- Home
- Rondreizen
- Italië
- Culinaire slow food reis Sicilië
Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee en een smeltkroes van culturen met Griekse- en Arabische invloeden in de architectuur en met oude ruïnes uit lang vervlogen tijden. Deze invloeden komen eveneens terug in de keuken van het eiland en dat zult u ontdekken tijdens deze culinaire rondreis Sicilië. Het is een eiland van contrasten waar vulkanen nog vuurspuwen en de zon de azuurblauwe Middellandse Zee verwarmt. Een regio met architectonische wonderen, prachtige steden met veel barokinvloeden en rijk aan eeuwen oude tradities. Maar ook met een enorme rijkdom aan wijnen, typische regionale gerechten en originele producten, herontdekt in hun oorspronkelijke verschijning. U bezoekt: Palermo, Erice, Agrigento, Ragusa Ibla, Syracuse en Taormina.
Slow food producten
U heeft de kans om een aantal van de mooiste Slow Food producten uit deze streek te proeven. Het gaat om kwalitatief hoogwaardige producten en dranken die soms in hun voortbestaan worden worden. Maar ook andere producten uit de Slow Food beweging zoals:
- De excellente wijnen van de hellingen van de Etna
- De Manna en traditionele gebak en desserts uit het gebied Parco delle Madonie
- De beroemde amandelen uit Noto
Restaurants uit de Osterie D'Italia Slow food Gids
U zult heerlijke en authentiek lokale gerechten proeven tijdens deze culinaire rondreis Sicilië in de zorgvuldig geselecteerde restaurants die alle aanbevolen zijn in de ‘Osterie d’Italia’ Slow Food gids. Het gaat om kleinschalige lokale trattoria’s die nog steeds uitsluitend verse lokale producten in hun gerechten gebruiken en hun maaltijden bereiden aan de hand van lokale recepten.
Slow Food genieten in Sicilië
De Manna, een natuurlijke zoetstof met een zeer laag glucose- en fructosegehalte, is een blauwige, harsachtige substantie die gewonnen wordt uit de bast van essen in het Madonie gebergte. Bij blootstelling aan de zon stolt deze stof in manna. De winning berust op een zeer oude techniek en heeft alleen in deze kleine hoek van de Middellandse Zee de tijd overleefd. De zuiverste manna is de ‘manna eletta’, die "stalactieten" vormt zonder de schors te raken.
Wijnhuizen bezoeken in Sicilië
Tijdens deze culinaire rondreis Sicilië heeft u de mogelijkheid om lokale wijnen te proeven en typisch lokale producten als u op bezoek bent bij wijnhuizen, (banket)bakkers, boerderijen en markten waar verse producten worden verhandeld:
- Cannoli en andere traditionele lekkernijen van Erice
Kunst, historie, cultuur en natuur in Sicilië
Tijdens deze culinaire rondreis Sicilië bezoekt u ook de meest interessante monumenten, kunstwerken, kerken en natuurlijke landschappen van de streek:
- Palermo, de majestueuze hoofdstad van Sicilië met zijn historische theaters en andere openbare gebouwen, de karakteristieke straten en de Capo-markt
- Erice, een prachtige middeleeuwse stad in een spectaculaire omgeving.
- Agrigento met de mooie Tempelvallei, overblijfsel uit de oude Griekse beschaving die op Sicilië bestond.
- Ragusa Ibla, prijkend op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO vanwege de karakteristieke Siciliaanse barokke architectuur.
- Modica, een oude provinciehoofdstad met talrijke voorbeelden van Siciliaans barok maar misschien nog wel bekender vanwege zijn chocolade.
- Syracuse, één van de belangrijkste en strategisch belangrijke politieke centra van het oude Griekse rijk met het archeologisch park en het oude hart van de stad, Ortigia eiland.
- Taormina, een klein stadje met elegante straatjes en prachtige vergezichten over zee
- Noto, deze stad in de provincie Syracuse is de architectuurhoofdstad van de barokke steden van de Val di Noto, tegenwoordig ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook wereldberoemd vanwege de kwaliteit van de amandelen.
Bekijk ook onze andere culinaire of andere rondreizen door Italië. En lees het artikel van culinair journalist Onno Kleyn over slow food.