070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Culinaire Hollandse wortels in Zuid-Afrika

De culinaire tradities in Zuid-Afrika weerspiegelen op een unieke manier de migratiegeschiedenis van het land waarin woorden als veldkos (wat je onder weg vindt), padkos (eten voor onderweg meenemen) en potjiekos (gezelligheidsmaaltijd) nog steeds worden gebruikt. Net als in Nederland is de Zuid-Afrikaner op zoek naar oorspronkelijke producten, die vertaald worden in oude, maar vooral in nieuwe gerechten, waardoor je extra kunt genieten van heerlijk Zuid-Afrikaans eten, smakelijk én mooi op het bord. U kunt ook de hollandse keuken in Zuid-Afrika terugvinden. U wilt het ervaren?

Bekijk ook eens de luxe of ‘comfort’ culinaire rondreis Zuid-Afrika, met name in de West-Kaap.

Old Biscuit Mill Market

Een goed voorbeeld is de biologische markt op de Old Biscuit Mill Market in Kaapstad. Niets geitenwollen sokken, maar hip en trendy publiek, waaronder veel koks, doen hier hun inkopen. Groenten, fruit, kazen, het mooiste brood wat je je kunt voorstellen, maar ook zelfgebakken quiches, taarten (de bloemetjes worden er ter plekke nog opgelegd), salades en niet te vergeten alle soorten biltong (gedroogd vlees zoals ons nagelhout van rundvlees, maar hier ook van springbok en struisvogel) en zelfgemaakte kant-en-klare maaltijden. Het is een feest om hier al proevende rond te lopen.

Op het wijngoed Bosschendal wordt tussen de middag een buffet geserveerd met traditionele en plaatselijke gerechten, zoals ‘rooi uiesop, bottervis met suurlemoenbottersous, bobotie, plaaslike kase en malvapudding’ , naast Engelse rosbief en salade van Mozzarella, tomaat en basilicum.

Traditioneel Zuid-Afrikaans eten

Is er qua Zuid-Afrikaans eten nog iets terug te vinden uit de tijd van Jan van Riebeeck in 1652? De Hollanders brachten de stamppot en stoofschotel mee en alles werd en wordt op smaak gebracht met de specerijen die de door de VOC aangevoerde ‘Maleiers’ uit het Verre Oosten meenamen. Zo staat het eenpansgerecht ‘potjiekos’ zowel thuis als in de restaurants nog altijd op het menu.

Potjiekos, een traditioneel Zuid-Afrikaans gerecht, wordt in een grote gietijzeren pan bereid door schenkel aan te bakken in olie en boter, ui en knoflook toe te voegen met een fles (witte of rode) wijn en alles gaar te stoven. Vervolgens aardappelen, wortel en pompoen in blokjes erbij, samen met paddenstoelen, rozemarijn, tijm en oregano. Zodra groenten en vlees gaar zijn serveren met bieslook. Potjiekos kan ook met varkensvlees of vis worden bereid. Een variatie op de Hollandse jachtschotel is het bekende gerecht Bobotie met pittig gehakt, gele rijst en chutney. Heerlijk Afr

Typisch Afrikaans eten

De braai is onlosmakelijk verbonden met Zuid-Afrikaans eten. Hier smelten alle culturen samen, Nederland, Engeland, Azië en veel Afrika. Braaien gaat op echte blokken hout, niet op houtskool, het duurt dus lang voordat het vuur smeult, tijd genoeg om samen door te brengen met familie en vrienden.

Gekonfijte watermeloenschil
Een specialiteit van Zuid Afrika, die indertijd door de Nederlanders is meegekomen, wordt geserveerd in Catharina’s, het restaurant van het Steenberg hotel in Constantia, namelijk gekonfijte groene watermeloenschil. Blokjes schoongeboende watermeloen worden gekookt met suiker, gember en kaneelstokjes, heerlijk bij het ontbijt en als bijgerecht.

Exotisch Kaaps tintje
Er is dus best wat terug te vinden uit ‘die goei ouwe’ tijd, maar net als in Nederland is er een culinaire ontwikkeling gaande die gebaseerd is op het Slow Food principe. Het gebruik van lokale producten van kleine producenten met een exotisch Kaaps tintje geeft een verrassende Zuid-Afrikaanse keuken.

Sonja van de Rhoer is culinair journalist. Zij heeft een vaste rubriek in Trouw en publiceerde onder meer het Grote Margriet Kookboek. Na een bezoek aan Zuid-Afrika schreef zij dit artikel over de Hollandse keuken in Zuid-Afrika voor ons.

Interesse in een rondreis Zuid-Afrika: bekijk onze tientallen blogs over onder meer Kaapstad, Kruger, de Tuinroute en Stellenbosch of ga direct naar de overzichtspagina wanneer u op zoek bent een rondreis in Zuid-Afrika.

Meer lezen van Sonja van de Rhoer?
Culinair genieten op wijngoed Vergelegen

Ga in Tzaneen zeker even naar het nogafabriekje

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug