070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Route62 door Kleine Karoo: een moetje

Oospronkelijk was Route62, in Zuid-Afrika, dé doorgaande route die Kaapstad in de West-Kaap verbond met het bijna 1000 km verderop in de Oost-Kaap gelegen Port-Elizabeth. Route 62 boette aan belang in toen dichter bij de kust de nieuwe snelweg N2 werd aangelegd, die voor een groot deel de Garden Route vormt. De nu rustige R62 heeft daardoor echter voor toeristen juist aan aantrekkelijkheid gewonnen. Het landschap is dan weer bergachtig met steile rotspartijen, gaat door kloven en daanra is weer uitgestrekt en groen. De plaatsen langs de route – aangenaam rustgevend – hebben hun authenticiteit behouden en door gebrek aan doorgaand verkeer is het er heerlijk rustig rijden. Route62 door Kleine Karoo is nu dan ook een moetje.

Route62 laat zich overigens tijdens een rondreis Zuid-Afrika heel goed combineren met de al genoemde Garden Route.

Van Loveren wine estate
De Kleine Karoo ligt tussen de bergketens Outeniqua, Langeberg en Swartberg. Route 62 begint – vanaf Kaapstad gezien – officieel net voorbij het wijnstadje Robertson, bij het vriendelijke en groene Montagu. Maar we adviseren eerst een dagje extra te nemen om bij Robertson enkele wijnhuizen te bezoeken. Van Loveren bijvoorbeeld, vernoemd naar Christina van Loveren, die in 1699 naar Zuid-Afrika kwam, toen zij trouwde met een Van Zyl. Het was Jean van Zyl die haar man ervan overtuigde, in 1937, de wijnboerderij die hij overnam, naar Christina van Loveren te noemen. Er zijn nu ‘Van Loveren’ wijnen, maar de topselectie bestaat uit de Christina van Loverens. Voor een paar euro kun je er vijf proeven. Wij zeggen: doen. Bij Viljoensdrift kun je wijn proeven en lunchen combineren met een boottocht over de Breerivier. Ook leuk met kinderen.

Daarna dan toch door naar het begin van R62 door Kleine Karoo, Montagu, met Kaap-Hollandse en Victoriaanse huizen. De plaats staat bekend om de zoete dessertwijn Muscadel. Dus als u tijd heeft…. Hier ook de eerste warmwaterbronnen, die u elders langs de route eveneens zult tegenkomen. Misschien rijdt u alleen maar door Montagu. Tijd is immers schaars ook – en helaas – tijdens de vakantie, maar doe het dan wel langzaam.

Klein Karoo
In Montagu begint zo’n beetje Kleine Karoo, de streek waar de route grotendeels doorheen gaat. Een gebied dat ingeklemd ligt tussen bergketens aan de zuid- en noordzijde, maar ook een gebied met een geheel eigen karakter. Het mag soms een wat verlaten indruk maken, saai is ze nooit. ‘Karoo’ betekent plaats van weinig water en dat merk je ook als je er doorheen rijdt. Het is droog en dor en tegelijkertijd ook vruchtbaar want op diverse plaatsen tref je wijngaarden aan. Calitszdorp, dat je passeert onderweg naar Oudtshoorn, de hoofdplaats van Klein Karoo, is zelfs vermaard om de port.

Struisvogelstadje Oudtshoorn
Oudtshoorn is bekend om de struisvogelboerderijen. Soms zie je er een paar, zo’n beetje loslopend in het veld, dan weer vele honderden bij elkaar op een droog terrein bij een farm. In Oudtshoorn eet je natuurlijk struisvogelvlees, desnoods in de vorm van een hamburger of als pizzavariatie. Je kunt erop rijden en in souvenirwinkels kun je tal van producten komen gemaakt van struisvogelleer, van portemonnees tot tassen. Tips voor prima restaurants: Black Swan en vooral Jemima’s (met een gezellig terras voor en achter), vlakbij elkaar aan de Baron van Reedeweg.

Het zeer uitgestrekte Oudshoorn, met lage bebouwing en lange rechte wegen, ligt aan de rand van het Swartberg gebied. Plan hier een dag om de pas over te rijden over een grotendeels onverharde weg. Haast moet je niet hebben, harder dan een km of 30 kun je doorgaans niet, en het is soms even passen en meten als er tegenliggers komen, maar de vergezichten zijn prachtig. Aan de andere kant weer beneden aangekomen is het hier ook droog, blijkens Afrikaanse namen als: Droë Rivier en Eerste Water. En dan opeens ben je in weer zo’n charmant, slaperig plaatsje, Prince Albert – alleen de naam al – waar op een sfeervol overdekt terras goede koffie en Kaaskoek – cheese cake – geserveerd wordt.

Olifanten
Je kunt Rout62 door Kleine Karoo vervolgens richting Addo. Onderweg stoppen we in Willowmore, waarvoor we even van de weg af moeten. Het plaatsje ademt rust en kalmte, hoewel de mensen er – zo wordt ons verteld – hard schijnen te werken; hectisch en gestrest komt het op ons niet over. Bij Willem & Kofi drinken we een goede cappuccino, met Kaaskoek – de routine sluipt erin – en voor de afwisseling kopen we een oranje rieten hoed. Net als de koffie en de kaaskoek kost ook die al niets, een euro of zeven. Die levert haar geld wel op, op Koningsdag.

Door afwisselend woestijnachtig gebied en steile, donkere rotsige en dan weer groene bergen, komen we bij Addo, waar een volgende overnachting is gepland. Ook weer een plaatsje – dachten we. Een vergissing, Addo bestaat uit een benzinestation, anderhalve supermarkt, een politiebureau en een uitgestrekt township.
Maar Addo is dan ook vooral bekend van Addo Elephant Park. Ooit gecreëerd als veilige plek voor hier op uitsterven staande olifanten, nu een 200 km lang park, dat zich inmiddels uitstrekt tot een paar km in de Indische Oceaan bij Port Elizabeth. Addo Elephant Park gaat er dan ook niet alleen prat op de Big Five te hebben maar zelfs de Big Seven, als enige in Zuid-Afrika. Nummer zes en zeven zijn de walvissen die hier in het seizoen – van juli tot en met oktober – zijn te zien en de White Shark.

Besteedt enige aandacht aan de keuze van een goede game drive. Succes is toch al niet gegarandeerd, maar de ene game drive is de andere niet.

Lees hier nog meer over R62 door Kleine Karoo.

 

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug