070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Culinair genieten in en om Kaapstad

De mooie regio’s rondom Kaapstad bieden het beste op culinair en wijngebied. Wie lekker wilt in Zuid-Afrika komt algauw in deze regio terecht. Geniet van de mooie wijnen waar gedreven wijnboeren u met veel enthousiasme over zullen vertellen. Maar maak vooral gebruik van de gelegenheid om in talloze toprestaurants te kunnen lunchen en/of dineren voor een betaalbare prijs, schrijft culinair journalist Sonja van de Rhoer. In Kaapstad culinaire neemt zij u vast mee op reis.

Lekker eten in Zuid-Afrika

Ga voor een sublieme ervaring Zuid-Afrikaans eten dineren bij Myoga, het restaurant bij het Vineyard hotel, vlakbij de beroemde Kirstenbosch gardens. Een uitgelezen manier om te genieten van bijzondere gerechten in combinatie met de mooiste Zuid-Afrikaanse wijnen. Kies, als het enigszins mogelijk is, voor het 7 gangen tasting menu. Bij elke gang keuze uit meerdere gerechten met een passend wijnadvies. Tip: er wordt een heel mooi menu voor vegetariërs en veganisten geserveerd.

Bekend is het restaurant de Test Kitchen, maar het ‘zusje’ de Pot Luck Club biedt ook gegarandeerd een onvergetelijke herinnering eten in Zuid-Afrika. Misschien te combineren met een bezoek aan de kleurrijke zaterdag markt bij de Old Biscuit Mill. Of kies voor een avond private dining in de Reverie Social Table. Ben je op de eerste donderdag van de maand in Kaapstad, ga dan naar de “First Thursdays” – een unieke ervaring in Bree Street waar alle galeries en wijnbars bijdragen aan een feest op straat. Een aan te raden restaurant in de buurt is The Short Market Club.

Workshop Afrikaans eten

Leuk om zelf te koken? Doe dan een kookworkshop in moslimwijk Bo-Kaap. Loop daarna door naar V&A Waterfront en bezoek het nieuwe museum Zeitz MOCAAA of drink een Wine by the glass bij Belthazar’s wijnbar.

Bijzondere wijn Zuid-Afrika

Wijnproeverijen mogen niet ontbreken in Kaapstad culinair. Ben je in Somerset West breng dan absoluut een bezoek aan Morgenster Wine & Olive Estate. De onlangs overleden Giulio Bertrand kocht dit, in 1711 gestichte, bedrijf in 1992. Bertrand liet het hoofdgebouw restaureren en won advies in bij experts, welke wijnstokken en olijfbomen aan te planten. Zo adviseerde Pierre Lurton van Chateau Cheval Blanc en Chateau d’Yguem druiven aan te planten om Bordeaux stijl blends te maken. Naast Bordeaux stijl wijnen kon Bertrand zijn Italiaanse afkomst niet verloochenen. Wijnmaker Henry Kotzé heeft een prachtige Italian collectie neergezet, met als motto: “Laat het fruit schijnen in de wijn’. Wijnen met namen als Tosca, Caruso en Nabucco, gemaakt van de typisch Italiaanse druivenrassen sangiovese en nebbiolo. Het verschil met een Italiaanse nebbiolo is dat de Zuid-Afrikaanse nebbiolo eerder drinkbaar is door de grotere hoeveelheid zon. En hierdoor goedkoper kan zijn.

Olijfolie
De olijfoliën van Morgenster zijn van een uitzonderlijk hoge kwaliteit. Bertrand ging een partnership aan met het Olive Oil Research Institute in Italië. Via hen importeerde hij verschillende rassen olijfbomen om op deze manier een uitstekende olijfolie te kunnen produceren. Onder het mom van: ‘ Geen concessies als het om kwaliteit gaat’, staat de Morgenster extra virgin olijfolie al meer dan 10 jaar aan de top in prestigieuze competities. Tijdens een olijfolie proeverij (te boeken via tastingroom@morgenster.co.za) leer je hoe een goede olijfolie te herkennen. Allereerst verwarm je de olijfolie in je hand, daarna volgt ruiken en proeven. Dat past uitstekend in Kaapstad culinair.

Een goede kwaliteit extra virgin olijfolie ruikt als naar artisjokken, groene kruiden of groene appels. De smaak zal fris en knisperig zijn. . Een mindere kwaliteit olie ruikt naar rijpe bananen of ander overrijp fruit, kaas of wijn. Niet proeven dus. . Een goede olijfolie voel je achter in je keel prikkelen; eigenlijk is het een goed teken als je moet hoesten. De textuur mag niet vet smaken en mag ook geen vet gevoel op je lippen geven.

Sonja van de Rhoer is culinair journalist. Zij heeft een vaste rubriek in Trouw en publiceerde onder meer het Margriet Kookboek. Zij schrijft regelmatig voor AmbianceTravel.

 

Meer lezen van Sonja van de Rhoer?
Culinair genieten op wijngoed Vergelegen

Ga in Tzaneen zeker even naar het nogafabriekje

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug