070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Afwisselende kustplaatsen langs de Tuinroute

Denk niet dat je er fraai aangeharkte tuinen vindt. De ‘Tuinroute’, in Zuid-Afrika de Garden Route genoemd, heet zo vanwege de zeer afwisselende fauna die dit deel van Zuid-Afrika kenmerkt. Steile rotswanden, groen regenwoud, blanke stranden. Volg de route en u rijdt van zelf door Tsitsikamma National Park. Bezoek de kustplaatsen langs de Tuinroute zoals Plettenberg Bay, Knysna (foto), Jeffrey’s Bay maar ook Wilderness en ‘slowtown’ Sedgefield. Voor liefhebbers van het edele golfspel: langs de Garden Route liggen enkele van de mooiste golfbanen van Zuid-Afrika, perfect in te passen in een rondreis Zuid-Afrika.

Combineer Garden Route en Route 62

Je bereikt Albertinia, de poort van de Garden route, komend vanaf Robertson. Daar heb je moeten kiezen: rijden we oostwaarts via Route 62, via de Kleine Karoo naar Oudtshoorn, of kiezen we voor de Garden Route. Direct maar een geruststellende gedachte: u kunt de Route 62 heen nemen en de Tuin route terug, of andersom, en u maakt een geweldige rondreis.

Mossel Bay

Maar goed, we waren inmiddels bij Albertinia, aan de voet van de Langebergen. Het is niets. Een paar straten, een benzinepomp, supermarktje annex koffieshop. De boeren verbouwen graan en houden schapen. Hier blijft u niet, u kijkt wel uit, maar rijdt door naar Mossel Bay, een havenplaats uitgegroeid tot een vakantiedorp met lange stranden, waar surfers hun hart kunnen ophalen op hoge golfen, waar je kunt duiken met haaien en golfliefhebbers watertandend een ronde doen op Pinnacle Point, aangelegd op winderige kliffen en zo klimmend en dalend dat een buggy hier verplicht is. Mossels vindt je er overigens niet meer. Zeetong des te meer.

Wilderness

George is de grootste stad langs de route, maar die slaan we over. Wilderness is de volgende stop en is een van de meer bijzondere kustplaatsen langs de Tuinroute. Heel wat mensen stoppen al ietsje eerder, langs de weg, om te genieten van het uitzicht op de laaggelegen stranden, ’s morgens vroeg vaak in nevelen gehuld maar des te magischer. Hier in de buurt vindt je op natuurgebied zo’n beetje alles: beschermde lagunes, dichtbeboste berghellingen, slingerende rivieren en enorme stranden, ook alweer domein van de sufers. Wilderness National Park is de belangrijkste attractie, met zoutwatermeren en moerasgebieden. Maar het strand is misschien wel de belangrijkste trekpleister.

Sedgefield

Sedgefield wordt omgeven door meren en zandduinen bedekt met mooie fynbos. Het ligt in het hart van het zogenaamde Lake District van Zuid-Afrika en staat bekend om zijn ongerepte stranden, watersporten en paragliding. Sedgefield, gelegen tussen Knysna en George, is een populaire vakantiebestemming, omdat het zowel rust en stilte biedt als de nodige voorzieningen voor een comfortabel verblijf.

Knysna

Hier blijven is niet erg maar vroeg of laat moet je dóór. Naar Knysna, dat verzacht de pijn. Het plaatsje is bekend vanwege de lagune, Knysna Heads, dat de badplaats als het ware omringt, en een spectaculaire ‘getijdenregeling’ heeft. De keuze uit stranden is lastig: kies je het lieflijke Bollard Bay, gelegen in de lagune en daarom kindvriendelijk, voor het drukkere Buffels Bay waar je met wat geluk (en in de juiste periode) wellicht walvissen kunt spotten, of voor het kleine Coney Glen, omgeven door ruige rotsformaties. Hier trouwens ook weer prachtige golfbanen, zoals Pezula, langs de kustlijn aangelegd. Opnieuw: buggy verplicht, u zult er blij om zijn. Simola mag er trouwens ook zijn (hebben we van horen zeggen), deze keer niet op kliffen aangelegd maar tussen de heuvels. Tip om bijzonder te eten? Forest Vally (ook lodges): je wordt onder aan de berg opgehaald en over een met takken overgroeid, slingerend weggetje, naar boven gebracht: goed eten en zo lang het licht is prachtig uitzicht over de lagune. Wel reserveren. 34 South, aan de Waterfront serveert veel vis en is behalve een (groot) restaurant ook bijna een toeristische attractie. In de shop koop je 34 South shirts, caps en wijn.

Plettenberg Bay

Zo gaat het door. Neem even de tijd in Plettenberg Bay, de volgende in het rijtje kustplaatsen langs de Tuinroute. Het is een ietswat mondaine badplaats met ook weer mooie stranden, en op zichzelf ook een heel aangename plaats met leuke terrassen en winkels. Duidelijk een plek waar de iets meer welgestelden hun draai hebben gevonden, in tegenstelling tot het veel verder gelegen Jeffrey’s Bay, plek voor surfers en backpackers, die de plek een geheel eigen karakter geven. Anders dan ‘plet’ maar minstens zo leuk.

Tsitsikamma National Park

Ruwweg tussen Plettenberg en Jeffrey’s Bay in bevindt zich Tsitsikamma National Park. Het was het eerste Maritieme National Park van Zuid-Afrika. De N2 slingert zich er doorheen, u hoeft alleen maar te kijken. Bij het bordje Stormsriver Mouth verlaat u de doorgaande weg en kunt u een wandeling van een paar km maken naar de riviermond. Om er optimaal van te kunnen genieten is hier een hangbrug gebouwd. De kans is groot dat een stukje verder in de zee dolfijnen hun tuimelende kunsten vertonen.

St. Jeffrey’s Bay

In zijn algemeenheid zegt men dat de Garden Route loopt tussen Kaapstad en Port Elizabeth. Maar dat is wel erg ruim genomen. Meer precies begint de Garden Route bij het onbekende en nietige Albertinia of het iets verder aan de kust geleden Mossel Bay, en eindigt ze bij St. Jeffrey’s Bay, een stukje voor Port Elizabeth.

Zoals al geschreven: combineer de Garden Route – van Albertinia naar Jeffrey’s Bay niet meer dan 350 km – met de route van Addo naar Robertson, door de Kleine Karoo, en van Robertson weer verder het wijngebied in. U krijgt er geen spijt van. Geloof ons.

Kijk ook eens naar de vele andere Zuid-Afrika blogs op onze website. Of meer weten over een rondreis in Afrika?

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug