070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
 •   15 dagen
 • Vanaf AMS,EIN,BRU,CRL,DUS,NRN
 •   Incl. huurauto
 • Accommodaties geregeld
 • vanaf € 1599,- per persoon
Prijzen en aanvragen

NoordItalië van kust tot kust inclusief Toscane

Rondreis

Nr Dagen Plaats Hotel Nachten
1 1-4 Alfiano Natta Castello di Razzano – Alfiano Natta 3
2 4-6 Sestri Levante Grand Hotel Dei Castelli 2
3 6-8 Lucca Ilaria & Residenza dell Alba 2
4 8-10 San Casciano val di Pesa, Florence Villa Il Poggiale 2
5 10-12 Reggio Emilia Posta 2
6 12-15 Mira, Venetië Villa Margherita 3
De route in beeld gebracht
De accommodaties van waar u verblijft
 • Kathedraal Asti Piemonte Italië
 • Druiven Piemonte Italië
 • Vallei Valle d'Aosta Piemonte Italië
 • Wijngaard Piemonte Italië
 • Italië Piemonte Valle d'Aosta Lago di Cignana
 • Meer Lago Maggiore Italië

Alfiano Natta

Monferrato staat bekend om haar truffels en rode wijnen. Het is een aanrader om eens te kijken hoe truffels worden gevonden en mee te gaan op truffeljacht. De meeste wijnen zijn gemaakt volgens de Charmat methode toegepast op de Nebbiolo druif, uniek in de wereld. De druiven moeten lang rijpen vanwege hun hoge tannine gehalte. De bekendste wijnsoorten zijn de Barolo, de Barbera en de Barbaresco.

De regio is het rijkste gebied van Italië. Bekende merken als Fiat, Olivetti en Ferrero vinden hier hun oorsprong. Fruit en hazelnoten uit Piemonte zijn ook beroemd en de meeste runderen worden gehouden in de Aosta-vallei. Het toerisme is buiten Lago Maggiore relatief klein en de Barokke gebouwen en stijlen wat minder bekend dan de verfijnde engelachtige Renaissance stijlen.

Een aanrader is een bezoek aan de stad Asti waar de gebouwen prachtig bewaard zijn gebleven. Strelingen op de tong, tintelingen op de huid en geluk in het hart. Dat is wat ik voel als ik aan mijn bezoek terug denk. U verblijft in Relais Sant Uffizio, Montferrato.

1 Castello di Razzano – Alfiano Natta
Castello di Razzano – Alfiano Natta
 • Cinque Terre Manarola Italië
 • Vernazza stad Italië
 • Strand Monterosso Italië
 • Cinque Terre Vernazza Italië
 • Cinque Terre Riomaggiore Italië
 • Cinque Terre Manarola Italië
 • Strand Cinque Terre Italië

Sestri Levante

De geur van kruiden waait u tegemoet. We verblijven ten noorden van de Cinque Terre, letterlijk vijf gronden maar eigenlijk zijn het vijf dorpen, namelijk Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Ingeklemd tussen de zee en de bergen langs de spoorlijn van Genua naar La Spezia. Overal ziet u uitgestrekte wijngaarden, olijfbomen en kastanjebomen op steile hellingen. Van de Bosco-, Vermentino-, en Albarola-druiven uit deze streek wordt onder andere de dessertwijn Sciaccetrà gemaakt.

Dankzij het milde zeeklimaat groeien groenten en kruiden hier in overvloed. De pesto, olijfolie en basilicum zijn zoeter dan ergens anders. Olijfolie, kastanjemeel en pesto vormen de basis van vele gerechten in deze regio. Probeer eens de pasta met ‘tellini’ (schelpdieren) of gevulde mosselen: typisch voor de Liguriaanse keuken. Met uitzondering van het meest oostelijke dorp Riomaggiore zijn er geen wegen naar de dorpen. Ze hebben allemaal een station! Een giro de Cinque Terre doet u bij voorkeur per trein. De trein vertrekt elke 30 minuten en de route is adembenemend. De trein rijdt door tunnels en biedt de mooiste vergezichten in de openingen van de tunnelwanden. Geen zin in de trein dan bieden de bergpaden uitkomst. Het is uitdagend maar absoluut de moeite waard.

Riomaggiore ligt aan de nauwe vallei van de rivier ‘Rio Maior’. Hier start het wandelpad ‘Via dell’ Amore’ en kunt u instappen in de trein. Je kijkt mijlenver over de zee uit en ziet hier de prachtigste zonsondergangen. Vernazza is qua architectuur spectaculair en het meest mondain. Monterosso heeft een strandje en restaurant Al Carugio staat bekend om de lekkere streekgerechten. Manarola biedt een kleine haven verscholen achter de rotsen waar u veilig vanaf kunt springen. Corniglia ligt aan de voet van een wijngaardterras en herbergt ‘San Pietro’, de Gotische Liguriaanse Kerk uit 1334 wat een van de mooiste monumenten uit de omgeving is. Knijp me nog eens in mijn arm. Hoe bijzonder en spectaculair is deze plek? U verblijft in Sestri Levante, Hotel Dei Castelli.

2 Grand Hotel Dei Castelli
 • Strand Monterosso Italië
 • Strand Forte dei Marmi Lucca
 • Strand Forte dei Marmi Lucca
 • Cinque Terre Vernazza Italië
 • Cinque Terre Riomaggiore Italië
 • Strand Cinque Terre Italië
 • Rivier Serchio Lucca Toscane
 • Toren van Pisa Toscane
 • Plein Toren van Pisa Toscane

Lucca

In Lucca is een giro della mura (= een rondje over de muren) aan te bevelen. Dit kan op de fiets of gewoon wandelend. De stad is rechthoekig gebouwd en wordt wel eens vergeleken met een schaakbord en is omringd door de dikke vestingmuur die de stad een keer heeft beschermd tegen het wassende water uit de rivier de Serchio. Elisa, de zus van Napoleon werd hier ooit aangesteld als controleur.

De stad heeft mooie palazzi en voelt aangenaam overzichtelijk en vertrouwd. Op korte afstand ligt de stad Pisa, wereldberoemd van haar scheve toren. Toch is dit niet het enige wat de stad bijzonder maakt. Wat dacht u van de bouwerken op Piazza dei Miracoli? De naam zegt het eigenlijk al. Naast de steden zijn de badplaatsen aan de kust als Viareggio en Forte del Marni heerlijk. Mondaine gebouwen en chique restaurants zijn hier volop te vinden. Twee dagen is eigenlijk te kort. U verblijft 2 nachten in San Luca Palace, in de omgeving van Lucca.

3 Ilaria & Residenza dell Alba
 • Museum Palazzo Vecchio Florence
 • Museum Palazzo Vecchio Florence
 • Paleis Palazzo dell'arte dei Guidici e notai
 • Italië Toscane Florence Ponto Vecchio
 • Italië Toscane Florence Palazzo Vecchio
 • Italië Toscane Florence Campanile Giotto

San Casciano val di Pesa, Florence

Florence is een van de mooiste steden ter wereld. Het is één groot open lucht museum. Wat is er leuker nu de stad bijna autovrij is dan eens een 3-uur durende fietstocht te doen met de Nederlandse gids van AmbianceTravel? Of maak een wandeling langs de bouwwerken van Brunelleschi, de architect die verantwoordelijk is voor het ontwerp van de koepel van de Duomo. De opdracht die in 1418 werd uitgeschreven luidde: ‘Maak een bouwwerk, groot genoeg om de gehele bevolking van Toscane met zijn schaduw te bedekken. Opgetrokken zonder gebruikmaking van balken of uitvoerige houten schoren’. Het ontwerp wordt ook wel het Ei van Brunelleschi genoemd en zijn bouwstijl ‘di giro in giro’ (ring op ring).

Andere bouwwerken van zijn naam zijn het kinderweeshuis ‘Ospedale degli Innocenti’ (letterlijk: ziekenhuis van de onschuldigen) aan het Piazza Santissima Annunziata, waar u op de arcades de ingebakerde baby’s kunt zien. Vandaag de dag is het nog steeds een weeshuis. Op de Piazza di Santo Spirito staat zijn laatste meesterwerk. De binnenkant van de kerk is prachtig terwijl de voorgevel dit niet doet vermoeden. In Caffé Ricchi kunt u de verschillende ontwerpen van de buitenkant bewonderen. Na de dood van de invloedrijke en zeer creatieve architect en een noodlottige brand zijn er verschillende theorieën over de door hem gewenste buitenkant ontstaan. Deze staan als miniaturen in dit café opgesteld.

Uiteraard kan je ook gemakkelijk de beelden van Michelangelo aanhouden voor uw thema-wandeling of de romantische schilderkunst van Dante. Bizar om te bedenken dat zulke grote denkers als Brunelleschi letterlijk met een ei het stadsbestuur hebben overtuigd. Leuk om nog eens bij stil te staan onder het genot van een goed glas wijn. U verblijft in San Casciano Val di Pesa, Vila Il Poggiale.

4 Villa Il Poggiale
 • Plein Piazza Maggiore Kerk San Petronio
 • Kathedraal Duomo Milan Italië
 • Monument Arco della Pace Milan

Reggio Emilia

De theoretische onderbouwing van onze Europese civilisatie komt uit Bologna. Deze eerste universiteit van Europa speelt vandaag de dag nog steeds een prominente rol. Rechten, bestuurskunde en de unificering van het onderwijs zijn beklonken in Bologna. Een schitterende stad die door de reputatie van de buursteden als Milaan en Venetië wat onderbelicht is gebleven. Leuk om in deze stad op een giro di profumo te gaan, mocht u natuurlijk geïnteresseerd zijn.

De stad kent vele merkwinkels waar echte Italiaanse parfums worden verkocht die u niet zo snel in Nederland zult vinden. Een goede gids is your-perfume-guide.blogspot. De regio biedt diverse culinaire hoogtepunten en is de ideale omgeving voor een giro di gastromi op zoek naar Parmaham, Parmezaanse kaas een heerlijke wijn of een bordje pasta Bolognaise. U verblijft in Bologna, Hotel Posta.

5 Posta
 • Veneto Italië Mira
 • Italië Toscane Venetië San Marco plein
 • Venetië kanaal Italië

Mira, Venetië

Op het eilandenrijk Venetië en in deze Adriatische lagune schieten superlatieven te kort. Venetië. U bent aan gekomen in de meest romantische stad ter wereld. Simpelweg door de stad slenteren kan maar beter is om de bezienswaardigheden in ieder geval te plannen en houd elkaar vast! Je loopt anders het risico elkaar kwijt te raken en te verdwalen in de vele nauwe straatjes die niet eens op een kaart passen. De wegen door de stad zijn namelijk de kanalen, die de meer dan 100 eilanden met elkaar verbinden. De eilanden zijn werkelijk volgebouwd met prachtige gebouwen, kerken, pleinen die in Venetie campo’s worden genoemd, musea, bruggen en paleizen. Tuinen vind je er nauwelijks. Terrassen zijn er wel maar hebben meestal slechts een paar tafeltjes.

De stad ademt cultuur, bestaat uit 6 delen en is prachtig. Gebruik de vele bootbussen en stap van de ene verwondering in de andere. Uiteraard per gondel kan ook. De gondeliers weten wel van prijzen en € 80 voor 30 minuten is niks. Zij zijn de enigen die de zijwegen van de Canal Grande weten te doorgronden. Het water stijgt en zakt dankzij eb en vloed bijna een meter, dit is goed te zien aan de muren van de gebouwen.

Vanaf Piazza San Marco kunt u een bootbus nemen naar bijvoorbeeld de joodse wijk Cannaregio, het kleurrijke Burano, mondain Lido of ‘glas-blaas-eiland’ Murano. Op het water en in de campo’s vindt u verkoeling en strijkt u neer voor een heerlijk glas wijn. Sommige pleinen worden overspoeld door toeristen en sommige pleinen zijn leeg en daar heeft u het gevoel alsof u de eerste ontdekkingsreiziger bent. Vanwege het besloten karakter en vanwege het moeizame waterbeheer zijn er al veel oorspronkelijk bewoners weg getrokken, maar toeristen en culturele festivals zijn er volop. Hoe kan het ook anders… zeker als de zon schijnt, steekt het azuurblauwe water, prachtig af tegen de gouden gebouwen en bijzondere Venetiaanse bouwstijlen.

De auto parkeert u buiten de stad en vergeet natuurlijk niet goede wandelschoenen aan te doen. Italianen lukt het om op stiletto’s over de uitgesleten kinderkoppen te lopen, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast raden wij aan een terras voor het diner te reserveren. Deze plekken zijn schaars en zijn snel volgeboekt. Dus ziet u een leuk restaurant op uw rondtoer, noteer het telefoonnummer en reserveer op tijd, voordat u besluit die kant op te lopen. Bij Terrazza Danieli, www.danielihotelvenice.com is het uitzicht net als het eten onbetaalbaar maar voor een speciale gelegenheid zit u goed. Ook Onassis en Elizabeth Taylor vierden hier hun feestjes, om de hoek van het San Marco Plein. U overnacht in Villa Margherita, Mira, bij Venetië.

6 Villa Margherita
Villa Margherita

Castello di Razzano – Alfiano Natta

Omringd door een binnenplaats midden in het prachtige Italiaanse landschap van Piemonte ligt het historische Castello di Razzano. Met meer dan 200 jaar aan geschiedenis, prachtige locatie en Italiaanse stijlen is Castello di Razzano dé bestemming voor de reiziger die graag in een rustige omgeving veel natuur en cultuur wilt kunnen ontdekken. Het hotel ligt in de Monferrato, in het hart van Piemon...

Dag 1-4
Bekijk hotel

Grand Hotel Dei Castelli

Dit bijzondere hotel is hooggelegen op het schiereiland Sestri Levante aan de westkust van Italië. De verbinding met de zee komt zowel binnen, op het menu van het restaurant, als buiten, in het natuurzwembad, terug. Het is geconstrueerd door Busiri-Vici architecten uit Rome in opdracht van Riccardo Gualino. Het hotel bestaat uit drie aparte gebouwen,  die gezamenlijk een groot kasteel vormen. De...

Dag 4-6
Bekijk hotel

Ilaria & Residenza dell Alba

Hotel Ilaria & Residenza Dell'Alba ligt in het centrum van Lucca, binnen muren die stammen uit de tijd van de Renaissance. Met zijn spectaculaire architectonische setting biedt dit hotel, dat is ontstaan uit de oude stallen van Villa Bottini, de ideale gelegenheid voor een rustig verblijf. De kersenrode, gouden en blauwe tinten in het hotel wekken een ontspannen sfeer, waaraan ook het professi...

Dag 6-8
Bekijk hotel

Villa Il Poggiale

Bij aankomst in Villa Il Poggiale valt direct de charme van deze historische en elegante villa op. Er wordt alles aan gedaan om u zich hier direct als thuis te laten voelen. In het zorgvuldig gerestaureerde landhuis vindt u legendarische Italiaanse gastvrijheid. De villa biedt B&B accommodatie, ideaal voor diegenen die willen ontspannen op het rustige Toscaanse platteland en genieten van de p...

Dag 8-10
Bekijk hotel

Posta

Het uit de middeleeuwen daterende viersterrenhotel Posta, waar kunst, geschiedenis en traditie samenkomen, ligt ligt in het centrum van Reggio Emilia, tussen twee belangrijke pleinen, Piazza del Monte en Piazza del Duomo. Met een uitzicht over Piazza Prampolini, gelegen aan de Via Emilia, die de stad van west naar oost doorsnijdt, bevinden de bezienswaardigheden zich op een steenworp afstand. De o...

Dag 10-12
Bekijk hotel

Villa Margherita

Villa Margherita is een luxeus 4 sterren hotel met klassieke aankleding. Het hotel wordt door gasten als zeer goed beoordeeld. De Villa biedt prachtig uitzicht over de rivier de Brenta. Het hotel ligt in een groot privé park. De villa’s langs de rivier, in de tijd van de Venetiaanse republiek door de adel gebouwd als buitenverblijf, zijn door UNESCO als Werelderfgoed bestempeld. Villa Margherit...

Dag 12-15
Bekijk hotel

NoordItalië van kust tot kust inclusief Toscane

Bel of mail mij terug