nadat de Nasrid heersers verslagen waren en op diezelfde plaatsen werden kerken gebouwd. Bij de kerk van San Juan de los Reyes in de Albayzin wijk zie je de oorspronkelijke minaretten nog staan.

 

Als vijfde bezienswaardigheid van Granada willen we de Sierra Nevada benoemen. Eigenlijk buiten de stad gelegen maar toch zo onlosmakelijk ermee verbonden dat dit gebergte niet mag ontbreken. De Sierra Nevada is een gebergte met toppen van boven de 3000 meter waar ’s winters dus ook wintersport bedreven wordt. Tot laat in het voorjaar zie je de besneeuwde toppen vanuit Granada die het decor iets mystieks geven. De Sierra Nevada is uitstekend geschikt voor een mooie wandeling. Er zijn talrijke wandelpaden uitgezet en desgewenst kun je een tocht onder begeleiding van een gids maken. Voor wie een wandeling te hoog gegrepen is, loopt er ook een klein weggetje door de bergen heen van La Calahorra naar de Laroles via de A337. U moet geen hoogtevrees hebben en geen angst hebben voor een haardspeldbocht maar de uitzichten zijn adembenemend.

 

Op de 6e plaats zetten wij de multiculturele wijk Sacromonte. U vindt hier naast Spanjaarden ook zigeuners en mensen met een Joodse – en Arabische achtergrond. Naast huizen zijn hier ook mensen die in grotten wonen. U kunt deze grotten makkelijk vinden als u door de hoofdstraat van de wijk loopt. Probeer zo’n grot binnen te komen en verbaas je over de faciliteiten want sommige zijn compleet ingericht met een woonkamer, slaapkamers en een keuken. Verder vindt u in deze volkswijk allerlei typische restaurants, flamenco shows en shows met klassieke guitaren.

 

De 7e bezienswaardigheid is de Ermita San Miguel, ook wel de Hermitage of San Miguel alto is zo’n kleine attractie die je gauw over het hoofd zou zien. De mirador van San Miguel alto ligt er vlak naast en biedt een fabelachtig uitzicht over Granada. De ermita van San Miguel dateert uit de 17e eeuw en is gebouwd op de fundamenten van de Arabische Aceituno toren. Hier vindt een jaarlijkse pelgrimstocht naar toe plaats, op 29 september. Als u omhoog klimt vanuit de Albayzin of de Sacromonte-wijk, lijkt het in eerste instantie een beetje desolaat. Graffiti en onverharde wegen dragen bij aan dit idee. Echter, eenmaal boven wacht de beloning met een prachtig uitzicht op het Alhambra en op de stadsmuren. Mocht de klim omhoog te veel van het goede zijn, dan kunt u ook een taxi nemen.

 

Op de 8e plaats vindt u het Cartuja klooster. Het is gesticht in 1506 en was hét klooster voor Cartuzer monniken. U vindt er een mengeling van architurale stijlen: gotisch, barok en renaissance. Loop deze kerk binnen en raak onder de indruk van de vele houtsnijwerken. Kijk ook naar de deur die de scheiding vormt met de koorbanken. Er zijn veel schilderijen te vinden met scenes uit het oude testament en er is een sacristie die u kunt bezoeken met gewelfde plafonds, dorische zuilen en beelden met marmeren sokkels.

 

De Mirador van San Nicolas staat op de 9e plaats en is wederom bekend vanwege zijn adembenemende uitzichten. Het is een plein op een heuvel boven de Albayzin-wijk en heeft een geweldig uitzicht op deze wijk. Bill Clinton was hier een keer en merkte op dat hier waarschijnlijk de mooiste zonsondergang ter wereld te zien was.

 

Onze hekkensluiter zijn de Arabische baden van Granada. Er zijn er vele in Granada die eigenlijk zijn te verdelen in enerzijds de historische baden en anderzijds de moderne baden. De oudste ‘El Bañuelo dateert uit de 11e eeuw en is niet alleen een werkend badhuis maar ook een museum. Het was onderdeel van de Mezquita del Nogal, de moskee met de walnootboom. Het was een sociale ontmoetingsplaats waar je ondertussen gemasseerd werd en je haar geknipt werd. Met uiteraard gescheiden tijden voor mannen en vrouwen.

 

Rondreizen AmbianceTravel met daarin opgenomen Granada

 In de volgende rondreizen is een bezoek aan Granada opgenomen:

Lees meer over rondreizen Andalusie hieronder:

 • Andalusie: Verblijf in historische cortijo’s, hacienda’s en molino’s
 • Andalusie op zijn best met verblijf in sfeerhotels
 • Paradores rondreis Klassiek Andalusie
 • Vamos a Andalucia
 • Andalusie voor het hele gezin
 • Grandtour Andalusie
 • De designwereld van Andalusie
 • Rondreis Andalusie met verblijf in appartementen
 • Culinaire rondreis Andalusie
 • Andalusie vol luxe
 • Van Madrid door Andalusie naar Malaga

 

Granada is na Sevilla, Málaga en Cordóba de vierde stad van Andalusië. De stad, gelegen op 738 meter hoogte aan de voet van het gebergte Sierra Nevada, biedt de bezoeker één van de belangrijkste historische en toeristische bezienswaardigheden van Spanje: Alhambra. Alhambra is het meest bezochte monument van Spanje.

Stedenreis Granada
De ligging aan de voet van de bergen, het Alhambra maar zeker ook de levendige sfeer in de stad zijn beeldbepalend voor Granada. Die levendige sfeer hangt samen met de aanwezigheid van de universiteit en -dus- studenten: het is genieten op de talloze terrassen van bars en restaurants. Granada is dan ook een uitstekende bestemming voor een stedenreis. AmbianceTravel biedt u een pasklaar arrangement.

Rondreis Andalusië
Een combinatie met één of meer van de andere steden ligt voor de hand. Málaga, één van die andere topbestemmingen in Andalusië, ligt slechts op zo’n 130 km afstand van Granada en de beide steden laten zich dus uitstekend combineren. Reizen van de ene stad naar de andere kan prima per trein maar uiteraard ook met de huurauto, die AmbianceTravel graag voor u regelt. Ambiance heeft echter diverse rondreizen Andalusië in het programma.

Geschiedenis Granada
De historie van Granada gaat terug tot de prehistorie. Granada werd in 700 vC een Moorse stad maar de stad werd pas echt belangrijk nadat Sevilla en Cordóba rond 1240 in handen vielen van de Katholieke legers en de Moren een nieuwe hoofdstad nodig hadden. Dat werd Granada.

Alhambra Granada
Toen begon een twee eeuwen durende bloeiperiode van Granada en werd er een aanvang gemaakt met de bouw van het paleizencomplex Alhambra, dat zich op een heuvelachtig plateau bevindt. Het Alhambra is met een roodachtige steen opgebouwd, hetgeen de naam verklaart: het is afgeleid van het Moorse ‘Rode burcht’.

Hoofdstad Granada
In 1492 zagen de Moren in dat weerstand bieden tegen de oprukkende katholieke legers geen zin meer had en zonder slag of stoot werd de sleutel van de stad overhandigd. De Katholieke Koningen waren zo onder de indruk van de pracht en praal van de paleizen dat ze er zelf introkken. Ze maakten van Granada de Spaanse hoofdstad maar voegden hun eigen elementen aan het Alhambra toe: zo werd een deel afgebroken om er een ‘eigen’ paleis te kunnen bouwen.

Monument Alhambra
Nu bestaat Alhambra uit Alcazaba (een militaire burcht), een paleizencomplex en de medina, een wijk waar de burgerbnevolking woonde. De Alcazaba is het oudste gedeelte (9e eeuw) en een indrukwekkend bouwwerk met een dubbele omwalling. Het eerste paleis naast de Alcazaba werd in 1238 gebouwd, waarna er constant gebouwen aan werden toegevoegd.

Tuinen Alhambra
Naast het Alhambra liggen de Generalife-tuinen, de oudste nog bestaande Moorse tuinen, en het Zomerpaleis. De tuinen naast het Alhambra waren aanvankelijk moestuinen. De huidige siertuinen werden in 1932 aangelegd en zijn een lust voor het oog, met bloemen, bomen, een doolhof en vijvers met fonteinen.

Entreekaarten Alhambra
Het Alhambra is één van de redenen dat er in Granada veel studenten kunstgeschiedenis zijn: de Islamitische en katholieke kunstschatten zijn vermaard. Aangezien het op de lijst van de erfgoederen van Unesco staat, mag per dag slechts een beperkt aantal bezoekers naar binnen. Het is dan ook verstandig om van tevoren kaarten te reserveren. AmbianceTravel doet dat graag voor u.

Wijk Albayzin in Granada
Naast het Alhambra is de wijk Albayzin een belangrijke attractie van Granada. De wijk staat ook op de Unesco lijst van werelerfgoed. Hier vallen de witte Moorse woningen op en bijna allemaal hebben ze een binnenplaats met groen en fontein.

Albayzin heeft de sfeer van het midden oosten. Je vindt er veel (Arabische) restaurants, theehuizen en winkeltjes. Het is een doolhof van weggetjes en pleinen en met terrassen en tuinen. Bezoek hier ook de oude arabische baden, het archealogisch museum van Granadan en de kerk van San Nicolas. Vanaf de kerk heb je prachtig uitzicht over het Alhambra.

Wandelen Sierra Nevada
Een derde bezienswaardigheid van Granada ligt niet in de stad maar er net buiten. Niettemin kun je er ruimschoots van genieten als je in de stad bent: het uitzicht op de bergen van de Sierra Nevada, met hun eeuwige witte sneeuw op de toppen geeft een verblijf in de stad een extra dimensie. Uiteraard kun je in de bergen ook prachtige wandelingen maken, pittige fietstochten of met de (huur)auto toeren, waarbij je ook menig sfeervol bergdorp tegenkomt.

Bergtoppen Sierra Nevada
De Sierra Nevada is, na de Alpen, met zestien bergtoppen boven de 3000 meter het hoogste gebergte van Europa. Het gebied staat bekend om de rijke flora en fauna. Er leven zo’n zestig vogelsoorten in de lucht maar ook op de grond vind je talloze diersoorten zoals everzwijnen, dassen en berggeiten. Skiën in Sierra Nevada Met 84 kilometer aan pistes en de hoogste top op 3396 meter leent de Sierra Nevada zich ook voor een skivakantie. Het belangrijkste skigebied heet Solynieve en de bekendste dorpen zijn Pradollana (op 2100 meter) en Borreguilles (2700 meter)

Tickets Granada
Natuurlijk kunt u met uw eigen auto naar Andalusië reizen maar voor veel mensen is dat toch te ver en te tijdrovend. Een andere mogelijkheid is het boeken van een Fly drive Andalusie waarbij u ook Granada bezoekt. Wij regelen de vliegtickets en hotels zodat u kunt genieten van een ontspannen reis. AmbianceTravel boekt het graag voor u.

Parador Alhambra
Stijlvol slapen doet u in Granada in de Parador van Alhambra: Paradores de Granada. Dit is uniek omdat het in de tuinen van het Alhambra ligt. Deze bijzondere Parador wordt omringd door prachtige tuinen, fonteinen en bomen waardoor u het gevoel heeft dat u in een sprookje beland bent.

Bel of mail mij terug