070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Ga in Tzaneen zeker even naar het nogafabriekje

Onderweg vanuit Johannesburg naar Krugerpark voor een wildlife ervaring? Maak dan een kleine omweg naar het mooie en groene Tzaneen in Limpopo, een provincie in het noord-oosten van Zuid-Afrika, een handige stop om de ene dag niet te ver te hoeven reizen en de volgende dag op tijd aan te komen in bijvoorbeeld Timbavati Private Game Reserve en andere privé reservaten bij Kruger National Park.

Magoebaskloof bij Tzaneen

Tzaneen ligt in een prachtige omgeving. De route door de Magoebaskloof vanuit Johannesburg is een genoegen om te rijden: groen, slingerend, omhoog en omlaag en van ene mooie uitzicht naar het andere. Dit is ook de plek waar veel outdoor activiteiten worden gedaan, zoals Canopy tours, van boomtop naar boomtop slingeren, en spectaculair raften. Tzaneen Dam is een andere bezienswaardigheid in de streek net zoals zoals de Debengeni Falls in de gelijknamige vallei. Het is dus helemaal niet erg om hier een nachtje extra te plannen om wat meer tijd te hebben om de streek en enkele bijzondere attracties te bezoeken.

Verwen jezelf tijdens je rondreis Zuid-Afrika in Tzaneen met de noga uit een klein fabriekje ooit gesticht als een project voor onderwijs en geniet voor de altijd groene macadamiabomen die hotel Coach House, bij de Zuid-Afrikaanse stad Tzaneen omringen. Hun vruchten vormen de basis van de noga die in de Coach House Nougat Company naast het hotel wordt gemaakt en welke de gasten voor het slapen op hun hoofdkussen vinden.

Tuinen
Coach House is omringd door 15 hectare mooi aangeplante tuinen. Blauwe agapathus bloeit overal en het uitzicht op de bergen van Magoesbaskloof is adembenemend. In de hoteltuinen groeien inheemse aloë-veraplanten. Ook bevatten ze uitgestrekte boomgaarden met macadamiabomen.

Waterfabriek
De boomgaarden, niet alleen met macadamiabomen, maar ook met hazelnoot-, amandel-, mango-, lychee- en papajabomen, maken dat de directeur van het hotel ongeveer 500 man aan het werk heeft om de oogsten te verzorgen en de nogafabriek te runnen. Daarnaast heeft hij een waterfabriek, waar onder de naam Cheviot Bronwater flessen water worden gebotteld. En dan is er ook nog de Cheviot-unit, waar uit macadamia en amarula olie wordt geperst, die vervolgens in flessen terechtkomt.

Onderwijs
Het is een echt “community project” (gemeenschapsproject), waar mensen uit de omgeving die niet geschoold zijn een opleiding krijgen en een baan voor het leven hebben. Bovendien gaat een deel van de winst naar lokale projecten, bijvoorbeeld het bouwen van klaslokalen bij de plaatselijke school, waardoor meer kinderen onderwijs kunnen volgen.

Hobby
De nogafabriek in Tzaneen in Limpopo is ooit begonnen als een hobby van twee vrouwen, die in een hoekje van de hotelkeuken de macadamianoten bewerkten en er noga van maakten. Op initiatief van Jane Matthews werken er nu circa 35 vrouwen, 5 mannen en een manager. Er wordt per maand circa 3500 kilogram noga geproduceerd, bijna geheel handwerk. De halal en kosher gecertificeerde noga is zelfs in de taxfree winkel op de internationale luchthaven van Johannesburg te koop.

Amandelen
Volgens de Larousse Gastronomique -een culinair naslagwerk- is noga heel oud en heeft het waarschijnlijk zijn oorsprong in het Middellandse Zeegebied, regio Griekenland, Turkije en mogelijk het Nabije Oosten. Het werd in vroeger tijden gewoonlijk alleen gemaakt van walnoten. Maar tegenwoordig vindt men amandelen meer geschikt. Eigenlijk kunnen bijna alle notensoorten gebruikt worden – zoals pistache, amandel, hazelnoot, walnoot en macadamianoot. Vooral de laatste geeft een heel bijzondere dimensie aan de volheid van de smaak en de geur van de noga.

Chocoladelaagje
In Tzaneen in Limpopo worden de noten geplukt, gesorteerd, gekraakt, weer gesorteerd en op kwaliteit uitgezocht. Vervolgens gaan de noten naar de nogakeuken van de nogafabriek. Hier worden ze door en door verwarmd voordat ze aan een mengsel bestaande uit vloeibare honing, suiker en eiwit worden toegevoegd. Dit wordt verwarmd tot exact 31 graden, nadat er flink geroerd is in een grote kom. Dan wordt het uitgegoten op een stuk rijstpapier in een soort bakblik. Er wordt nog een laag rijstpapier overheen gelegd en zo laat men het afkoelen.

Vierkant of langwerpig
Vervolgens wordt de noga in vierkante of langwerpige blokjes gesneden, zo nodig met een schaar bijgeknipt en met de hand verpakt. Het assortiment bestaat uit macadamianoga, al dan niet met een chocoladelaagje, een mix van amandel- en hazelnootnoga, al dan niet met een laagje chocola. Verder worden er een soort macadamiakoekjes met chocolade gemaakt, naast shortbread en gesuikerde macadamianootjes. Heerlijke lekkernijen, waar zonder schuldgevoel van kan worden genoten omdat je weet dat er een goed doel mee wordt gesteund.

Tzaneen in Limpopo komt in diverse van de Ambiance rondreizen voor, zoals in de rondreis Hoogtepunten van Zuid-Afrika.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug