070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

De idyllische Cíes eilanden in Galicië

Azuurblauw, kristalhelder water, verlaten stranden, grote kolonies met bijzondere vogelsoorten, vulkanisch gesteente… We kennen allemaal de Spaanse eilanden Gran Canaria, Tenerife, Mallorca of Ibiza. Maar heeft u ook gehoord van de Islas Tabarca, Medes of Cíes? Helemaal in het uiterste noordwesten van Spanje, voor de Galicische kust liggen drie kleine, beboste eilandjes. Op een ervan ligt – volgens de Britse krant The Guardian – het mooiste strand ter wereld: Playa Rodas.

Goden-eilanden – Cíes eilanden

De Romeinen waren er wat eerder bij en omschreven de sprookjesachtige Cíes eilanden als ‘goden eilanden’. Ruige kliffen, ultra-fijn, wit zand en kristalhelder water waarin je de vissen kunt zien zwemmen, geven je op een zonnige dag eerder het idee ergens in een verloren paradijs op de Caraïben te vertoeven, dan in het nattere noorden van Spanje.

Als je rondreist door het groene Spaanse noorden dan is een dagtrip perfect te doen vanaf Vigo, Baiona en Cangas de Morrato. De eilanden liggen slechts op 12 kilometer voor de kust van Vigo. Vanuit de genoemde plaatsen varen er vanaf Pasen tot oktober regelmatig boten naartoe en dat maakt de eilandjes tot de ideale bestemming voor een bijzondere dagtrip. Omdat de Cíes eilanden samen het nationale park Islas Atlánticas vormen, is het maximale aantal personen dat er tegelijk naar toe mag, beperkt tot 2.200 personen per dag. En dat enkel in de zomer. Die rust zorgt voor een extra paradijselijk gevoel. Hier geen hotels waar massa’s toeristen de zwembaden vullen en vechten om de ligbedden, maar natuur temidden van schuimkoppende golven, waar je enkel met een tentje op een camping kunt overnachten.

Playa Rodas

Het beroemde en zeer uitgestrekte Rodas-strand vormt feitelijk de verbinding tussen de eilandjes Monteagudo en El Faro. Het zuidelijkste eiland van de drie is San Martiño. Bijzonder detail is dat je je vuilnis weer met de boot mee naar het vasteland moet nemen om het daar weg te gooien. De Cíes Eilanden zijn onderdeel van het Nationaal Park Atlantische Eilanden van Galicië. Hiertoe behoren ook de eilandjes Monteagudo, Do Faro en San Martiño.

Activiteiten

Op de Cíes eilanden zijn wandelingen uitgezet door de beschermde natuur, soms ook met gids en er zijn diverse duikscholen die cursussen aanbieden, ook voor beginners. Voor snorkelaars is er veel te zien in het heldere Atlantische water en met een beetje geluk zwem je tussen de dolfijnen. Ook kun je een kajak huren om jezelf geluidloos door het azuurblauwe water voortbewegen.

Eten op de Cíes-eilanden

Eten kan in het restaurant op de camping met fraai uitzicht over het Rodas strand en Lago Cíes. Daarnaast is er het restaurante Rodas dat op dezelfde plekken uitkijkt. Dit restaurant is meer toegespitst op families met kinderen. Bar Sefarín is de meest authentieke plek om iets te nuttigen. Deze is voorbij de camping aan de andere kant van de kade te vinden en heeft eveneens een terras met mooi uitzicht. Hier kun je vooral terecht voor ‘raciones’ met vis en zeevruchten.

Boek een reis naar Het groene Galicië en voeg de Cíes eilanden aan de rondreis.

Bel of mail mij terug