070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Graaff-Reinet en Cradock in de ruige Karoo

In 1786 werd Graaff-Reinet als vierde stad van Zuid-Afrika gesticht. Het plaatsje is vernoemd naar gouverneur Van der Graaff en zijn vrouw Reinet en was het vierde district in de Kaapkolonie dat een drost kreeg toegewezen. Graaff-Reinet ligt in een bocht van de Sondagsrivier, aan de voet van de Sneeuberg en ontwikkelde zich tot een bloeiende oase in de droge Karoo. Het stadje ligt middenin het Camdeboo natuurreservaat, in de Vallei der Verlatenheid (Valley of Desolation).  Als je het plaatsje aandoet tijdens je rondreis Zuid-Afrika, trek dan aan het einde van de middag de bergen in om van een weergaloze zonsondergang te genieten. Graaff-Reinet in de Karoo is de moeite waard.

Het meest opvallend in Graaff-Reinet zijn de goed bewaarde of gerestaureerde gebouwen in Kaap-Hollandse en Karoo bouwstijl. Meer dan 200 ervan zijn inmiddels uitgeroepen tot nationaal monument. Graaff-Reinet heeft maar liefst vijf musea die aan haar geschiedenis zijn gewijd, waarvan het Reinethuis het bekendst is. Het huis is één van de stijlvolste voorbeelden van Kaap-Hollandse architectuur en werd in 1812 gebouwd als pastorie. Het museum huisvest veel fraaie meubels uit de 18de en 19de eeuw.

Kunstenaarsdorpje Nieuw Bethesda
Op ca. drie kwartier rijden ten noorden van Graaff-Reinet in de Karoo ligt het kunstenaarsdorpje Nieu Bethesda. De grootste attractie in dit dorpje is The Owl House, een merkwaardig museum van cement en glas waar kunstwerken van de even kunstzinnige als krankzinnige kunstenares Helen Martins zijn te bewonderen.

Mountain Zebra National Park
Vanuit Nieu Bethesda rijdt u in oostelijke richting naar het Mountain Zebra National Park. Dit is het op één na kleinste nationale park van Zuid-Afrika en is destijds opgezet om de bergzebra voor uitsterven te behoeden. Naast bergzebra’s vindt u in het park ook wildebeesten, springbokken, hartebeesten, elanden en bergrietbokken. Ook groter wild, als de neushoorn en de Kaapse buffel, kunt u in het park aantreffen.

Cradock
Niet ver van het park ligt Cradock. Cradock is gesticht in 1812 als militaire voorpost om de oostgrens te bewaken in de Vierde Kafferoorlog. Daarna ontwikkelde Cradock zich al snel tot centrum van de schapenteelt. De bekende 19e eeuwse schrijfster Olive Schreiner woonde enige tijd in Cradock. Haar woonhuis is nu een museum. Het bekendste hotel van Cradock heet Die Tuishuise. Dit is een verzameling van dertig 19e eeuwse Victoriaanse huizen in Market Street, die dienst doen als hotelkamers. De huizen verschillen qua grootte en inrichting en zijn allemaal voorzien van interessante snuisterijen uit vervolgen tijden. Alle huizen bezitten één of meerdere slaapkamers, een huiskamer, een keuken en tenminste één badkamer. >

Bij Graaff-Reinet en Cradock kom je onder meer tijdens de rondreis De leukste Guesthouses van Zuid-Afrika. Lees ook over andere leuke plaatsen, zoals Swellendam en Tulbagh.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug