070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Kaapstad: smeltkroes van culturen

Aanvankelijk was het niet meer dan een plek waar de Nederlandse schepen onderweg naar Indië, in de zeventiende eeuw, aanlegden om vers voedsel en water in te slaan. Voor de reis werd vervolgd, voor de route rondom Kaap de Goede Hoop, slechts 50 km zuidelijker maar beduidend onstuimiger. Meer dan hoop had je goed weer nodig om de kaap te kunnen ronden. Er wilde hier nog wel eens een schip vergaan. Inmiddels is Kaapstad een smeltkroes van culturen – en een stad waar toeristen verliefd op worden.

Kaapstad is de bakermat van het moderne Zuid-Afrika, zowel westers als Afrikaans, en één van de meest populaire steden voor toeristisch bezoek ter wereld. Een meltingpot van culturen, een stad van geuren en kleuren, en met een uitzonderlijke ligging aan de Tafelbaai en aan de voet van Tafelberg, waarvan je de top te voet of per kabelbaan kunt bezoeken. Verder begrensd door Devil’s Peak in het oosten en Lion’s Head in het westen. Een stad waar je de gevolgen van de apartheid nog kunt ervaren door Mandela’s cel op Robbeneiland te bezoeken maar ook kunt zien dat sindsdien niet alles beter is geworden. Al vanaf de luchthaven richting de stad rijd je langs enorme townships, zoals Khaelitsha.

Townships Kaapstad

In de townships wonen zo’n drie miljoen van de in totaal vijf miljoen mensen die ‘greater Capetown’ bevolken. Kaapstad was ooit de grootste stad van Zuid-Afrika maar het verloor die positie toen Johannesburg groeide als gevolg van de goudkoorts, aan het eind van de negentiende eeuw. Nu is het nog steeds het wetgevend centrum. In Pretoria, ten noorden van Johannesburg, zetelt de wetgevende macht en vindt je onder meer het parlement. Bloemfontein is, als zetel van de rechterlijke macht, de derde hoofdstad van Zuid-Afrika.

Restaurants in Kaapstad

Maar in de belevenis van velen is Kaapstad de echte hoofdstad. Zowel Europees, Amerikaans als Afrikaans, met het beroemde V&A Waterfront (jachthaven, hotels, bars, restaurants), waarin enorm is geïnvesteerd, mega shopping malls en de beste restaurants: de beste van Zuid-Afrika, van Afrika. Sommige restaurants in Kaapstad behoren tot de beste van de wereld. Restaurant Test Kitchen is zo populair reserveren al nauwelijks mogelijk is. Vlak ernaast wordt elkaar zaterdagmorgen de Old Biscuit Mill Food Market gehouden. Sla dit niet over als je op zaterdag in Kaapstad bent. Ook in Stellenbosch en het wijngebied Constantia, net aan de andere kant van de Tafelberg, heb je trouwens zeer goede restaurants.

Vanuit Kaapstad bezoek je de Tafelberg, rijdt je 35 km verder naar de punt van de Kaap, maak je een tour naar Robbeneiland en als je tijd over hebt laat je alles op je inwerken op één van de vele stranden, bijvoorbeeld bij het hippe Camps Bay. Vanuit Kaapstad kun je ook naar de wijnlanden maar in de rondreizen van Ambiance zijn daar doorgaans een paar dagen voor ingeruimd.

Toer door een township

Kaapstad smeltkroes van culturen: een bezoek aan de stad is niet compleet als je niet ook een township bezoekt. Doe dat niet zomaar op een eigen houtje maar boek een tour. Khayelitsha (foto) is het grootste township, met naar schatting 1,5 miljoen inwoners, allemaal zwart. De arme ‘gekleurde’ Zuid-Afrikanen leven doorgaans in weer andere krottenwijken, ook wel coloured communities genoemd. In de townships woont men in shacks, vaak eenkamerhutjes gemaakt van golfplaat en hout of ander bruikbaar materiaal. De townships zijn ooit bewust gecreëerd door de blanken: daar lieten ze de zwarten buiten de stad wonen terwijl ze binnen de stad konden werken – als er werk was. Inmiddels probeert de Zuid-Afrikaanse overheid de situatie te verbeteren. Er worden zogenaamde Mandela huisjes gebouwd, er komen betere wegen, elektriciteit, er wordt in andere vormen van infrastructuur geïnvesteerd. Ondanks dat moeten we vrezen dat de townships ook in deze vorm nog lang zullen blijven bestaan.

Kaapstad kun je ook bezoeken als je net buiten de stad verblijft, bijvoorbeeld in het oudste wijngebied van Zuid-Afrika, Constantia. Lees ook het blog Culinair genieten in en om Kaapstad.

Wil je ook een township bezoeken? Laat dat weten als je een van onze rondreizen Zuid-Afrika boekt.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug