070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
  • 12 dagen
  • Vanaf Amsterdam
  • Incl. huurauto
  • Accommodaties geregeld
  • vanaf € 1250,- per persoon
Prijzen en aanvragen

Luxe rondreis Midden en Zuid Portugal

Deze 12-daagse Rondreis Midden- en Zuid-Portugal met luxe hotels begint en eindigt in Lissabon en laat u kennismaken met de zuidelijke helft van het land. U verblijf in luxe hotels, veelal ondergebracht in voormalige landhuizen of herenboerderijen. Uiteraard altijd accommodaties met ambiance.

Ontdek Lissabon

Na een bezoek aan Lissabon, verlaat u de stad in oostelijke richting door de relatief onbekende regio de Alentejo. Alentejo betekent in het Portugees ‘Onder de Taag’ en dat is de rivier die bij Lissabon in de Atlantische Oceaan uitmondt. Evora is de hoofdstad en een mooie stad met een romeins verleden en een leuk centrum. Maar u zou zichzelf tekort doen als u de stad niet zou verlaten want in de omgeving liggen pareltjes als Estremoz, Redondo en Monsaraz. Dat laatste dorp ligt overigens zelf weer aan het grootste stuwmeer van Portugal, gelegen op de grens met Spanje. Wist u dat het mogelijk is om een aantal dagen met een houseboat over dat meer te varen? Desgewenst regelt AmbianceTravel uw verblijf aan boord.

Na Evora verlaat u de stad in zuidelijke richting, op weg naar Beja. Deze stad heeft een Romeins gedeelte maar is ook eeuwen bezet geweest door de Moren. Vanaf de 13e eeuw zijn de Portugezen er de baas. Het resultaat is een mooie mengeling van culturen. Een kasteel met een Romeinse oorsprong, het stadje met smalle straatjes en witte huisjes die zo typisch zijn voor de Moren en allerlei kenmerken van meer recente datum die het stempel van de Portugezen dragen.

Tavira aan de O0st-Algarve

Hierna reist u naar Tavira aan de Oost-Algarve. De Algarve werd in 1755 bijna geheel verwoest bij een enorme aardbeving die ook grote schade aanrichtte in Lissabon. Er was maar één stadje dat de dans wist te ontspringen en dat was Tavira. Het resultaat daarvan is een gezellig en authentiek stadje met veel historische gebouwen en de typische muren met azulejos. Tavira ligt net niet aan het strand en wordt ervan gescheiden door een nationaal park. Echter, op een paar kilometer fietsen of met het pontje wordt u aan het strand afgezet.

De vijfde etappe van deze Rondreis Midden- en Zuid-Portugal met luxe hotels is naar het meest westelijke puntje van de Algarve, naar Sagres. Een traditioneel vissersdorpje dat veel bezocht wordt door allerlei soorten watersporters die er genieten van de harde wind en hoge golven. Gezien het feit dat Sagres minder interessant is dan Tavira, overnacht u hier maar één nacht. De volgende dag rijdt u verder naar Vila Nova de Milfontes, halverwege de Algarve en Lissabon gelegen aan de Atlantische kust. Onderweg passeert u verlaten strandjes en mooie uitzichten over zee in een streek waar geen enkele vorm van massatoerisme is. In Vila Nova zelf staat het massatoerisme ook nog in de kinderschoenen. Ondanks de mooie stranden en het authentieke plaatsje dat u hier aantreft, zijn de bezoekers ofwel overwegend watersporters ofwel Portugezen zelf. Met net voldoende aanbod aan barretjes en restaurantjes is dit een leuke stop voor wie de drukte van de Algarve wil ontvluchten.

Op de laatste dag reist u terug naar Lissabon voor de terugreis.

Deze reis is geheel aan uw individuele wensen aan te passen. Uit te breiden, in te korten en van route te wijzigen. Laat ons een voorstel op maat voor u maken.

Bekijk ook de vele andere rondreizen Portugal op onze site.

Rondreis

Nr Dagen Plaats Hotel Nachten
1 1-3 Lissabon Valverde 2
2 3-5 Evora Convento do Espinheiro 2
3 5-6 Beja Pousada Convento Beja 1
4 6-9 Tavira Pousada do Convento da Graça 3
5 9-10 Sagres Memmo Baleeira 1
6 10-12 Vila Nova de Milfontes Pousada Castelo Alcácer do Sal 2

Lissabon

Het compacte Lissabon wordt ook wel de witte stad genoemd dankzij de vele witgeschilderde gevels. De stad ligt sierlijk over zeven heuvels gedrapeerd. Hier domineert het kasteel van Sao Jorge met achttien torens de skyline. De Taag mondt hier bijna uit in de Atlantische Oceaan en beïnvloedt het dagelijks leven in de Portugese hoofdstad.

De oudste wijk is Alfama, een van de weinige buurten die de grote aardbeving van 1755 doorstond. Uit talloze barretjes klinkt hier Fado, de mooie, ietwat melancholische muziekstijl, die de ziel van Lissabon vertolkt. Voor een echte Fado-show kun je terecht bij Cube de Fado of voor meer achtergrond over de muziek het er vlakbij gelegen Fado Museum. De kathedraal Sé ligt eveneens in deze wijk die in stijl is te bereiken met de beroemde, antieke tram 28. Trendy uitgaan kun je in Bairro Alto waar het tevens goed winkelen is. Clubs, bars, hippe boetieks en vintage zaakjes strijden hier om aandacht. Voor een echte belevenis ga je erheen met de Santa Justa lift of met de Elevador da Gloria, een steile rit met een knalgele tram. De wijk Belém is die van de ontdekkingsreiziger Vasco do Gama. Waar hij ooit over zee staarde, kun je nu loungen bij een van de stijlvolle Docs aan het water. Hier staat de Toren van Belém, gebouwd in de overdadige Manuelstijl. Het hier dichtbij gelegen klooster Mosteiro dos Jerónimos is net zo rijk versierd.

Probeer ergens in een zaakje een typische ‘pastéis de natas’ te eten. Dat is een custard taartje met bladerdeeg dat hier al sinds 1827 volgens geheim recept wordt gemaakt. Een aanrader zijn ook de vele uitkijkpunten (mirodauros) verspreid over de stad of houdt net als de Portugezen een picknick in de botanische tuin Jardim Botanico. Koop je versnaperingen op de versmarkt Ribeiro. Voor kinderen is Parque das Naçoes een must met het Oceanarium als meestbezochte attractie van Portugal.

1 Valverde

Evora

Évora ligt in het hart van de Alentejo streek die de gastronomische ziel van Portugal wordt genoemd vanwege het bijzondere eten en de heerlijke wijnen die er vandaan komen. Het uiterst charmante stadje met smalle straten, sfeervolle pleinen waar talloze restaurants en barretjes te vinden zijn is door Unesco bijgeschreven op de lijst met Werelderfgoed. Eet hier bijvoorbeeld het typische gerecht Porco à Alentejana: een stoofgerecht met de ietwat ongebruikelijke combinatie van varkensvlees en mosselen.

Het zeer welvarende verleden van Évora is te herleiden uit de aanwezigheid van de vele middeleeuwse en renaissancistische paleizen. Het verder grotendeels Moors aandoend stadje bloeide al onder Romeinse heerschappij. Uit deze periode resten nog negen kilometer van het ooit achttien kilometer lange aquaduct van het zilveren water. Een indrukwekkende constructie die grote delen van Évora’s skyline domineert. De Romeinse tempel van Diana uit de tweede eeuw, de vroeg gotische kathedraal Evero Sé en het ernaast liggende klooster Lóios uit de veertiende eeuw zijn echte blikvangers. De vijftiende eeuwse universiteit, die nu plek biedt aan zo’n 8.000 studenten, is gevestigd in een voormalig Jezuïetenklooster. Voor een interessant cultuurhistorisch uitstapje kun je de grootste hunebedden van het Iberische Schiereiland, Anta Grande do Zambujeiro, bezoeken. Deze liggen op tien kilometer ten zuidwesten van Évora.

2 Convento do Espinheiro

Beja

Stelt u zich voor dat u rijdt door uitgestrekte vlaktes waar de zon overvloedig schijnt. Korenvelden worden afgewisseld met olijfbomen zover het oog reikt. En dan duikt in de verte een plaats op met een mooi kasteel. Welkom in Beja! De historie van het stadje Beja gaat terug naar de tijd van de Romeinen toen het onder Julius Ceasar een regionale hoofdstad werd. Het kasteel van Beja is gebouwd door de Romeinen en illustreert de vele veldslagen die hier hebben plaatsgevonden. Toen de Moren de stad in de 8e eeuw binnentrokken, bouwden ze de nauwe straatjes met kinderkopjes op de straat in de typische stijl van de Moren. Die stijl is vandaag de dag nog zeer aanwezig omdat het stadje goed bewaard is gebleven.

Wandel door het centrum van Beja en ontwaar de typische witte huisjes met hun veelkleurige raamkozijnen. Bezoek het kasteel dat lijkt op een typische Portugese versterkte vesting hoewel de ontstaansgeschiedenis terug gaat tot de Romeinse tijd. Het kasteel is vooral gebruikt door de Moren die werden aangevallen door de Portugezen tot ze het in de 13e eeuw op moesten geven. De kasteeltoren, de Torre de Menagem,  is heel typisch voor dit kasteel en is in 1310 gebouwd door Koning Dinis I toen hij het kasteel had terugveroverd. De toren heeft 3 verdiepingen en de bovenste kan met een spiraalvormige trap van 183 treden beklommen worden waarna u een prachtig uitzicht heeft over Beja en omgeving.

Bezoek in Beja ook het klooster van San Franciscus dat een goed bewaarde kapel van de tombes heeft. De gotiek spat er hier vanaf.  Het klooster is tegenwoordig een pousada.

Op zo’n 10 km buiten Beja in de richting van Faro, liggen de Romeinse ruines van Pisoes. Deze opgraving heeft een villa blootgelegd die destijds wel 40 kamers had en rijke decoraties op de vloeren en muren. Er was oa ook een (verwarmd!) zwembad en termale baden en gold als het best bewaarde exemplaar van private Romeinse baden in het land. De villa maakte onderdeel uit van een grote boerderij en moet zeker van iemand met aanzien geweest zijn.

3 Pousada Convento Beja

Tavira

Tavira is een waar paradijs aan zee en toont je het authentieke leven in het oostelijke gedeelte van de verder vrij toeristische streek Algarve. Het stadje ligt aan de rivier Gilao en heeft prachtige stranden die enkel per veerboot bereikbaar zijn. Dit maakt dat de massa’s ze nog niet gevonden hebben.

De stranden zijn erg geliefd onder families met kinderen vanwege het rustige en niet steil aflopende water. Met kleurrijke gevels die hier en daar worden aangevuld met fraai beschilderde azulejos, is Tavira zelf een lust voor het oog. In de rivier bieden de voor anker liggende vissersbootjes een idyllische aanblik. De straatjes in het oude centrum zijn bedekt met kinderkopjes, die ook enkele charmante pleintjes bedekken waar je terecht kunt voor heerlijke visgerechten in een breed aanbod van eetgelegenheden.

Voor een snuif cultuur en geschiedenis kun je de heuvel beklimmen waarop het Moorse fort Castelo dos Mouros de skyline siert. Hiermee verbonden zijn nog enkele delen van de stadsmuur. In Tavira liggen twee bezienswaardige kerken: de Igreja da Misericórdia en de Igreja do Santa Maria do Castelo. Vanuit Tavira zijn er goede verbindingen met de trein langs de kust naar bijvoorbeeld Faro of Vila Real Santo Antonio. Vanwege het vlakke landschap hier in het zuiden van Portugal en een aardig aantal fietspaden is fietsen eveneens een goede manier om de nabije omgeving te verkennen.

Vlakbij Tavira ligt het natuurpark Ria Formosa. Dit is een zestig kilometer lange gordel van eilandjes en schiereilanden met veel lagunes, zoute moerassen, zoutpannen en kanalen. Het wetland trekt veel trekvogels. De waterval van Pego do Inferno (poort van de hel) is in tegenstelling tot zijn naam erg idyllisch en ideaal voor een verfrissende duik in hete zomermaanden. Een tripje op slechts 10 minuten rijden van Tavira.

4 Pousada do Convento da Graça

Sagres

De badplaats Sagres ligt in het uiterste zuidwesten van Portugal aan de Algarve. Gezien het barre karakter dat het weer hier kan hebben, dacht men in vroeger tijden dat hier het einde van de wereld wel eens zou kunnen zijn. Het is een niet heel bekende badplaats waar de traditionele vissersplaats die Sagres al eeuwen is, nog alleszins aanwezig is. Verder is er een fort dat bezocht kan worden.

U vindt hier mooie stranden en hoge golven en altijd wind dus is het een surfers paradijs. Rondom de badplaats liggen 5 verschillende stranden, ieder met hun eigen karakteristiek en gescheiden door hoge kliffen. Net buiten Sagres vindt u Cabo Sao Vicente met een stoere vuurtoren die vol in de wind staat en zijn licht tot 45 km over zee schijnt.

Rijdt met de auto in noordelijke richting langs de Atlantische kust door het Parque Natural Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina en verken onontdekte strandjes.

5 Memmo Baleeira

Vila Nova de Milfontes

Het badplaatsje Vila Nova de Milfontes ligt halverwege de Algarve en Lissabon aan de Atlantische kust. Het ligt in de provincie Alentejo en is de grote onbekende binnen het Portugese strandtoerisme. Couleur locale ten top dus. Ontdek de mooie stranden, de witte huisjes, gelegen aan smalle straatjes en het kleine haventje aan de monding van de Mira rivier.

Nu nog het domein van surfers en boarders en natuurlijk van de Portugezen zelf. De strandbarretjes spelen lounge-muziek terwijl u geniet van een cocktail bij een ondergaande zon. In de zomermaanden vlucht de lokale bevolking vanuit het hete achterland naar de kust om te genieten van koelte en wind. Zomerse festivals, heerlijke Portugese gerechten en een gezellig avondleven completeren het plaatje.

Maar vergeet niet om een rit te maken door de omgeving want plaatsjes als Odemira, Porto Covo en Zambujeira do Mar zijn de moeite van een bezoek ook waard.

6 Pousada Castelo Alcácer do Sal

Valverde

Valverde is een uniek boetiekhotel, gelegen in het hart van Lissabon. Dankzij de centrale ligging kunt u uitstekend alle hoeken van Lissabon ontdekken. Het Valverde is een oase van rust, comfort en luxe waar u elegantie, kunst en antiek aantreft. Het pand is sinds eind september 2014 in gebruik als hotel en ligt aan de chique straat Avenida da Liberdade. Het Rossio plein en het nationaal theater ...

Dag 1-3
Bekijk hotel

Convento do Espinheiro

Het bijzondere hotel Convento do Espinheiro ligt in de stad Evora, die bekend staat om de vele monumenten en gastronomische restaurants. Evora staat sinds 1986 op de werelderfgoedlijst van Unesco en heeft op cultureel en historisch gebied veel te bieden. Ook buiten de stad is er tal van mogelijkheden. U kunt er genieten van de Portugese keuken, avontuurlijke activiteiten ondernemen of ontspannen t...

Dag 3-5
Bekijk hotel

Pousada Convento Beja

Deze indrukwekkende Pousada ligt in het voormalige 13de-eeuwse Franciscaanse klooster, in het hart van het historisch centrum van de stad Beja. Pousada de Beja ligt slechts op 300 m afstand van het centrum van Beja in het zuiden van Portugal. Beja is een rustig stadje in de provincie Alentejo. Vlakbij het centrum staat het kasteel van Beja, die met zijn combinatie van verschillende architectonisch...

Dag 5-6
Bekijk hotel

Pousada do Convento da Graça

Deze Pousada is een van de jongste pousada's combineert de vroomheid van een oud klooster met de strakheid van een designhotel. Het hotel ligt in het centrum van het prachtige - en authentieke plaatsje Tavira, wat ons betreft dé verrassing van de Algarve. Gelegen op ca. 50 km ten westen van Faro, is dit plaatsje een juweeltje met prachtige authentieke panden, azulejos en couleur locale. De enkele...

Dag 6-9
Bekijk hotel

Memmo Baleeira

Dit design hotel bevindt zich in Sagres in de Algarve. Memmo Baleeira ligt in het Natuurpark Costa Vicentina. Met een adembenemend uitzicht op de Atlantische Oceaan en omringt door mooie stranden, maakt deze locatie geschikt voor strandliefhebbers en surfers. De loopafstand naar het strand van Baleeira en Praia da Mareta is ca. 15 minuten. Tevens liggen er binnen 2 km nog andere stranden zoals het...

Dag 9-10
Bekijk hotel

Pousada Castelo Alcácer do Sal

Deze Pousada is gevestigd binnen een middeleeuws kasteel in Alcacer do Sal op slechts één uur van Lissabon. Het kasteel is op een heuvel gebouwd, vandaar het prachtige uitzicht over de oevers van de rivier de Rio Sado. Alcacer do Sal ligt in het district Setúbal, bekend van de regionale wijnen, dolfijnen die dicht bij de kust zwemmen en de prehistorische dinosaurussporen die op meerdere plekken...

Dag 10-12
Bekijk hotel

Luxe rondreis Midden en Zuid Portugal

Bel of mail mij terug