070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
  • 20 dagen
  • Vanaf Amsterdam
  • Incl. huurauto
  • Accommodaties geregeld
  • vanaf € 7550,- per persoon
Prijzen en aanvragen

Rondreis Namibië, Botswana en Zimbabwe: magnifieke natuur en fabelachtig wildlife

Een roadtrip door de fabelachtige natuur van Namibië, met bezoek aan wildparken in Botswana en een uitstapje naar de Victoria Falls in Zimbabwe als bonus. Een reis met alleen maar hoogtepunten, en een reis die je niet te jong moet maken: mooier wordt het misschien niet meer. Ook deze individuele rondreis Namibië en Botswana maken we geheel voor u op maat.

De rode duinen van Sossusvlei

Van Windhoek rijden we naar de oranje en tientallen meters hoge duinen van de Sossusvlei, we genieten van de catamaran cruise met dolfijnen en duizenden robben bij Swakopmund. We gaan in Damaraland op zoek naar de woestijnolifanten – en vinden die. Door naar Etosha. Wat een bijzonder gebied. In Chobe filmen we een groep olifanten op de oever van de Zambezi rivier, maken een helicoptervlucht boven de Victoria Falls en sluiten af in Okavango Delta: ‘Mooier is het nergens ter wereld’ stond in de reisgids. Een kwartier lang filmen we een luipaard met haar spelende pup.
Uiteraard verblijft u in accommodaties met ‘Ambiance’, u rijdt een stevige 4×4 – absoluut noodzakelijk – en als u terug bent zal het niet meevallen om in woorden te vangen wat u heeft gezien, ervaren, geproefd en meegemaakt.

Keuze aan accommodaties

Deze rondreis Namibië en Botswana (en Zimbabwe) kan het beste gemaakt worden in mei-juni of september-oktober, maar in de zomer kan ook. De natte wintermaanden december-februari raden we af. Desgewenst kan deze reis worden aangepast door vaker te kiezen voor 3-sterren accommodaties ipv van de 4-5 sterren accommodaties die nu zijn opgenomen.

Deze reis is inclusief:
– Retourvlucht met KLM (via Windhoek en/of Johannesburg) op basis van economy class
– Vlucht Maun (Botswana) naar Johannesburg
– Huurauto Toyota Hillux Double Cab, 4×4
– Verblijf in de genoemde accommodaties, in de meeste gevallen inclusief diners
– Game drives inclusief in PomPom, Onguma, Nata Lodge
– Retourvlucht Maun naar Pom Pom camp (Okavango delta).
– Helicopervlucht Flight of Angels boven de Vic Falls en Zambezi River.
– Luxe travelpack met route en tips voor onderweg
– 24/7 ondersteuning ter plekke indien nodig.

Mogelijke extra’s
* Ballonvaart Sossusvlei/Namib Naukluft
* Catamaran cruise Swakopmund (incl oesters en Vonkelwijn)

Ziet u deze rondreis Namibië en Botswana met Victoria Falls als een inspiratiebron: we passen deze graag aan op basis van uw specifieke wensen. Tip: boek vroeg, zelfs een jaar van tevoren in verband met de beschikbaarheid van de accommodaties.

Lees ook onze blogs over Namibië.

Rondreis

Nr Dagen Plaats Hotel Nachten
1 1-3 Windhoek Naankuse Wildlife and Sanctuary 2
2 3-5 De Namib Naukluft woestijn en Sossusvlei Le Mirage Resort and Spa 2
3 5-7 Naar de kust: Swakopmund The Delight 2
4 7-9 De olifanten van Damaraland Camp Kipwe 2
5 9-10 Op weg naar Etosha National Park Okutala Etosha Lodge 1
6 10-12 Etosha National Park Onguma Tented Lodge 2
7 12-14 De Caprivi strook, op weg naar Botswana Divava Okavango Resort and Spa 2
8 14-16 Chobe en Victoria Falls Chobe Bakwena Lodge 2
9 16-17 Nata en de zoutpannen Nata Lodge 1
10 17-19 Het beste op het laatst? De Okavango Delta Pom Pom Camp 2

Windhoek

Dag 2 – 4
Na’ankuse, niet ver van de luchthaven van Windhoek en ca 50 km van de stad zelf is een uitstekende plek om de rondreis door Namibië te starten (of te eindigen). Na het ophalen van onze 4×4 – de instructie vergt ook enige tijd – rijden we naar deze mooie plek, waar we verblijven in een fraai en ruim chalet: sfeervol ingericht, gebouwd met duurzame materialen, een douche in een verzonken ‘bad’ zo ongeveer midden in de kamer. Vanaf het terras uitzicht over het landschap van het reservaat. We doen ‘s middags geen activiteit meer maar rusten uit van de alles bij elkaar toch lange reis. ‘s Avonds blijkt het restaurant uitstekend.

De volgende morgen na het ontbijt op pad voor de feeding tour. Op Na’ankuse worden gewonde of verweesde dieren opgevangen: leeuwen, katten, hyena’s, luipaarden en ook wilde honden. Er zit een hek tussen ons en de dieren maar dichterbij kom je nergens. De gids vertelt over het waarom van de opvang maar en passant ook over de verschillen tussen het ene dier en het andere: de hyena snel maar niet sterk, dus wordt zijn prooi al snel door andere jagers opgeëist, leeuwen, hyena’s, wilde honden. Het luipaard neemt om die reden zijn maaltijd snel mee de boom in. Voor wie wil is er ’s middags nog een culturele tour naar de San, een verzamelnaam voor diverse volken die hier in de buurt wonen en voor wie Na’ankuse – via de Lifeline clinic – gratis gezondheidzorg regelt.

1 Naankuse Wildlife and Sanctuary

De Namib Naukluft woestijn en Sossusvlei

Dag 4 – 6
Het is zo’n 350 km naar onze volgende stop, niet ver van de Namib Nauklauft, het uitgestrekte duinengebied, één van de gootste reservaten van Afrika, aan de zuidwest kant van Namibië. We gaan voor de rode duinen. Wie doet dat hier niet. Bij Na’ankuse blokkeert een springbokje ons eerst nog de weg. Daarna passeren we Windhoek en zakken af naar het zuiden over de geasfalteerde hoofdweg. Het is groen en heuvelachtig. Voorbij Rehoboth – het lijkt op een plaats – buigen we af naar het westen. We hebben 200 km gravelroad te gaan. Niet harder dan 80 is het advies en bij nattigheid niet harder dan 20. Pfff. Dan is 200 km wel ver. Gelukkig is het droog.
Bij Klein Aub, ook alweer zo’n plaats die uitsluitend bestaat uit verdwaalde huizen, kopen we in de Klein Aub Bottle Store cola en wat koekjes. Heel veel meer is er ook niet. Namibië is dunbevolkt. Dat ontdekken we vandaag ook wel. Het is leeg en verlaten. Maar fascinerend.

U slaapt in hotel Le Mirage.

Aangezien het slechts 20 km is naar Sesriem, waar zich de gate naar de Namib Naukluft bevindt, vertrekken we de volghende dage om 6.45 uur uit ons hotel. Ontbijt staat in ons klaar vanaf 6 uur. De gate gaat open om 7. Tot Sesriem rijden we weer over gravel road, maar binnen de gate begint opmerkelijk genoeg het asfalt. Het is 65 km naar Sossusvlei. Het is direct duidelijk waarom je, net als wij, vroeg het park moet ingaan. De opkomende zon zorgt voor scherpe contrasten tussen het rode zand van de duinen aan de zonkant en de zwart schaduwzijde aan de andere. We stoppen menigmaal voor een foto, ook bij Dune 45, waar al heel wat mensen aan de beklimming zijn begonnen op de richel van het duin. Wij rijden door, in de richting van Sossusvlei, drooggevallen meertjes. Voor de laatste 4 km heb je een 4×4 nodig en dan nog is het spannend. Low gear, snelheid houden. We passeren enkele vastzittende auto’s en komen toch opgelucht op de parkeerplaats waar meer ‘geluksvogels’ al een plek hebben gevonden. Andere bezoekers lopen of maken gebruik van pendelende 4×4 open safariwagens. Hier is weer een duin te beklimmen. Rondom ons rood zand en naar beneden stijl aflopende wanden van zand. Je kunt er gemakkelijk hoogtevrees van krijgen. Mooi is niet het goede woord. Het is spectaculair, uitdagend, nieuw.
Rond het middaguur rijden we naar ons hotel, 20 km buiten de gate. Tijd om te relaxen.

2 Le Mirage Resort and Spa

Naar de kust: Swakopmund

Dag 6 – 8
We hebben een lange dag te gaan: het is 350 km van Sesriem naar Swakopmund, eigenlijk de enige echte kustplaats van Namibië. De reis gaat vrijwel volledig door het Namib Naukluft Park. Duinen, woestijn, rotsige bergen, savanna-achtig landschap. Meer dan 200 km gravelroad, tegenliggers zijn een uitzondering, bebouwing is er niet. Alleen Solitaire, 80 km van Sesriem heeft een garage, bakker/coffeeshop (iedereen eet hier de beroemde appeltaart, wij dus ook), een benzinepomp en een café. Vijf gebouwen en wat autowrakken. Dat is het. Daarna geen bezinepomp meer tot we in 250 km verderop bij Walbis Baai zijn. Saai? Vergeet het maar. We doen zes uur over de reis vooral omdat we steeds weer stoppen voor nog maar een foto. De laatste 100 km tot Walvis Baai en daarna tot Swakopmund kan je bij wijze van spreken overslaan. Maar de rest? We kijken onze ogen uit.

Swakopmund is Duits: veel restaurants, hotels en straten hebben Duitse namen. We eten en drinken wat aan de boulevard, kinderen spelen op het strand en in het koude oceaan water. De volgende dag weinig rijden. Je kunt hier in Swakopmund een ballonvaart boeken, quad rijden en dune boarden maar wij kiezen voor een catamarantocht op zee. We rijden Walvis Bay, waar vandaan de catamarans vertrekken. We hebben geboekt bij Mola Mola: kleine boten (12 mensen op onze boot), op weg naar dolfijnen en vele honderdduizenden robben die hier op een landtong in zee leven. Net als de dolfijnen spelen ze rondom onze boot. Onderweg even bijkomen met een glaasje vonkelwijn, oesters en andere lekkere hapjes – het leven is zo slecht nog niet. ’s Middags verkennen we Swakopmund en ’s avonds eten we vis in het populairste (vis)restaurant van het plaatsje aan de boulevard: The Tug. Reserveren noodzakelijk.

U slaapt in The Delight .

3 The Delight

De olifanten van Damaraland

Dag 8 – 10
We vertrekken op tijd naar Damaraland. Aan de ene kant omdat we niet precies weten hoe lang we over de ca 350 km gaan doen (veel gravelroad) en ook omdat we graag op tijd in onze nieuwe accommodatie willen zijn om ’s middags vast een game drive te kunnen maken: we willen de woestijn olifant zien! Het eerste stuk gaan we langs de kust – aan de borden te zien wordt hier veel gevist, naar het schijnt op haaien. Vlak voorbij Henties Baai, een verrassend echte plaats, gaan we het binnenland in, eerst in de richting van Uis, stelt niets voor maar toch isa er een goede kop koffie te kreijgen, en daarna naar Twyfelfontein.

Damaraland bestaat uit rotsen, zand, stenen. Maar het landschap wisselt snel van kleur, van soort, van aangezicht: dan weer wit en vlak, dan weer oranje met bergen op de achtergrond, om daarna donker en bergachtiger te worden. Mooi? Zwak uitgedrukt. We genieten de hele weg. We raken steeds meer onder de indruk van dit stuk van Namibië. Het mooiste van het land?

’s Middags zijn we op tijd voor een game drive en we hebben mazzel: we vinden een groepje woestijn olifanten, inclusief een baby olifant. Desert elephants zijn kleiner van stuk dan gewone, ze kunnen met minder water toe en zijn zuiniger op bomen: die zijn er hier ook niet zoveel. Maar wat een geweldig gezicht om de beesten in dit droge, grijze landschap langzaam aan ons voorbij te zien trekken, zonder dat ze zich ook maar een moment aan ons storen. Wat een topdag! En zo volgt er nog één. De gids neemt ons de volgende dag mee naar een ander gebied. Misschien dat we vandaag de neushoorn kunnen tegenkomen? Dat lukt niet, maar wel weer olifanten en antilopen. Maar bovenal genieten van het soms zelfs vulkanische landschap: zwart met rotsen, steenachtig geel, oranjekleurig zand. Hier en daar struiken en een boom.

U slaapt in Camp Kipwe. .

 

4 Camp Kipwe

Op weg naar Etosha National Park

Dag 10 – 11
Vandaag gaan we naar wat óók al een van de hoogtepunten van deze reis moet zijn: Etosha National Park, één va de grootste nationale parken van Afrika, vooral gekenmerkt door de enorme zoutvlakte in het midden. Er leven hier talloze wilde dieren, inclusief leeuwen, olifanten, neushoorns, cheetah’s, luipaarden en vele antilopensoorten. Van de Big Five komt alleen de buffel hier niet voor. Het meest bijzonder is het om ze – vaak gemengd – te zien drinken uit een van de waterholes, met witte boorden. Het is zo’n 350 km en dan slapen we net buiten het park, klaar om de volgende dag op safari te gaan.

U slaapt in Okutala Etosha Lodge. .

5 Okutala Etosha Lodge

Etosha National Park

Dag 11 – 13
Okaukuejo is het administratieve centrum van Etosha, waar we onze parkfee betalen, en waar je ook kunt overnachten. We zijn dagbezoekers, want we rijden 200 km naar de andere kant van het park, een grote self game drive, om net buiten de gate aan de andere kant te overnachten. We doen er zes uur over, nemen D-tours, komen giraffen tegen, stoppen voor overstekende zebra’s, maken foto’s van wildebeesten, orixen, struisvolgels en vele andere antilopensoorten. Maar we zijn er eind maart, het is het einde van het natte seizoen dus de dieren laten zich wat minder zien bij de ‘vaste’ drinkplaatsen: er is water genoeg. En voor ons is er evengoed genoeg te zien en bovendien weten we dat nog een dag in Etosha te gaan hebben, met een gids. En met een gids op pad levert altijd meer resultaat op.

De volgende dag hebben we twee activiteiten op het programma staan: een morning drive met een gids naar Etosha en een sundowner trip aan het einde van de dag in het Onguma Game Reserve, waar ook onze accommodatie te vinden is. De morning drive start om half zeven en we komen naar verwachting rond 11 uur terug. Maar dat blijkt niet te lukken: we zijn pas om half één terug in de lodge omdat de gids te horen kreeg dat er een hele groep olifanten op de weg liep, een paar kilometer achter ons. Dus keerde hij zonder aarzelen om en binnen een paar minuten zien we ze lopen. Het zijn er minstens vijfentwintig, groot en klein, samen onderweg naar een waterhole langs de kant van de weg. De kleintjes spelen, de grote spuiten, het is een groot feest. Vanuit drie, vier wagens wordt er volop gefotografeerd en gefilmd. Een enkele keer toont het grote mannetje zich geïrriteerd, voor de rest trekken ze zich niets van ons aan. En de dag was toch al goed beginnen. We waren amper in het park of we zagen een mannetje en vrouwtjes leeuw. Ze lagen in het gras. Soms liepen ze een stukje, een paar keer paarden ze even: een kwestie van seconden bij leeuwen, bleek. Gids Abraham legde uit waarom. Het is nogal pijnlijk voor de dame in kwestie.
Tussen de leeuwen en olifanten in zien we vele andere beesten, helaas geen neushoorns. De beste manier om wild te spotten is met een gids. De kortere sundowner tour op het eigen Onguma reservaat – twee uur – brengt ons meer giraffen, cheeta’s, vele antilopensoorten. Er zijn hier ook rhino’s, leeuwen en olifanten, maar die zien we niet. Met game drives moet je geluk hebben. We klagen niet.

U slaapt in Onguma Tented Camp.

6 Onguma Tented Lodge

De Caprivi strook, op weg naar Botswana

Dag 13 – 15
We zien deze dag als een reisdag. We gaan onderweg naar Botswana, in drie dagen van 400-200-400 km kan, maar wij combineren de eerste twee dagen tot een lange dag van 600 km, naar Divava Lodge, waar we dan twee nachten blijven. Als we Onguma uitrijden moeten we eerst inhouden voor springbokken en wildebeesten en daarna laten we bij de eerste de beste benzinepomp de banden op spanning zetten (op gravelroads rijd je met langere bandenspanning) en beginnen we aan de lange tocht via Grootfontein en Rundu naar Divundu, in het noorden van Namibië, tegen de grens met Angola aan. De route is niet spectaculair al wordt het gaandeweg steeds leuker en vooral ook Afrikaanser. In Grootfontein – een flinke plaats – drinken we koffie bij een Bonjour benzinestation, een ‘backerei’ met koffie zoals in Outjo vinden we hier niet.

De laatste 150 km naar Rundu zijn er steeds meer plekken langs de weg waar families wonen of grote gemeenschappen: in kleine rondavels met houten wanden en rieten daken, afgewisseld met golfplaten woningen. Per wooneenheid – een aantal hutten – afgezet met een omheining van houten staken. Ook opvallend: véél scholen. Er wordt duidelijk geïnvesteerd in onderwijs van ook de arme bevolking. Is het eerst een leefgemeenschapje hier en daar, gaandeweg wordt het steeds drukker langs de weg, een beeld dat zich doorzet als we Rundu zijn gepasseerd. Wel oppassen voor potholes én voor overstekende olifanten.

Caprivi – van Rundu tot de grens met Botswana – is een rare smalle strook van zo’n 600 km die in het noorden van Namibië uitsteekt tussen Botswana aan de ene kant en Angola aan de andere. Resultaat van onderhandelingen tussen Duitsers en Britten ergens aan het eind van de 19de eeuw. Dit is het dichtstbevolkte deel van Namibië en dat is aan de bebouwing – die rondavels van hout en riet, golfplaten hutjes – te zien. Op z’n Namibisch zou je het hier druk kunnen noemen. Aangezien we op zondag rijden valt het op hoeveel er ‘kerkdiensten’ worden gehouden met niet meer dan 10 of 20 mensen, samen in een kring in de schaduw van een boom. Zo te zien iemand die uit de bijbel voorleest, anderen handen gevouwen. Het is hier christelijk. Mannen heten Lucas, Abraham of Joshua. Ons belangrijkste oponthoud opnieuw: stoppen voor foto’s. Wel even vragen en soms ook wat betalen. Zoals bij de man, die een koe aan het schoonmaken is. Foto maken oké. ‘But you have to pay’ stelt zijn vrouw vriendelijk doch beslist. Geen probleem. We geven 50 – best royaal – daarna vraagt ze 100 – maar ze toont zich uiteindelijk meer dan tevreden met 50. Ze zwaait ons vriendelijk uit.

Bij Divava staan de volgende dag een safari naar een van de parken met vooral buffels op het programma en een relaxte sundowner cruise op de rivier: veel nijlpaarden. Een relaxte dag in een heerlijke accommodatie. Het ‘echte’ wildlife wacht op ons in Botswana. .

U slaapt in Divava Lodge.

7 Divava Okavango Resort and Spa

Chobe en Victoria Falls

Dag 15 – 17
Op naar de grens van Botswana. Aan de borden te zien nu wel oppassen voor overstekende olifanten. Met uitroepteken! Maar we komen ze niet tegen, hoewel het gaandeweg tocht steeds meer een ‘olifantenreis’ zal blijken te worden. Bij iets grotere plaatsjes stoppen we voor foto’s van grappige restaurantjes, van in de rivier wassende vrouwen en uiteindelijk komen we bij de grens. Aan de ene kant va de Zambezi de grens van Namibië. Formulieren en stempels. Via een lange brug komen we aan de andere kant: formulieren en stempels. Door Chobe National Park rijden we naar Kasane. Zowel min of meer grensplaats met Zimbabwe – en daardoor ook uitvalsbasis om in één dag de Victoria Falls te bezoeken – als voor game drives Chobe in: er schijnen hier wel 120.000 olifanten leven. Na aankomst in ons hotel hebben we nog tijd om mee te gaan op de boat cruise: tientallen nijlpaarden, enkele krokodillen, en wat kleiner wild langs de oever van de Zambezi waar het in andere seizoen bar druk kan zijn. Aan het eind komen we nog langs een groep olifanten.

De volgende dag op pad naar Victoria Falls. We hebben een gids met busje ingehuurd die ons soepel langs twee grensposten – formulieren en stempels – loodst. Ze zet ons af bij Zambezi Heli flights. We komen hier niet snel meer dus trakteren we ons op een sublieme bijna een kwartier durende helikoptervlucht boven de watervallen en de Zambezi River. Wat een gezicht! Maar wat een geweld ook, merken we als we later door Rain Forest – zo genoemd door de voortdurende opspattende druppels en nevel van het tientallen meters lager neerstortende water – lopen. Er zijn zeventien uitkijkpunten langs de vele watervallen. Je hebt watervallen en watervallen. En Vic Falls. We laten ons niet door de gids niet verleiden om te lunchen bij het View Point Café, waar de ene na de andere bus wordt uitgeladen, omdat je hier inderdaad een prachtig uitzicht hebt. Wij kiezen voor een lunch op het terras van Victoria Falls Hotel. Kolonialer bestaan ze vermoedelijk niet meer, met geweldig uitzicht op de brug die Zimbabwe en Zambia verbindt. Links van de brug: een dikke wolk van de nevel van Vic Falls. Hoewel geen waarschuwende borden voor overstekende olifanten, komen we ze op de terugweg twee keer tegen.

U slaapt in Bakwena Lodge.

8 Chobe Bakwena Lodge

Nata en de zoutpannen

Dag 17 – 18
We hebben twee reisdagen te gaan, met een overnachting in Nata. Twee keer ca 300 km. Het landschap van Botswana onderweg is vlak en groen. Soms doet het zelfs denken aan Nederland. Weinig dorpen maar wel koeien en ezels langs de weg en jawel hoor: diverse keren olifanten waarvan er één zo vrij is om een stukje voor ons over te steken. Foto! Nata is zoals alle andere plaatsen een ‘dorp’. (Er zijn maar twee steden in Botswana en die liggen in het zuiden.) Geen idee hoeveel mensen er wonen. Winkels langs de weg, Chinees voor van alles, ‘Hardware’ voor bouwmaterialen, een schoonheidssalon, een ‘investment’ maatschappijtje. We zijn op tijd in onze volgende accommodatie, voor een lunch en een – inbegrepen – game drive naar één van de zoutpannen in de buurt, waar wildebeesten, zebra’s en andere antilopen soorten voorkomen die kunnen leven met het zoute water. En vogels. Veel verschillende vogelsoorten. De gids leeft zich uit.

U slaapt in Nata Lodge.

9 Nata Lodge

Het beste op het laatst? De Okavango Delta

Dag 18 – 20
We gaan op weg naar onze laatste stop. De Okavanko delta. We zijn gewaarschuwd voor de weg, die hevig aangetast zou zijn door de hevige regenval gedurende het natte seizoen, nu net afgelopen. Het lijkt mee te vallen. Tot we een kleine 200 km van de ruim 300 hebben gereden: potholes zo groot en diep en in aantallen zoals we zo nog nooit hebben meegemaakt. We slingeren van volstrekt links naar volstrekt rechts. Gelukkig weinig tegenliggers – en de auto’s die er wel zijn slingeren al net zo hevig. Soms hard op de rem om langzaam door een gat-met-scherpe-rand in de weg te rijden. Soms zijn we te laat en doet de klap zeer in ons lijf: de gelukkig nieuwe en grote banden houden zich goed. De agent, die ons bij een roadblock na het ergste stuk aanhoudt, biedt zijn verontschuldigingen aan. Komt door de regen. Ze zullen snel gerepareerd gaan worden.

Maun (Maún) is ook een dorp maar met naar schatting 80.000 inwoners. Het bruist en leeft: hier vandaan trekken mensen met de kano – traditionele mokoro – of per vliegtuigje de delta in, in een reisgids omschreven als: ‘Mooier dan hier is het nergens ter wereld’. Wij gaan met vliegtuigje, samen met de piloot en een vierde passagier die een gids in onze accommdaties blijkt te zijn, is het vol. Twintig minuten vliegen naar de ‘airstrip’ van onze lodge. We bewonderen onze luxe safaritent, zijn op tijd voor de ‘Tea’ en gaan om 16.30 uur mee op de game drive. We zien veel wild, maar het meest bijzonder is het luipaard en haar enkele maanden oude pup, spelend, likkend en drinkend. Meer dan een kwartier lang maken we foto’s en filmpjes. Bij het diner met de acht andere gasten en de gidsen die aanschuiven is dit het gesprek van avond.

De volgende dag – de één na laatste van deze reis alweer, beginnen met een Mokoro ‘safari’. Platte kano’s zoals nog steeds door de locals in de delta gebruik worden om in de ondiepe wateren te vissen en jagen. In het begin genieten we van het landschap en proberen niet te veel te bewegen om omslaan te voorkomen. Dan komen we bij een krokodil. Een stuk verder verplaatst opeens een groep nijlpaarden zich het water in als ze ons horen aankomen. Foto! Film! We stoppen vlakbij voor de ‘morning coffee’ als verderop opeens een olifant het water oversteekt. Foto, film! We hebben nog een game drive te gaan – en zien een groep van meer dan 200 buffels! – maar eerst een lunch. Verderop staan zebra’s en impala’s. We laten onze salade even voor wat het is en vangen ze zonder veel moeite in één beeld. We bekijken de foto’s nog eens goed: op de achtergrond ook drie olifanten die we niet hadden gezien. Wat een gebied.

U slaapt in Pom Pom Camp.

Dag 20 – 21
We vliegen vanmorgen in de loop van de dag terug naar Maun en nemen vandaag een vlucht naar Johannesburg om in te checken voor de nachtvlucht terug naar Amsterdam. We kunnen nog amper bevatten wat we allemaal gezien hebben.

10 Pom Pom Camp

Naankuse Wildlife and Sanctuary

In het prachtige Bush veldt, biedt de lodge een prachtig uitzicht over een rivier, die voorzichtig in een natuurlijke canyon stroomt. Er zijn hier zes luxe chalets en acht villa's - allemaal anders ingericht en een rustig en intiem restaurant met een prachtig uitzicht, waar voortreffelijke maaltijden worden geserveerd en goede wijnen geschonken.
Na'ankuse Lodge is op ecologisch veran...

Dag 1-3
Bekijk hotel

Le Mirage Resort and Spa

Le Mirage Resort & Spa is een zeer bijzondere accommodatie op slechts 21 km van de Sesriem gate, de ingang naar de beroemde Sossusvlei. Dit maakt le Mirage tot uit een uitstekende uitvalsbasis om de bijzondere duinen van de Sossusvlei te bezoeken. Het bijzondere aan Le Mirage wordt bepaald door de opmerkelijke architectuur - van een Nederlandse architect - waardoor het gebouw doet denken aan e...

Dag 3-5
Bekijk hotel

The Delight

The Delight is een – in letterlijke zin – kleurrijk en zeer gewaardeerd hotel. Het ligt op loopafstand van het strand em de boulevard waar zich diverse uitstekende restaurants bevinden. Het staat onder meer bekend om haar uitstekende ontbijt, met oesters (!) en Vonkelwijn. Het heeft ruim veertig kamers. Swakopmund ligt ingeklemd tussen de gouden duinen van de Mabid Desert en de blauwe,...

Dag 5-7
Bekijk hotel

Camp Kipwe

Camp Kipwe is een grote verrassing: gebouwd in en tegen de rode rotsen van Damaraland treft u hier een sfeer die gekarakteriseerd wordt door zowel intimiteit als ruimte: u heeft geweldig uitzicht over de Aba Huab vallei, zowel vanaf de kamers als het restaurant of het gemeenschappelijke terras; maar de kleinschaligheid van de accommodatie geeft u het gevoel dat u hier slechts bent met enkele ander...

Dag 7-9
Bekijk hotel

Okutala Etosha Lodge

Okutala Etosha Lodge ligt in het Okutala reserve, 30 km voor Etosha. Deze mooie lodge, met 20 grote kamers, grotendeels met prachtig uitzicht over het reservaat, richt zich op het opvoeden en vrijlaten van wild in hun natuurlijke omgeving. Recent zijn olifanten vrigelaten op het eigen grote reservaat. Het is dan ook niet uitzonderlijk dat de giraf op u neerkijkt terwijl u in het zwembad dobbert. T...

Dag 9-10
Bekijk hotel

Onguma Tented Lodge

Onguma Tented Lodge is één van de verblijfsmogelijkheden in Onguma Game Reserve. Het is een klein, intiem kampje met slechts zeven grote en luxe safaritenten, allemaal met een buitendouche: safari chic. Vanaf uw eigen terras heeft u zich op de waterhole, waar dieren regelmatig de dorst komen lessen. De ligging en rust maar zeker ook de materiatelen maken de lodge bijzonder: steen, su...

Dag 10-12
Bekijk hotel

Divava Okavango Resort and Spa

Twintig grote en luxe chalets op de oever van de rivier met groot terras en heerlijke buitendouche; een fine dining restaurant met excellente service, zoals overigens in het hele resort. Dat is de kern van Divava Okavango Resort & Spa, bij Divundu, evenals Le Mirage bij Sesriem ontwikkeld door en eigendom van een Nederlandse architect, die geen enkele concessie heeft gedaan aan zijn ideeë...

Dag 12-14
Bekijk hotel

Chobe Bakwena Lodge

Onder de noemer  ’eco luxury on the rivier’ heeft Bakwena Lodge een goede reputatie opgebouwd als duurzame, sfeervolle lodge aan de oevers van de Choberivier. Niet alleen is de lodge op een ecologisch verantwoorde manier gebouwd, ook het afval wordt gerecycled en de elektriciteit wordt opgewekt door middel van zonne-energie. Bakwena betekent 'mensen van de krokodil', ...

Dag 14-16
Bekijk hotel

Nata Lodge

Circa 10 km ten zuiden van het plaatsje Nata ligt Nata Lodge, de bekendste accommodatie in Nata en een ideale stopoverplaats voor diegenen die op weg zijn naar Kasane (in het noorden), Francistown (in het zuiden) of Maun (in het westen). De lodge ligt op steenworp afstand van de ingang van het Nata Bird Sanctuary, een groot vogelreservaat dat deel uitmaakt van het Makgadikgadi Pans National P...

Dag 16-17
Bekijk hotel

Pom Pom Camp

Pom Pom Camp ligt centraal in de Okavana Delta. De negen luxe safaritenten zijn in klassieke stijl gebouwd en ingericht. Vanaf uw eigen terras kijkt u uit over de lagune waar u niet zelden olifanten en ander groot wild kunt zien drinken. Parafinelampen geeft het kampement 's avonds een magische sfeer. De maaltijden wordt in het restaurantgedeelte geserveerd of onder de sterrenhemel bij open vu...

Dag 17-19
Bekijk hotel

Rondreis Namibië, Botswana en Zimbabwe: magnifieke natuur en fabelachtig wildlife

Bel of mail mij terug