070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
 •   22 dagen
 • Vanaf Amsterdam
 •   Incl. huurauto
 • Accommodaties geregeld
 • vanaf € 3050,- per persoon
Prijzen en aanvragen

Sfeervol Zuid-Afrika, de leukste B&B’s en Guesthouses

Rondreis

Nr Dagen Plaats Hotel Nachten
1 1-3 Johannesburg Safari Club SA 2
2 3-5 Ladysmith, Drakensbergen Spionkop Lodge 2
3 5-6 Clarens Oranje Guest Farm 1
4 6-7 Bloemfontein De Oude Kraal 1
5 7-8 Cradock Die Tuishuise and Victoria Manor 1
6 8-10 Graaff-Reinet Drostdy Hotel – Graaff 2
7 10-12 Addo Cosmos Cuisine 2
8 12-14 Knysna Falcons View Manor 2
9 14-16 Oudtshoorn La Plume Guesthouse 2
10 16-18 Montagu Mimosa Lodge 2
11 18-20 Franschhoek La Fontaine 2
12 20-22 Kaapstad Floreal House 2
De route in beeld gebracht
De accommodaties van waar u verblijft
 • Rondreis Zuid-Afrika Sowete Hector Pieterson museum
 • rondreis zuid-afrika Johannesburg soweto dansers
 • rondreis zuid-afrika Johannesburg Apartheidmusem
 • rondreis zuid-afrika Johannesburg Soweto
 • rondreis zuid-afrika Johannesburg

Johannesburg

In het kort
Twee nachten en een dag in Johannesburg: we hebben net voldoende tijd om een bezoek te brengen aan het township Soweto (waar Nelson Mandela heeft gewoond en Aartsbisschop Tutu nog steeds leeft) en het Apartheidsmuseum. Schokkend – maar ook noodzakelijk om het moderne Zuid-Afrika een beetje te begrijpen.

Uitgebreid
Na een comfortabele non-stop KLM vlucht van ruim tien uur maken we in de aankomsthal kennis met onze privéchauffeur die ons naar ons guesthouse in Johannesburg brengt. Hij overhandigt ons de luxe reismap met routebeschrijvingen, allerhande tips en informatie die we nodig hebben voor onze reis.

Na een goede nachtrust en een heerlijk ontbijt worden we de volgende ochtend opgehaald en naar Soweto gebracht, het bekendste township van Johannesburg. Onze gids neemt ons tijdens een twee uur durende fietstocht mee naar verschillende delen van Soweto. We maken kennis met de lokale bevolking en zien hoe Soweto zich ontwikkeld heeft tot een levendige stad waar blank, zwart, gekleurd, arm en rijk(er) samenleven en een nieuw bestaan opbouwen. We stoppen bij het voormalige woonhuis van Nelson Mandela, dat inmiddels dienst doet als museum, en het huis van Aartsbisschop Desmond Tutu, dat in dezelfde straat is gelegen. Ook maken we een stop bij het Hector Pieterson Monument en krijgen uitleg over de studentenopstand van 1976. De fietstocht wordt afgesloten met een traditionele Zuid-Afrikaanse lunch.

Onze chauffeur staat klaar om ons vervolgens naar het Apartheidmuseum te brengen. Hier brengen we op eigen gelegenheid een uur of twee door om een goed beeld te krijgen van wat zich nu precies afspeelde tijdens deze donkere episode uit de geschiedenis van Zuid-Afrika. We spreken met onze gids een tijd af waarop we teruggebracht worden naar ons guesthouse. ’s Avonds gaan we dineren in Melville, een trendy buurtje met veel leuke bars en een behoorlijke diversiteit aan restaurants.

U slaapt in Pathways Guesthouse in een Deluxe kamer inclusief ontbijt.

1 Safari Club SA
Safari Club SA
 • Rondreis Zuid-Afrika Spionkop Lodge giraffen
 • Rondreis Zuid-Afrika Drakensbergen
 • Rondreis Zuid-Afrika ballonvaart Drakensbergen

Ladysmith, Drakensbergen

In het kort
We verlaten Johannesburg en ontdekken direct al de fascinerende en afwisselende natuur van Zuid-Afrika. De Drakensbergen zijn indrukwekkend. We maken onze eerste safari en brengen de volgende dag een bezoek aan de ‘battlefields’ van de Anglo-boerenoorlog.

Uitgebreid
Na het ontbijt kunnen we onze huurauto ophalen bij het stadskantoor of laten afleveren bij ons guesthouse. Als we alle papieren hebben ingevuld en de sleutels hebben ontvangen, verlaten we Johannesburg en rijden we in zuidelijke richting naar onze lodge, die in een mooie omgeving is gelegen aan de rand van het Spionkop natuurreservaat en aan de voet van de noordelijke Drakensbergen. In het reservaat leven giraffen, neushoorns en diverse soorten antilopen, dus we kunnen niet wachten om ’s middags mee te gaan op een rondrit in een open safariauto van de lodge.

De volgende dag dompelen we ons onder in een stukje geschiedenis. Spionkop, de berg waar we op uitkijken, is het toneel geweest van één van de bloedigste veldslagen in de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) tussen de Britten en de Boeren. Onze gids kan zo levendig vertellen, dat we de drie bekende personages die op dit slagveld aanwezig waren (Winston Churchill, Mahatma Ghandi en Boerengeneraal Louis Botha) bijna verwachten te zien. ’s Middags maken we een boottocht op de Spionkopdam en genieten we van een mooie zonsondergang en de dieren die naar de oevers trekken om hun dorst te lessen.

U slaapt in Spionkop Lodge in een standaard kamer inclusief ontbijt.

2 Spionkop Lodge
 • Rondreis Zuid-Afrika kunstenaarsdorpje Clarens
 • Rondreis Zuid-Afrika Clarens landschap
 • Rondreis Zuid-Afrika Clarens winkels
 • Rondreis Zuid-Afrika Clarens landschap

Clarens

In het kort
We rijden vandaag maar een klein stukje en hebben daardoor tijd om Golden Gate Highland National Park te bezoeken. We slapen vlakbij Clarens, een gezellig western-achtig kunstenaarsdorpje. Vanaf onze veranda bij de kamer van Oranje Guest Farm kijken we uit op landerijen en bergen en genieten van stilte en de kleuren die de ondergaande zon schildert.

Uitgebreid
Even ten noorden van het koninkrijk Lesotho ligt het Golden Gate Highland National Park, dat vandaag op ons programma staat. Dit park staat bekend om zijn zandstenen kliffen en rotsformaties, die bij het licht van de ondergaande zon een bijna gouden gloed uitstralen. We nemen ruim de tijd om van het park te genieten. Omdat in het park alleen ongevaarlijke dieren leven als elanden, wildebeesten, springbokken en zebra’s, durven we een lange wandeling wel aan. We vinden in het park grotten waar eeuwen geleden Bosjesmannen (San) hebben geleefd en prachtige rotsschilderingen hebben achtergelaten. Voordat we het park verlaten werpen we nog een laatste blik op de indrukwekkende rots Brandwag, die in allerlei kleurschakeringen van rood, oker en goud is gedompeld.

We overnachten in de buurt van Clarens, een kunstenaarsdorpje dat op circa 15 kilometer van het park is gelegen. Hier vinden we galeries, winkels en restaurants. Onze accommodatie ligt ca twintig kilometer van Clarens. Met een drankje genieten we vanaf onze veranda hebben we geweldig uitzicht op de bergen om ons heen.

U slaapt in Orange House in een standaard kamer. U kunt in Clarens of Fouriesburg ontbijten of tegen een kleine meerprijs ontbijt laten bezorgen op de veranda.

3 Oranje Guest Farm
 • Rondreis Zuid-Afrika Bloemfontein centrum
 • Rondreis Zuid-Afrika Bloemfontein Nelson Mandele memorial
 • Rondreis Zuid-Afrika Nelson Mandela beeld Bloemfontein

Bloemfontein

In het kort
We volgen de fraaie Maloti Drakensberg route, langs de grens van Lesotho. Bezoeken Furiesburg (koffie), Vicksburg (kersen) en Ladybrand en belanden uiteindelijk voor de overnachting in de middle of nowhere op een schapenfarm annex boutiekhotel: De Oude Kraal in Bloemfontein. Heerlijke kamers, een uitstekende keuken.

Uitgebreid
We volgen de weg door de hooglanden aan de grens met Lesotho. Op weg naar Fouriesburg passeren we een aantal prachtige en fotogenieke zandstenen rotsen, en Surrender Hill, nog zo’n bekende heuvel uit de Boerenoorlog. In Fouriesburg stoppen we voor een kopje koffie en kopen in de winkeltjes enkele typische lokale producten. We zetten daarna de reis voort naar Ficksburg, waar we ons laten verleiden tot het kopen van een zak heerlijke kersen, waar Ficksburg bekend om is. In het plaatsje vinden we diverse gebouwen die opgetrokken zijn uit zandsteen, maar het meest indrukwekkende zandstenen gebouw is de oude molen in het verderop gelegen Gumtree.

Wij rijden verder zuidelijk en volgen de grens met Lesotho naar het plaatsje Ladybrand. Voordat we de mooie Maloti Drakensberg Route verlaten en het binnenland inrijden naar Bloemfontein, strijken we neer in een lokaal restaurantje voor de lunch. We verblijven vandaag in een sfeervol, kleinschalig boetiekhotel op een schapenfarm ten zuiden van Bloemfontein. Vanavond laten we ons verwennen met het zes gangen gourmet diner met bijpassende wijnen. Tussen de gangen door kijken we onze ogen uit bij de grote antiekverzameling die de trots is van eigenaren Gerhard en Marie.

U slaapt in De Oude Kraal Country Estate & Spa in een luxe kamer inclusief ontbijt.

4 De Oude Kraal
 • Rondreis Zuid-Afrika Cradock hotelkamers
 • Rondreis Zuid-Afrika Karoo Cradock rafting
 • Rondreis Zuid-Afrika Karoo Cradock
 • Rondreis Zuid-Afrika Mount Zebra National Paerk zebra's
 • Rondreis Zuid-Afrika Mount Zebra National Park

Cradock

In het kort
Na het ontbijt verlaten we boerderij – eerst heel wat kilometers onverhard – en we vervolgen onze weg door Vrij Staat, op weg naar onze eerste stop in de Oost-Kaap: het charmante Cradock, één van de plaatsen van waaruit De Grote Trek van de Boeren of Voortrekkers begon, op zoek naar een geschikte locatie voor het stichten van een eigen republiek. Onderweg stoppen we natuurlijk in even Middelburg.

Uitgebreid
We doorkruisen de provincie Free State op weg naar het zuiden. We stoppen even bij de Gariepdam, het grote stuwmeer in de Oranjerivier (ook wel Gariep genoemd), waar elektriciteit wordt opgewekt Verder zuidelijk passeren we Middelburg, in de 19e eeuw zo genoemd vanwege haar ligging halverwege Johannesburg en Kaapstad, Bloemfontein en Port Elizabeth en Graaff-Reinet en Colesberg; allemaal belangrijke (handels)routes in de Kaapkolonie en de Boerenrepubliek Oranje Vrijstaat. Onze eindbestemming vandaag is het plaatsje Cradock in de provincie Oostkaap.

Cradock was één van de plaatsen van waaruit De Grote Trek van de Boeren of Voortrekkers begon, op zoek naar een geschikte locatie voor het stichten van een eigen republiek, ver weg van de (Britse) Kaapkolonie. We verblijven vandaag in het bekendste straatje van Cradock: Market Street. In dit straatje staan 30 cottages in 19e eeuwse Karoo-bouwstijl, die nu dienst doen als gastenverblijven. Onze cottage staat vol met memorabilia uit lang vervlogen tijden, die smaakvol gecombineerd worden met modern comfort. We laten ons ’s avonds in het restaurant de lokale Karoolam goed smaken!

U slaapt in Die Tuishuise& Victoria Manor in een standaard kamer inclusief ontbijt.

5 Die Tuishuise and Victoria Manor
Die Tuishuise and Victoria Manor
 • Rondreis Zuid-Afrika Graaff-Reinet stadhuis
 • Rondreis Zuid-Afrika Graaff-Reinet
 • Rondreis Zuid-Afrika Graaff-Reinet restaurant
 • Rondreis Zuid-Afrika Graaff-Reinet van boven
 • Rondreis Zuid-Afrika Camdeboo National Park Graaff-Reinet
 • Rondreis Zuid-Afrika Graaff-Reinet Valley of Desolation
 • Rondreis Zuid-Afrika Graaff-Reinet Camdeboo National Park

Graaff-Reinet

In het kort
We zien vandaag de bergzebra maar ook de zwart neushoorn en Kaapse buffel, misschien zelfs een luipaard, in het Mountain Zebra National Park. We bezoeken het op weg naar Graaff-Reinet, waar we overnachten: Graaff-Reinet is een sfeervol 18e eeuws stadje.

Uitgebreid
Ten westen van Cradock ligt het Mountain Zebra National Park, dat we op weg naar Graaff-Reinet bezoeken. Dit park is opgericht ter bescherming van de bergzebra, maar tijdens ons ritje door het park komen we ook (zwarte) neushoorns en Kaapse buffels tegen. Ook kijken we uit naar het jachtluipaard en de kleinere, maar minstens zo interessante dieren die in het park leven. We drinken nog even een kopje koffie in het restaurant en vervolgen dan weer onze reis. Voor ons doemt het gebergte Sneeuberg op; we genieten volop van het uitzicht tijdens deze rit.

De volgende stop die we maken is in het dorpje Nieu-Bethesda. De grootste trekpleister van dit van oudsher streng christelijke dorpje is het Owl House, het voormalige woonhuis van de kunstenares Helen Martins, dat inmiddels dienst doet als museum. In en rond het huis bewonderen we een grote collectie bijzondere en merkwaardige kunstwerken van glasmozaïek. Vanuit Nieu-Bethesda is het nog een uurtje rijden naar onze eindbestemming van vandaag, Graaff-Reinet, een sfeervol 18e eeuws stadje aan de oevers van de Sondagsrivier. In het centrum zien we heel veel panden in de typische Kaap-Hollandse, Victoriaanse en Karoo-bouwstijl en we horen niet veel later dat geen andere plaats in Zuid-Afrika zoveel nationale monumenten heeft als Graaff-Reinet!

De volgende dag hebben we alle tijd om ons te verdiepen in de geschiedenis van deze regio in het Reinethuis. Graaff-Reinet ligt centraal in het Camdeboo National Park, een geologisch zeer interessant park in de Karoowoestijn, dat zijn oorsprong miljoenen jaren geleden vindt. In de Vallei der Verlatenheid, dat deel uitmaakt van dit park, maken we ’s middags een uitgebreide wandeling en strijken we met een drankje neer op een mooi plekje om van de zonsondergang over de Karoo te genieten.

U slaapt in Cypress Cottages in een standaard kamer inclusief ontbijt.

6 Drostdy Hotel – Graaff
 • Rondreis Zuid-Afrika Addo Elephant National Park
 • Rondreis Zuid-Afrika Addo olifanten spelen
 • Rondreis Zuid-Afrika Addo neushoorns
 • Rondreis Zuid-Afrika Addo olifanten in water
 • rondreis zuid-afrika addo buffel
 • Rondreis Zuid-Afrika Addo Rest Camp

Addo

In het kort
Addo Elephant National Park is ooit gesticht om de laatst overgebleven olifanten in deze streek te behoeden voor uitsterven. Nu wonen er weer meer dan 700. We zien er vermoedelijk hele kuddes tegelijk. De maaltijd ’s avonds, in ons Guesthouse, is pure verwennerij. Een goede gelegenheid om rustig te kiezen uit de mogelijke activiteiten voor de volgende dag.

Uitgebreid
Het volgende nationale park op ons programma ligt op ruim twee uur rijden ten zuiden van Graaff-Reinet. Het Addo Elephant National Park is opgericht toen er nog maar een handvol olifanten in het gebied te vinden was, maar inmiddels is dit aantal gegroeid tot meer dan 600. We maken met onze huurauto een safari door het park, waar we naast olifanten ook leeuwen, buffels, neushoorns, hyena’s, diverse soorten antilopen en zebra’s kunnen spotten. We worden gewaarschuwd om niet door mesthopen te rijden, want deze zijn van vitaal belang voor de bijzondere vleugelloze mestkever, die vrijwel alleen in Addo voorkomt. We laten ons ’s avonds culinair verwennen in ons guesthouse, waar in vijf gangen allerlei verrassingen op tafel worden getoverd door chef Elzona Deetlefs. De volgende dag kunnen we kiezen uit een aantal activiteiten, zoals een safari in een open safariauto met een ranger die ons alles vertelt over de dieren die we tegenkomen, een boottocht of een excursie naar een Xhosa dorpje.

U slaapt in Cosmos Cuisine Guest House in een grote deluxe suite inclusief ontbijt.

7 Cosmos Cuisine
 • Knysna Featherbed Nature reserve
 • Rondreis Zuid-Afrika Tuinroute Knysna Lagune
 • rondreis zuid-afrika tuinroute knysna
 • rondreis Zuid-Afrika, Knysna
 • Cruise op de Knysna lagune
 • rondreis zuid-afrika tuinroute knysna bergen

Knysna

In het kort
We zijn aangekomen in een van de meest populaire delen van Zuid-Afrika. De Tuinroute, die de Indische Oceaan volgt. U rijdt door Tsitsikamma, stopt bij Storms River Mouth en arriveert uiteindelijk in Knysna, met de lagune aan de ene kant en bergen aan de andere, een van de meest populaire plaatsen aan de route.

Uitgebreid
We volgen de N2 in westelijke richting naar het gebied dat bekend staat als de Tuinroute. Dit prachtige natuurgebied strekt zich uit van Tsitsikamma in het oosten tot Mossel Bay in het westen. Tsitsikamma is een groot tropisch regenwoud, waar we een wandeling maken naar de monding van de Stormsrivier. Al wiebelend op de hangbrug poseren we voor een foto, met een beetje geluk met dolfijnen op de achtergrond, voordat we het park weer verlaten. We overwegen of we ons gaan wagen aan de hoogste bungeejump ter wereld van de even verderop gelegen Bloukransbrug. Een blik vanaf de brug de diepte in neemt de laatste twijfel weg.
Op weg naar Knysna, waar we twee nachten zullen verblijven, passeren we Plettenberg Bay. Net als Knysna een zeer geliefde vakantieplaats, maar vooral bekend om de stranden waar het op een zonnige dag heerlijk toeven is.

De volgende dag gaan we op ontdekking uit in Knysna. We beginnen de dag met een boottocht op de lagune en een wandeling door het Featherbed Nature Reserve, dat op één van de Knysna Heads, de rotsen die de ingang van de oceaan naar de lagune markeren, is gelegen. Knysna staat bekend om zijn oesterteelt, dus we hoeven niet lang na te denken wat we voor de lunch zullen bestellen! Op één van de terrasjes in het haventje van Knysna drinken we een glas lokaal gebrouwen Mitchell’s bier en gaan we in de winkeltjes op zoek naar leuke souvenirs voor het thuisfront.
Aan de rand van ons zwembad laten we de indrukken van onze reis even op ons inwerken, voordat we ons opmaken voor een diner in één van de toprestaurants in en aan de rand van Knysna.

U slaapt in Falcons View Manor in een kamer in het hoofdgebouw inclusief ontbijt.

8 Falcons View Manor
 • rondreis Zuid-Afrika Oudtshoorn Buffelsdrift game drive
 • rondreis zuid-afrika karoo oudtshoorn swartbergen
 • rondreis zuid-afrika karoo oudtshoorn struisvogels
 • Rondreis Zuid-Afrika Kleine Karoo Route 62 Barrydale
 • Rondreis Zuid-Afrika Karoo landschap Wildebeesten
 • Rondreis Zuid-Afrika Calitzdorp port proeven

Oudtshoorn

In het kort
We verlaten de tuinroute om de R62, de oude hoofdweg van Kaapstad naar Port Elizabeth, te volgen naar het struisvogelhoofdstadje Oudtshoorn. De weg er naar toe is prachtig, de route die u de volgende dag kunt rijden over de Swartberg zo mogelijk nog mooier en zeker uitdagender. Eet struisvogelbiefstuk!

Uitgebreid
Oudtshoorn is de struisvogelhoofdstad van Zuid-Afrika en ligt op een kleine twee uur rijden van Knysna. Bij George buigen we af naar de N12 die ons door de Outeniqua bergpas leidt. Dat aan het einde van de 19e en aan het begin van de 20e eeuw veel struisvogelboeren goed geld hebben verdiend, zien we aan de ‘verenpaleizen’ die we in en buiten de stad aantreffen. Hoewel de hoogtijdagen voorbij zijn, drijft de economie van Oudtshoorn nog steeds voor een groot deel op de struisvogels. We zien dan ook vele struisvogelboerderijen op onze weg naar de stad en stoppen waar het kan om een fraaie ‘close up’ te maken van dit bijzondere dier. Tijdens een rondleiding op een grote struisvogelboerderij horen we dat vrijwel alles van deze vogel bruikbaar is: zijn veren, huid, vlees en eieren. Ook horen we hoe hij genadeloze trappen kan uitdelen met zijn lange poten.

Maar we komen niet alleen voor de struisvogels naar Oudtshoorn. We hebben namelijk ook gehoord over de prachtige route over de (grotendeels onverharde) Swartbergpas naar Prince Albert. Als het morgen droog en helder weer is, gaan we deze route zeker rijden! Op de terugweg vanuit Prince Albert naar Oudtshoorn moeten we ook even een stop maken bij de waterval in de Meiringspoort (bergpas), want daar hebben we al zulke mooie foto’s van gezien!

U slaapt in La Plume Guest House in een luxe kamer inclusief ontbijt.

9 La Plume Guesthouse
La Plume Guesthouse
 • Rondreis Zuid-Afrika Kleine Karoo Montagu
 • rondreis zuid-afrika robertson Van Loveren wijnen
 • rondreis zuid-afrika Robertson wijngebied Van Looveren

Montagu

In het kort
We vervolgens de R62 door de Klein Karoo. Vroeger was het hier druk, nu vinden we er slaperige plaatsjes. We drinken er koffie, lunchen of zoeken een andere excuus om te stoppen. Als we bij Montagu aankomen, waar we overnachten, zijn we écht blij even niet verder te hoeven. Zo leuk!

Uitgebreid
Voordat we onze reis vervolgen, staat er een bijzondere excursie op het programma. Bij zonsopkomst gaan we namelijk een meerkatsafari maken naar de holen waar stokstaartjes (‘meerkatten’ in het Afrikaans) zich verschuilen. Zodra de zon haar eerste stralen laat zien komen de koddige beestjes één voor één tevoorschijn en poseren graag voor onze camera’s. Als ze opgewarmd zijn trekken ze er op uit om hun kostje te vergaren en gaan wij ook ‘huiswaarts’ om van ons ontbijt te genieten.

Onze volgende bestemming ligt op ruim twee uur rijden van Oudtshoorn, in de prachtige Robertson wijnvallei. We volgen Route 62 (ofwel, weg R62) door de Kleine Karoo naar Montagu, waar we twee nachten verblijven. Onderweg drinken we een kopje koffie in Ronnie’s Sex Shop. De naam doet wellicht anders vermoeden, maar je kunt hier uitsluitend iets eten of drinken.

In Montagu besluiten we een vrije middag te nemen, dus nadat we het witte dorp te voet hebben verkend, vleien we ons neer op de ligbedden bij het zwembad. ’s Avonds worden we verrast met een uitstekend diner op ons overnachtingsadres. De volgende dag gaan we op ontdekkingstocht in de Robertson wijnvallei. Prachtige 18e en 19e eeuwse wijnhuizen met de kenmerkende witte klokgevels van de Kaap-Hollandse bouwstijl sieren het gebied rond Robertson, Ashton en Bonnievale. Het sfeervolle witte 19e eeuwse dorpje McGregor lijkt de tand des tijds aardig te hebben weerstaan en is tegenwoordig een geliefde plek voor kunstenaars. We vullen een picknickmand en kiezen een lekkere wijn bij Viljoensdrift en zakken per boot een stukje de Breederivier af. Bij Van Loveren bewonderen we na de proeverij de tuin met de verschillende soorten rozen en de bomen, die bij iedere belangrijke gebeurtenis in het verleden zijn geplant. Bij Excelsior maken we een wandeling door de wijngaarden met een gids die ons enthousiast vertelt wat er zo bijzonder is aan ‘zijn’ druiven. We kunnen na afloop onze eigen ‘blend’ maken uit vaatjes met merlot, cabernet sauvignon en shiraz en bottelen en labelen trots onze eigen creatie. Op de terugweg naar Montagu maken we snel nog wat foto’s van fraai gelegen wijnhuizen en de Kogman’s Kloof, die vlak voor Montagu is gelegen en we verheugen ons al op wat ons vanavond voorgeschoteld wordt.

U slaapt in Mimosa Lodge in een garden suite inclusief ontbijt.

10 Mimosa Lodge
 • Rondreis Zuid-Afrika Franschhoek wijnvelden
 • rondreis Zuid-Afrika Franschhoek wine tram in landschap
 • rondreis zuid-afrika franschhoek wijnproeverij wine tram
 • Franschhoek
 • Franschhoek, terras Grande Provence
 • Rondreis Zuid-Afrika Tasting toom Spier
 • rondreis zuid-afrika stellenbosch wijngaarden

Franschhoek

In het kort
Het is niet ver, maar wel weer een mooie route naar de wijnlanden met bekende plaatsen als Stellenbosch, Franschhoek en Paarl. Hier ligt het ene na het andere beroemde wijnhuis. In deze streek is goed eten én drinken uitgevonden. We genieten van de witte Kaapse boerderijen in groene wijngaarden en maken de volgende dag een tocht met de wijntram in Franschhoek langs diverse wijnhuizen.

Uitgebreid
Het bekendste wijngebied van Zuid-Afrika ligt in de driehoek Stellenbosch-Franschhoek-Paarl. In dit wijngebied, dat op nog geen uur rijden van Kaapstad ligt, vinden we tal van bekende namen van wijnhuizen. We verblijven twee nachten in Franschhoek, dat al jaren bekend staat als de culinaire hoofdstad van Zuid-Afrika, hoewel Stellenbosch de concurrentie op dit gebied graag aangaat. Niet alleen aan de namen van hotels, restaurants en wijnhuizen kan je merken dat Franschhoek is gesticht door Franse Hugenoten, ook de sfeer in het dorpje doet mediterraans aan. Oude en bekende wijnhuizen als Grande Provence en Haute Cabrière bieden ook interessante rondleidingen door de kelders aan, die we zeker gaan reserveren.

De volgende dag is een dagkaart van de Franschhoek wijntram inbegrepen, zodat we op ons gemak diverse wijnhuizen kunnen bezoeken zonder uit te hoeven vechten wie de ‘Bob’ is. We laten ons de wijnen goed smaken en kunnen bij verschillende wijnhuizen ook lunchen. We houden wel een gaatje over voor het diner, want ’s avonds gaan we een van de culinaire toppers van Franschhoek uitproberen.

U slaapt in La Fontaine Guest House in een superior kamer inclusief ontbijt.

11 La Fontaine
 • Tafelberg Kaapstad
 • rondreis zuid-afrika kaapstad portret meisje
 • Rondreis Zuid-Afrika Kaapstad Tafelberg uitzicht
 • Rondreis Zuid-Afrika Chapmans Peak

Kaapstad

In het kort
Wie wordt er niet verliefd op het westers-mediterrane maar ook Afrikaanse Kaapstad? Even puzzelen hoe we hier de tijd goed kunnen besteden, terwijl we ook ‘gewoon’ willen genieten. Robbeneiland, de Tafelberg, De Kaap, Camps Bay? Niet alles hoeft persé. We komen toch wel terug.

Uitgebreid
We naderen het einde van onze reis, maar hebben nog een paar dagen in Kaapstad tegoed. Gezien de vele mogelijkheden in Kaapstad op het gebied van activiteiten en bezienswaardigheden moeten we keuzes maken, want we kunnen gerust een week in deze stad doorbrengen zonder ons een moment te hoeven vervelen. Voor ons zijn een bezoek aan Robbeneiland en een ritje met de kabelbaan naar de top van de Tafelberg een absolute ‘must’ maar we moeten wel afwachten of wolken het zicht vanaf de Tafelberg op de stad niet ontnemen. Bij terugkomst van Robbeneiland struinen we nog enige tijd door de winkels in het Victoria & Alfred Waterfront en drinken we een drankje op een terrasje.

We trekken morgen een volle dag uit om het schiereiland te verkennen. Allereerst bezoeken we Boulders Beach bij Simon’s Town. Hier leeft een grote kolonie Afrikaanse pinguïns die we vanaf een verhoogd wandelpad goed kunnen bekijken. Daarna rijden we verder naar het natuurreservaat Kaap de Goede Hoop, in het zuiden van het schiereiland. Met het tandradtreintje Flying Dutchman rijden we naar de vuurtoren op Kaappunt, het meest zuidoostelijke puntje van Zuid-Afrika. Wat een prachtig uitzicht vanaf hier! We maken uitgebreide wandelingen door het reservaat en zien verschillende soorten ‘fynbos’, de lokale flora die hier volop groeit en bloeit.

Op de terugweg naar Kaapstad kiezen we de westelijke route, over de mooiste kustweg van Zuid-Afrika, Chapman’s Peak, naar Hout Bay. Hier genieten we van een late lunch, waarna we via de chique badplaatsen Camps Bay en Clifton terugrijden naar ons guesthouse in de stad. ’s Avonds is het moeilijk kiezen uit het grote aanbod uitstekende restaurants dat Kaapstad rijk is.

U slaapt in Cape Riviera Guest House in een superior kamer inclusief ontbijt.

Dag 22 t/m 23 –
Vlucht Kaapstad-Amsterdam We hebben nog de hele dag de tijd om de laatste bezienswaardigheden in Kaapstad te bekijken of de laatste souvenirs te kopen. Nog één keer genieten van een heerlijke lunch en diner in een restaurantje in het oude centrum of tussen de wijngaarden in Constantia. ’s Avonds rijden we naar de luchthaven van Kaapstad, waar we de huurauto inleveren en inchecken voor onze vlucht naar Amsterdam, waar we in de loop van de volgende ochtend aankomen. Daarmee komt een einde aan een onvergetelijke reis!

Misschien wilt u meer culinair of meer wildlife in Zuid-Afrika? Bezoek onze pagina met het complete aanbod van onze Zuid Afrika rondreizen!

12 Floreal House

Safari Club SA

Dit sfeervolle hotel is comfortabel is niet ver van Tambo International Airport in Johannesburg gelegen, maar evengoed een goede plek om een paar dagen te verblijven. Het heeft een grote en groene tuin met zwembad, prima restaurant en ruime, vriendelijke kamers. Het heeft ook een eigen shuttleservice naar de luchthaven. Faciliteiten Restaurant, terras, grote tuin, zwembad, shuttle service, gra...

Dag 1-3
Bekijk hotel

Spionkop Lodge

U vindt hier acht ruime kamers en twee lodges omgeven door 700 hectare land, waarop ook wild wordt gehouden. Het is de ruimte en rust die hier opvallen maar u maakt er ook kennis met de geschiedenis van de Tweede Boerenoorlog, ook wel de Anglo-Boerenoorlog, aan het eind van de negentiende eeuw. In deze omgeving werd naar zeggen de bloedigste strijd gevochten tussen de Engelsen en de boeren. Dobbe...

Dag 3-5
Bekijk hotel

Oranje Guest Farm

Op zo'n twintig kilometer van Clarens, langs de weg naar Fouriesburg, in een betoverende omgeving, ligt Oranje Guest Farm, op een uitgestrekte en werkende boerderij. Hier bewonder je vanaf de veranda aan het einde van de middag de ondergaande zon. In de verte hoor je een auto rijden, de bergen van Lesotho liggen achter je en daar wil het nog wel eens rommelen, hetgeen de plek een extra intieme sfe...

Dag 5-6
Bekijk hotel

De Oude Kraal

De 4 sterren accommodatie De Oude Kraal ligt ca 30 km ten zuiden van Bloemfontein op een mooi en rustig landgoed. De kamers zijn allemaal anders en kleurrijk ingericht. In het restaurant, ook populair bij locals, worden uitstekende diners geserveerd.  De Spa heeft een ruime keuze aan specifieke behandelingen. De Oude Kraal maakt deel uit van een schapenfarm waar ook andere dieren worden gehouden ...

Dag 6-7
Bekijk hotel

Die Tuishuise and Victoria Manor

Die Tuishuise & Victoria Manor in Cradock is een van de oudste hotels van Zuid-Afrika. Het is klassiek ingericht. In The Albert Dining Room worden typische Karoo gerechten opgediend. In het sfeervolle restaurant van The Victoria Manor, op de hoek van de straat, geniet u eveneens van een uitstekend diner. De kelder deed ooit dienst als een gevangenis tijdens de Boerenoorlog, tegenwoordig is he...

Dag 7-8
Bekijk hotel

Drostdy Hotel – Graaff

Centraal in het schilderachtige dorpje Graaff-Reinet met 220 monumenten, vlakbij het Cambedoo park ligt dit authentieke hotel waar modern,wildlife en traditie prachtig worden gecombineerd. Het stadje uit 1786 staat bekend om haar Nederlandse, Victoriaanse en Karoo architectuur. Het hotel is ondergebracht in een Victoriaans gebouw, de inrichting is warm, smaakvol en klassiek. Faciliteiten Het r...

Dag 8-10
Bekijk hotel

Cosmos Cuisine

Dit populaire guesthouse ligt op slechts enkele minuten van Addo Elephant Park. Er zijn zestien allemaal anders ingerichte kamers. Rondom het zwembad is het weelderig groen en in het restaurant geniet u 's avonds van een uitstekend diner. Faciliteiten Buitenzwembad, tuin, restaurant, bar, gratis WiFi, wasserij- en strijkservice. Massages op verzoek, cadeauwinkel en coffeeshop dichtbij. Kame...

Dag 10-12
Bekijk hotel

Falcons View Manor

Omdat Falcons View Manor hoger ligt, op een heuvel, kijkt u vanuit het terras uit over Knysna en de lagune. U geniet van het uitzicht en was al zo vrolijk gestemd toen u aankwam: dit is nog eens een mooie accommodatie! Een historisch gebouw (1894), prachtige tuin, heerlijke kamers.Dan zal later blijken dat hier 's avonds ook nog een uitstekend diner wordt geserveerd, bij goed weer in de Tea Garden...

Dag 12-14
Bekijk hotel

La Plume Guesthouse

La Plume bevindt zich in het struisvogelstadj eOudtshoorn, de hoofdstad van de Klein Karoo. La Plume is zelf ook een werkende struisvogelfarm en wijngaard. U heeft uitzicht op de Swartberg Mountains, die u natuurlijk ook bezoekt. U verblijft in het smaakvolle decor van een vroegere herenboer en kunt kennis namen van de ins & outs van het grootbrengen van de struisvogels.

Faciliteite...

Dag 14-16
Bekijk hotel

Mimosa Lodge

In het hart van het charmante plaatsje Montagu, waar de Klein Karoo begint (of eindigt), ligt Mimosa Lodge, ondergebracht in een kundig gerestaureerd historisch gebouw. Het is zowel een gastronomisch restaurant, heeft een eigen wijngaard en is bovendien een guesthouse met prachtige en comfortabele kamers. Vanuit sommige kamers kijkt u uit over de weelderige tuin, andere bieden toegang tot de Victo...

Dag 16-18
Bekijk hotel

La Fontaine

Seerfvol ingerichte, ruime kamers met een veranda, een zwembad in een weelderige tuin. Dit vindt u bij La Fontaine Guest House, een 19e eeuws landhuis, met smaak gerestaureerd: een plek waar u zich zult thuis voelen, bovendien in het hart van Franschhoek met winkels en uitstekende restaurants om de hoek. Faciliteiten Zwembad, ontbijtrestaurant, tuin, veranda's grenzend aan de tuin, mogelijkhed...

Dag 18-20
Bekijk hotel

Floreal House

Dit zeer gewaarde en in alle opzichten 'vriendelijke' guest house ligt zo'n beetje aan de voet van de Tafelberg, in een rustige wijk en op loopafstand van straten zoals Kloofstreet, waar zich leuke bars en restaurants bevinden. Via Kloofstreet en Longstreet loopt u naar het centrum. Terug neemt u een taxi, want vooral het laatste stuk is wel een beetje bergop. U vindt hier een buitenzwembad omgeve...

Dag 20-22
Bekijk hotel
Onderstaande vanaf-prijzen zijn per persoon en indicatief. Als u wilt weten hoe hoog de prijs exact is voor uw gewenste reisdatum, nodigen we u uit om een voorstel aan te vragen.

Sfeervol Zuid-Afrika, de leukste B&B’s en Guesthouses

Bel of mail mij terug