070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
 • 10 dagen
 • Vanaf AMS,EIN,BRU,DUS,NRN,CRL
 • Incl. huurauto
 • Accommodaties geregeld
 • vanaf € 850,- per persoon
Prijzen en aanvragen

Groen Noord-Portugal en historisch Galicië met verblijf in solares en pazos

Overnachten in fraaie herenboerderijen of landhuizen met een rijke historie en vaak prachtige tuinen. Dat kan in het gevarieerde en kleurrijke noorden van Portugal en in de groene Spaanse regio Galicië met deze Rondreis Noord-Portugal en Galicië.

Minder bekend Portugal en Spanje

De combinatie van deze twee gebieden levert een unieke rondreis op, die de minder begane Noord-Portugal en Galicië  aandoet en die je laat overnachen in ‘pazos’, ‘solares’ of andere karaktervolle accommodaties. Pazos zijn versterkte Spaanse huizen met een militaire achtergrond. Toen de militairen wegtrokken, kwamen ze in het bezit van de Spaanse grootgrondbezitters. Inmiddels zijn veel pazos omgevormd tot landelijke boetiekhotels en wijnbodegas.

Ankomen als gast, vertrekken als vriend

Veel pazos liggen aan de Camelia-route dankzij hun prachtige tuinen waar van oudsher veel soorten camelia’s worden verzorgd. Solares vormen de Portugese variant op de pazos. Hier gaat het om karakteristieke woningen die vaak al eeuwenlang tot dezelfde familie behoren. Met een traditionele inrichting geven ze je een goed beeld van hoe Noord-Portugal hier altijd is geweest. Het aangename motto van een verblijf bij Solares is dat je aankomt als gast en vertrekt als vriend. In culinair opzicht is deze rondreis door Noord-Portugal en het Spaanse Galicië ook zeer gevarieerd.

Proef de Vinho Verde

Je wisselt het proeven van een sprankelend frisse vinho verde in een van de bodegas in het noord-westen van Noord-Portugal af met een Port-proeverij of smult van smaakvolle verse mosselen en oesters uit de Rías van Galicië. Dus ook in culinair opzicht is deze Rondreis Noord-Portugal en Galicië zeer aanbevelenswaardig.

Dorps- en stadsfeest

Vrijwel elke plaats in het Spaanse deel van de reis viert zijn eigen ‘Fiesta del Marisco’, het dorps- of stadsfeest met proeverijen van de lokale vis- en zeevruchten. Tijdens deze rondreis in Noord-Portugal en Galicië komt u langs middeleeuwse steden, staat voor gekunstelde barokke paleizen, wandelt door dichte bossen of door duinen waar je het opspattende schuim van de indrukwekkende golven van de Atlantische Oceaan ontwijkt. Je staart uit over diezelfde zee met ruige kliffen en de kust ‘des doods’ of brengt een dag door op het tropisch aandoende eiland Cíes, dat weer een heel ander aanzicht biedt dan een van de beroemde vuurtorens langs de kust op het vasteland. Grillige rotsen bieden privacy op idyllische strandjes en op de kleurrijke vissersdorpjes in de estuarias lijkt de tijd geen invloed te hebben gehad.

Deze rondreis in Noord-Portugal en Galicië is volledig naar uw wensen aan te passen. De rondreis kan verlengd, ingekort en omgedraaid worden, er kunnen ook persoonlijke elementen toegevoegd worden.

Lees ook ons blog over landhuizen in Noord-Portugal.

Bekijk ook de vele andere rondreizen Portugal op onze site.

Rondreis

Nr Dagen Plaats Hotel Nachten
1 1-3 Lamego Casa das Torres de Oliveira 2
2 3-4 Chaves Quinta da Mata 1
3 4-6 Santiago de Compostela Virxe da Cerca 2
4 6-8 Vigo Pazo los Escudos 2
5 8-10 Barcelos Convento da Franqueira 2
De route in beeld gebracht
De accommodaties van waar u verblijft
 • Douro Vallei Portugal
 • Chafariz dos Remédios Lamego Portugal
 • Douro rivier Portugal
 • Kerk Sé de Lamego Portugal

Lamego

Dag 1: Aankomst Porto en transfer naar Lamego
Je komt aan in de stad van de beroemde versterkte zoete wijn Port. Die gaan we nader bekijken aan het einde van onze rondreis. Eerst rijden we in anderhalf uur door naar de stad Lamego en passeren het gebied rond de rivier Douro, letterlijk ‘gouden rivier’. Duizenden wijngaarden liggen er met hun ‘Quintas’ verscholen op de vaak terrasvormige, steile groene hellingen. De Quintas produceren de heerlijke Port- en andere wijnen. Dit gedeelte van Portugal is nog erg puur en authentiek. Lamego ligt aan de Balsemao rivier en heeft een prachtig historisch stadscentrum. De stad dankt de talloze verwijzingen naar de geschiedenis aan de strategische ligging langs de westelijke handelsroute over het Iberisch Schiereiland. De geschiedenis van Lamego gaat terug tot nog vóór de Romeinse bezetting van het Iberisch Schiereiland. Lamego was altijd een belangrijke stad in dit gebied. In 1139 verklaarden leden van de adel in deze stad Alfonso Henriques tot de eerste koning van Portugal. Hij bouwde vervolgens de kathedraal en naar verluidt werd in Lamego in 1143 het eerste Portugese parlement opgericht.

Dag 2: Lamego
De belangrijkste bezienswaardigheid in Lamego is het klooster Nossa Senhora dos Remedios bovenop de heuvel Monte de Sao Estevao. De dubbele klokkentoren is karakteristiek voor het gebouw dat je bereikt via ruim negenhonderden zigzagtreden die je vanuit fraaie tuinen omhoog leiden. Bedevaartgangers bestegen deze trappen op hun knieën! De kerk is in barok- en rococo-stijl. Heb je eenmaal alle treden beklommen, dan wacht je als beloning een prachtig uitzicht. Vrees niet, onderweg kun je even op adem komen, onderwijl genietend van fonteinen bedekt met mooie azulejos, beelden, een eeuwenoude boom en diverse kapelletjes. De kerk van San Pedro de Balsemão is uit de zevende eeuw en daarmee de oudste kerk van Europa en wellicht ook van heel Europa. Buiten de stad op een kwartiertje rijden ligt het natuurgebied Serra das Meadas met daarin een dierentuin.

1 Casa das Torres de Oliveira
 • Vila Real Chaves dam Portugal
 • Vila Real Chaves Tras os Montes Portugal
 • Druiven Portugal Chaves
 • Chaves Ponte Ramana Trajano Portugal

Chaves

Dag 3: Van Lamego  naar Chaves
We vertrekken uit Lamego en rijden in iets meer dan een uur naar de Portugese stad Chaves. Deze ligt op ongeveer 12 kilometer van de Spaanse grens. Onderweg zie je ongetwijfeld enkele ‘espigueiros’. Dit zijn langwerpige, granieten huisjes op stenen blokken of palen, waar graan werd bewaard en beschermd tegen ratten, ander ongedierte en vocht. Soms hebben ze een kruis op het dak. Ook passeer je tal van bodegas waar port, tafelwijn of de mousserende vinho verde wordt gemaakt. Je komt namelijk door de wijnstreek waar wijnen met het keurmerk ‘Região Demarcada dos Vinhos Verdes’ worden gemaakt. Het zuiden van deze streek ligt langs de rivier Douro en het noorden langs de rivier Minho. De terrasvormige wijngaarden liggen prachtig tegen de leisteenhellingen. Vele Quintas organiseren rondleidingen en proeverijen. In Chaves vind je een goed bewaard gebleven Romeinse brug over de rivier Tâmega en de ruïnes van een 14e eeuws kasteel waarvan alleen de wachttoren nog overeind staat voor een schitterend uitzicht over de omgeving. Vlakbij liggen de geneeskrachtige warmwaterbronnen.

2 Quinta da Mata
 • Santiago de Compostela park Spanje
 • Kathedraal Santaigo de Compostela Spanje
 • kathedraal Santiago de Compostela
 • Kerk Mosteiro das madres Mercedarias Spanje
 • Escultura de Manuel Vásquez Figueroa Santiago de Compostela

Santiago de Compostela

Dag 4: Van Chaves naar Santiago de Compostela
Van Chaves rijd je in iets meer dan twee uur naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela. In Trás-os-Montes, de streek waar Chaves ligt, is de natuur prachtig met beschermde natuurgebieden zoals Montes Inho, Douro Internacional en natuurpark do Alvâo. De naam Trás-os-Montes betekent letterlijk ‘achter de bergen’. In een ogenschijnlijk tijdloos, stil en onherbergzaam landschap zijn oude tradities nog springlevend. Mooie dorpjes liggen verscholen in dalen en de teelt van kastanjes, olijven, druiven voor wijn, amandelen en citrusvruchten is hier goed vertegenwoordigd. Vanwege de moeilijk bereikbare en vaak steile akkers zie je hier nog veel ezels die flink worden ingezet bij het werk op het land. Ook Bragança is een bezoek waard.

Dag 5: Santiago de Compostela
Deze Noordwest-Spaanse stad vormt jaarlijks het einddoel van miljoenen pelgrims uit alle windstreken die de Camino de Santiago hebben afgelegd. Ze koersen in de stad af op de indrukwekkende kathedraal in de oude binnenstad. Vanwege de bijzondere, religieuze monumenten werd de gehele binnenstad bijgeschreven op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het grootste deel van het historische centrum is voetgangersgebied, wat prettig struinen is. Het beste verken je de stad vanaf de kathedraal die ingeklemd ligt tussen vier pleinen. Rondom liggen de meeste monumenten. Op het Obradoiro plein aan de voorkant van de kathedraal ligt het bisschoppelijk paleis Palacio Gelmírez. Nu is het een expositieruimte. De gevel van het Colegio de San Jerónimo (1501), nu rectoraat van de 500 jaar oude universiteit van Santiago, en die van het neoklassieke Pazo Raxoi zijn prachtig. Het voormalige ziekenhuis Hospital Real is nu het Hostal de los Reyes Católicos en vormt een vijfsterren vestiging van de staatshotelketen Paradores. Aan de achterzijde van de kathedraal ligt Plaza do Quintana. Dit was ooit een begraafplaats. Foodies komen ruim aan hun trekken in alle straatjes van het oude centrum, maar vooral in de ‘wijnstraten’ Rúa do Franco, Rúa do Vilar en niet te vergeten in de overdekte versmarkt Mercado de Abastos. Dit is in omvang de vijfde grootste van Spanje. Wil je meer weten over Santiago als bedevaartsstad, bezoek dan Museo de las Peregrinaciones met een gotische toren. Het oude ambacht van Santiago is het bewerken van git en in de Calle Azabachería zijn winkeltjes met uit git gesneden sieraden. Veel musea in Santiago zijn gratis.

3 Virxe da Cerca
 • Vigo museum Museo Quinones de Leon
 • Vigo Playa del Vao Spanje
 • Vigo Praia das Rodas kust
 • Vigo as Illas Cies Kust
 • Vigo stad Galicië Spanje

Vigo

Dag 6: Van Santiago naar Vigo 
Voor je naar Vigo reist kun je de omgeving van Santiago de Compostela nog verkennen. In anderhalf uur rijden kom je aan in Fisterre. Onze verre voorouders zagen dit punt als einde van de wereld: ‘fin de tierra’. De vuurtoren hier moest schepen waarschuwen voor de ‘kust des doods’ die ondank deze dramatische bijnaam adembenemend prachtig is. Meer naar het noorden toe ligt in Ribadeo een van de beroemdste stranden van Spanje: Playa de las Catedrales. De indrukwekkende, zachte krijtrotsen vormen hier een soort openluchtkathedraal. Langs de noordkust van Galicië zijn ook de havenstad Ferrol en La Coruña, de ‘glazen’ stad, de moeite waard om te bezoeken. De nabijgelegen Rías Gallegas worden de fjorden van Galicië genoemd en overal langs de kust vind je schilderachtige vissersdorpen genesteld in de ‘estuaria’, wonderschone natuur en verlaten baaitjes. Kraakverse vis wordt er geserveerd in rustieke gelegenheden in de dorpjes Muros of Noia en in het Parque Natural Corrubedo vindt u een achttien meter hoge stuifduin, bossen en wonderschone lagunes. Vigo is de grootste stad van de autonome regio Galicië en heeft een belangrijke jacht-, vissers- en handelshaven. Vanaf de heuvel O Castro heb je een mooi zicht op de Ría. Er is een visserijmuseum en een museum voor moderne kust. Als je vanuit de stad de kustweg naar Cangas neemt kom je langs prachtige dorpjes. In de Ría de Vigo liggen de ‘baetas’, dit zijn mosselplateaus van hout, waaraan touwen omlaag het water in hangen, waar mossels op worden gekweekt. Dat kan hier zo goed omdat de baai beschermd wordt door de Cíes-eilanden die langgerekt voor de mondig van de baai liggen. Stop ook even bij het uitzichtspunt ‘mirador de Coto Redondo’. Vanaf 500 meter hoogte zie je de estuaria van Vigo en die van Pontevedra.

Dag 7: bezoek aan de Cíes-eilanden
Vanuit de haven in Vigo vertrekken dagelijks tussen Pasen en oktober veerboten naar de ‘Goden-eilanden’, zoals de Cíes-eilanden op 12 kilometer voor de kust ook wel worden genoemd. Azuurblauw, kristalhelder water, verlaten stranden met fijn wit zand, grote kolonies met bijzondere vogelsoorten, ruige kliffen en vulkanisch gesteente vallen je hier ten deel. Het beroemdste strand op de eilanden is Playa las Rodas. Dit vormt feitelijk de verbinding tussen de eilandjes Monteagudo en El Faro. Het zuidelijkste eiland van de drie is San Martiño. De Cíes Eilanden zijn onderdeel van het Nationaal Park Atlantische Eilanden van Galicië. Hiertoe behoren ook de eilandjes Monteagudo, Do Faro en San Martiño.

4 Pazo los Escudos
 • Culinair Barcelos Portugal
 • Brug Ponte Barcelinhos Portugal
 • kathedraal Sé de braga Portugal
 • Barcelos Kerk Treppenaufgang Bom Jesus do Monte

Barcelos

Dag 8: Van Vigo naar Barcelos
Van Vigo is het anderhalf uur rijden naar Barcelos. Onderweg kun je ervoor kiezen het middeleeuwse Baiona in de baai van Vigo te bezoeken met de burcht Castelo de Montereal. In de haven hier ligt een replica van de Pinta, een van de drie schepen waarmee Columbus in 1492 de Nieuwe Wereld ontdekte. Meer naar het zuiden passeer je Ponte de Lima. Dit is een betoverend stadje aan de rivier de Lima. Het plaatsje heeft een letterlijk rijke geschiedenis die goed is terug te zien in de fraaie adellijke woningen in verschillende stijlen, zoals barok, neoklassiek en gotisch. Vlakbij liggen de wetlands met de Lagune van Bertiandos en de Lagune van Sao Pedro de Arcos voor een mooie snuif natuur. Barcelos is één van de meest bekende plaatsjes van de kunstnijverheid in de Minho streek. Het heeft stadsrechten sinds de 12e eeuw. In de 14e eeuw werd de brug aangelegd en de vesting waarvan de toren Torre da Porta Nova nog te zien is. In de historische stadskern die een middeleeuwse sfeer heeft, liggen Paço dos Duques, het paleis van de hertogen, en het charmante kerkje Igreja Matriz. Op Campo da República wordt elke week op donderdag een grote kunstbijverheidsmarkt georganiseerd en liggen de 18e eeuwse kerken Igreja do Bom Jesus da Cruz en de Igreja Nossa Senhora do Terço. Van de kunstnijverheid die hier gemaakt wordt is de gekleurde haan van Barcelos het beroemdst.

Dag 9: Bezoek aan Braga en Guimarães
Vanuit Barcelos zijn zowel Braga als Guimarães op respectievelijk een half uur en drie kwartier rijden. Braga – ook wel de hoofdstad van de barok genoemd – was rond de twaalfde eeuw de religieuze hoofdstad van Portugal omdat de aartsbisschop er zijn zetel had. Het bisschoppelijk paleis ligt aan de hoofdstraat Rua do Souto. Dit bevat nu een bibliotheek met uitgebreid archief. De gratis toegankelijke tuinen van Santa Barbara zijn een aanrader om even doorheen te wandelen. Dankzij de intense band met het christendom zijn er in Braga veel kerken en heiligdommen te bewonderen. Braga wordt zodoende ook wel ‘het Rome van Portugal’ genoemd. De kathedraal Santa María de Braga uit de twaalfde eeuw behoort tot de oudste kathedralen van het land en heeft een fraai orgel. Het oude centrum ligt bezaaid met mooie kerken, typische huizen en historische gebouwen, hieronder het paleis Do Raio, het Circo theater en de Arco da Porta Nova. Buiten het centrum is het goed toeven op de heuveltop met het Santuario Bom Jesus do Monte. Een bijzondere zigzagtrap leidt naar dit bedevaartsoort. Je kunt de heuvel te voet bedwingen of per kabeltram. Het dagelijks leven speelt zich af rond het plein Praça da República en de J. Diogo de Sousastraat. Keuze te over ook om een lekker kabeljauw-gerecht te eten of een vinho verde te drinken. Het paleis Biscainhos heeft fraaie tuinen om doorheen te wandelen en een etnografisch museum. De toeristische hoogtepunten van het jaar zijn tijdens de paasweek ‘Semana Santa’ en in juni tijdens de kleurrijke stadsfeesten São João.

Guimarães is de wieg van Portugal. Hier ontstond de Portugese identiteit en vanwege die lange historie zijn er talloze monumenten en historische gebouwen te bewonderen in een compact en gezellig centrum. De nadrukkelijke aanwezigheid van koloniale gebouwen motiveerden Unesco om Guimarães bij te schrijven op de lijst met Werelderfgoed en in 2012 was Guimarães de Culturele hoofdstad van Europa. Die twee benoemingen vormden aanleiding voor een flinke opknapbeurt van het middeleeuwse centrum. Lage huisjes vol met de kleurrijk beschilderde ‘azulejos’ tegels hangen er gemoedelijk scheef tegen elkaar aan en vormen een harmonieus geheel ondanks dat ze allemaal anders zijn. Het kasteel op de Monte Largo is leuk om te bezoeken, maar sla zeker het Do Penha  park op de berg niet over. Hier kun je met een kabelbaan naar toe. Boven zijn wandelpaden uitgezet en word je getrakteerd op wijdse uitzichten. Vlakbij het kasteel ligt het Convento de la Misericordia met een indrukwekkende sacristie. In het paleis van de hertogen van Brangança tref je neo-Europese architectuur aan uit de veertiende eeuw. Het historische centrum met prachtige gotische gebouwen en traditionele stadspaleizen kent een paar gezellige pleinen zoals het Oliveira plein waar je heerlijk kunt eten of voor een koffie terecht kunt op tal van terrassen.

Dag 10: Van Barcelos naar Porto (Terugreis)
Je kunt ervoor kiezen om via de kust van Barcelos naar Porto te reizen of voor de snelste variant door het binnenland. De kust hier wordt de ‘Costa Verde’ genoemd. de groene kust, en loopt van de Spaanse grens tot Porto. Beide varianten zijn minder dan een uur rijden zonder stops. Vlakbij Barcelos aan de kust ligt de badplaats Esposende met uitgestrekte zandstranden en duinenheuvels met dennen en eucalyptusbomen. Met het iets noordelijker gelegen Viana do Castelo, Caminha en Vila do Conde zijn dit de meest authentieke kustplaatsen waar het massatoerisme nog niet is neergestreken. Bij Viana do Castelo ligt nog het natuurpark Litoral Norte met mooie duinen, stranden en veel soorten vogels.

5 Convento da Franqueira

Casa das Torres de Oliveira

In de regio Douro vindt u Casa das Torres de Oliveira. Deze accommodatie heeft een rijke familie geschiedenis. In 1944 hebben zij hun deuren geopend voor gasten die graag willen genieten van deze rijke familie geschiedenis. De omgeving Douro wordt beschouwd als een van de grootste en mooiste wijnlandschappen ter wereld. Casa das Torres de Oliveira ligt tussen deze wijngaarden, hier kunt u genieten...

Dag 1-3
Bekijk hotel

Quinta da Mata

Quinta da Mata is een 17e eeuws landhuis met een kapelletje op ca 3 km afstand van het stadje Chaves, in een landelijke omgeving. Het ligt op de flanken van de Serra do Brunheiro, een gebergte met dichte bossen en grote waterpartijen. Faciliteiten Het hotel heeft een buitenzwembad en een tennisbaan maar u kunt ook tot rust komen in de sauna van het hotel of tijdens een massage. Of lees uit boe...

Dag 3-4
Bekijk hotel

Virxe da Cerca

Dit sfeervolle hotel bestaat uit twee gebouwen die onderling met elkaar verbonden zijn door een intieme tuin. Het ligt in het historische stadscentrum van Santiago de Compostela op slechts 300 meter van het centrale plein en de kathedraal. Vanuit de tuin van het hotel, kijkt u uit op het Belvis klooster, de voorkant van het hotel grenst aan de Mercado de Abastos, de grootste markt voor etenswaren ...

Dag 4-6
Bekijk hotel

Pazo los Escudos

Dit hotel ligt op slechts 3 minuten lopen van het Carrill-strand en vanuit de tuin heeft u een fraai uitzicht over zee en de verder gelegen Cies-eilanden. Het stadje Vigo met het Museo del Mar, de boot naar de Cies-eilanden en het Fortaleza do Castro, bevinden zich alle op minder dan 5 km afstand van het hotel.  Het is een antieke Galicische Pazo uit de 19e eeuw met een moderne vleugel die in goe...

Dag 6-8
Bekijk hotel

Convento da Franqueira

De engelse eigenaren hebben de 'Convento' smaakvol gerestaureerd en hebben er alles aan gedaan om een knus en familiaal huis te bieden. Het overvloedige groen van de tuinen en wijngaarden van 'Franquieira' en het zwembad dat vanuit een eigen bron wordt gevoed en verscholen ligt achter een 17e eeuwse fontein bieden de gast de perfecte setting om te ontspannen. Verder vindt u een zwe...

Dag 8-10
Bekijk hotel

Groen Noord-Portugal en historisch Galicië met verblijf in solares en pazos

Bel of mail mij terug