070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
  • 8 dagen
  • Vanaf Amsterdam
  • Incl. huurauto
  • Accommodaties geregeld
  • vanaf € 775,- per persoon
Prijzen en aanvragen

Tutti Sicilië

Maak een rondreis op het Italiaanse eiland Sicilië, tutti Sicilië authentiek. Sicilië en de maffia zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De gewetenloze Italiaanse familie Corleone uit The Godfather kwam immers uit het gelijknamige dorpje ten zuiden van Palermo. Palermo is het startpunt van deze zonnige reis langs de bekendste plaatsen van het Italiaanse eiland dat zo vaak met een voetbal is vergeleken, terwijl het toch echt rechthoekig is. Jarenlang is de bevolking uitgebuit en heerste er armoede. Diverse culturen spoelden er letterlijk aan, hele families zijn geëmigreerd naar Amerika en dat terwijl het eiland rijk is aan grondstoffen, cultuur en inwoners.

Vandaag de dag is het een fantastisch vakantieoord, met hier en daar voor de oplettende kijker nog een glimpje maffia. Het eiland is groot. Het is het grootste eiland van de Middellandse Zee. Vergist u zich dus niet in de afstanden, maar de wegen zijn uitstekend en de tolwegen een aanrader, die bespoedigen uw reis behoorlijk. Opvallend zijn de hardwerkende ondernemers. De prijzen van de tolwegen en het eten en drinken zijn heel erg redelijk.

Rondreis Tutti Sicilië, authentiek

Alle rondreizen door Italië bieden wij aan in drie categorieën: luxe, comfort en authentiek. Dit is de authentiek versie, kijkt u ook eens naar de comfort variant van deze rondreis. In alle gevallen gaat het om sfeervolle en bijzondere accommodaties, zoals villa’s, voormalige landhuizen, boerderijen en B&B’s. Staat uw categorie er niet bij? Vraag het aan!

Deze rondreis, Tutti Sicilië authentiek is, net als al onze andere rondreizen, te verlengen, in te korten, om te draaien, samen te voegen met een van onze andere rondreizen. Er kunnen ook persoonlijke elementen toegevoegd worden, we passen ons graag aan aan uw wensen. Informeer naar de mogelijkheden.

Bekijk ook onze andere culinaire of andere rondreizen door Italië.

Rondreis

Nr Dagen Plaats Hotel Nachten
1 1-4 Palermo Agrirelais Baglio di Pianetto 3
2 4-6 Taormina Terralcantara il Poggio 2
3 6-8 Agrigento Aliai 2

Palermo

Palermo, de hoofdstad van Sicilië, is chaotisch gebouwd op een schitterende plek. In de Tweede Wereldoorlog werd de stad zwaar getroffen en na de oorlog was de toestroom van inwoners gigantisch door de vruchtbare gronden rondom de stad. Grote nieuwbouwwijken herrezen en de stad werd beheerst door de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia. De angst was enorm en om de haverklap werd de stad opgeschrikt door moord en brand. Sinds 1985 werd onder de anti-maffia burgemeester Leoluca Orlando de stad opgebouwd en verlost van de terreur. Gebouwen als Massimo Theatro herrezen en de stad herwon haar glans. Nu is het de bruisende hoofdstad van een schitterend eiland.

Nabij Palermo verblijven we in Cefalu, de hoed. Vanwege haar ligging zo genoemd. Het is een schilderachtige vissersplaats gebouwd in Arabisch-Normandische stijl. De heldere zee, veilige stranden, de schitterende kustlijn en de rijke cultuur maken dit de ideale uitvalsbasis voor de komende dagen. Of u er nu voor kiest om lekker te luieren of bijvoorbeeld Corleone of Caltanissetta te bezoeken. Beide plaatsjes lijken amper gewend aan toeristen. Het centrum van Caltanissetta heeft prachtige historische panden en hele nauwe straatjes waar auto’s zich niet altijd door heen weten te wurmen. De stad biedt een panoramisch uitzicht over de omgeving.

Niet snel zal ik het beeld vergeten bij het uitrijden van de stad tegen de invallende duisternis. Het was alsof je een groot kasteel op een heuvel verliet waar de fakkels trots branden. Een machtig gezicht wat met mijn cameraniet goed was vast te leggen. U verblijft in Agrirelais Bagio di Pianetto.

1 Agrirelais Baglio di Pianetto

Taormina

Langs de prachtige noordkust rijden we door de trotse badplaats Messina naar het filmische Taormina. Een lange rit als we op de kleine kustweg willen blijven. De tolweg biedt uitkomst. Bij Messina heb je het gevoel zo naar het Italiaanse vaste land te kunnen zwemmen. De haven en het centrum zijn klein en als u tegen het middaguur de stad bereikt, doet u er goed aan om op de noordelijke strandboulevard te lunchen. Daar liggen kilometerslang diverse strandtentjes verbonden met privé-stranden met aan de andere kant van de drukke straat prachtige landhuizen en vakantiepaleizen van de rijke adel uit de 19de eeuw. In de stad zijn van 12-14 uur alle winkels en toeristische attracties dicht. Dit heeft het voordeel dat men gratis kan parkeren op de meeste plekken maar dat er in het centrum buiten het wandelen langs de toeristische trekpleister weinig te doen is.

Hoe Taormina ooit is ontstaan, lijkt een wereldwonder. Het plaatsje torent hoog boven op een berg en is bereikbaar via tien haarspeldbochten of een kabelbaan. Het heeft één winkelstraat, de Corso Umberto en het Teatro Greco. Dit openlucht theater is groot en wordt vandaag de dag nog gebruikt voor het internationaal filmfestival van Taormina. Zeker de moeite waard om te bezoeken. Smaken verschillen maar dit is wel een beeldschoon plaatsje met diverse chique winkels en fantastische restaurants. De uitzichten vanaf het plein bij de Duomo zijn adembenemend. U kunt de kustlijn van Sicilië afspeuren en ziet de Etna op de achtergrond.

Opvallend is ook het uiterlijk van de meeste inwoners – en ook wel van veel toeristen. Men is hier niet vies van plastische ingrepen dus leeftijden zijn lastig te schatten. Er lijkt een cultuurverandering te hebben plaatsgevonden. Als u in de winkelstraat het restaurantje met dakterras uitkijkend over Duomo kunt vinden, gelijk een tafel buiten reserveren. Het trappetje naar boven tussen de twee muren lijkt benauwend maar het eten is heerlijk. Uiteraard weten ze in dit filmsterrenoord van prijzen maar goed, dat nemen we voor een keertje op de koop toe en we bestellen de Siciliaanse Nero d’Avolo. Aan de voet van de berg ligt Isola Bella, waar u met laag water zo naar toe loopt. De omringende kiezelstranden hebben diverse originele Italiaanse barretjes en restaurants en de sfeer is meer dan aangenaam. U verblijft in de omgeving van Taormina.

2 Terralcantara il Poggio

Agrigento

We verlaten Taormina voor het Griekse Agrigento. Onderweg plannen we een stop in het kustplaatsje Aci Castello, zeker de moeite waard. Mocht u onderweg een afgebrande ruïne zien dan zijn dit veelal maffia afrekeningen geweest. We rijden dwars over het eiland, zien de rijke landbouwgronden. Voor de shopper is er onderweg een mega outlet met alle Italiaanse designer merken. Agrigento is met name interessant vanwege haar Griekse tempels, Valle dei Templi. Een totaal andere sfeer dan de twee andere kusten die we gezien hebben. Wat u zeker moet zien is het strand van Eraclea Minoa – Scala dei Turchi. Vijf kilometer zandstrand, vlak, schoon, gevormd door de golven van de zee. Opvallend is haar ligging aan de voet van een kalkrichel die Zwart Hoofd wordt genoemd.

Hier boven ligt het archeologische gebied met de resten van een Hellenistische stad. Daar is een klein theater dat een spectaculair uitzicht biedt over de zee en over het prachtige strand dat zich uitstrekt zover het oog reikt. Langs het strand, om het te beschermen, zijn er pijnboombossen en duinen, bedekt met Mediterraanse vegetatie. Het strand kan worden bereikt vanaf het archeologische gebied door een pad te volgen langs de plooien van de witte rots, of via de SS115 (volg de verkeersborden, de gemeente is Cattolica Eraclea). We vliegen vanaf Palermo weer terug naar huis. Uitgerust en voldaan. U verblijft in de omgeving van Agrigento.

3 Aliai

Agrirelais Baglio di Pianetto

Baglio de Pianetto dateert uit de 19e eeuw en is een authentieke typisch Siciliaanse woning, bestaande uit een U-vormig huis met binnenplaats. Het is in 2005 omgetoverd tot een hotel. De eigenaren zijn graaf Paolo en gravin Florence Marzotto, die hier zelf gewoond hebben. De familie Marzotto is een vooraanstaande naam in de textielbranche, met onder andere Hugo Boss als merk. Waar u hier meer aan ...

Dag 1-4
Bekijk hotel

Terralcantara il Poggio

Terralcantara Il Poggio ligt nabij Graniti, op 16 km afstand van Taormina en heeft een panoramisch uitzicht over de Alcantaravallei. Het biedt gratis (bewaakte) parkeergelegenheid, heeft een seizoensgebonden buitenzwembad en beschikt over accommodatie met airconditioning, een balkon en een eigen badkamer. Omgeven door citrusboom- en olijfgaarden is dit de perfecte accommodatie om het binnenland va...

Dag 4-6
Bekijk hotel

Aliai

Aliai ligt aan het water en heeft een eigen jachthaven. Het is slechts 15 minuten lopen naar de kerk Maria Santissima del Soccorso en Terme di Sciacca in het centrum van het gezellige plaatsje. Ook Castello Incantato is slechts een kwartiertje lopen. Faciliteiten Bar/lounge, koffieshop, gratis Wifi, 24 uur roomservice, gratis parkeren, jachthaven. Kamers Vijftien geluidsarme kamers, grati...

Dag 6-8
Bekijk hotel

Tutti Sicilië

Bel of mail mij terug