070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Spanje is een ‘off season’ wandel paradijs

Je zou het niet direct zeggen, maar Spanje, het land van zon, zee en strand, is een waar wandel walhalla. Het land ligt bezaaid met routes die de liefhebbers van lopen naar unieke plekjes, bronnen, ravijnen, historische bezienswaardigheden, ruïnes, panorama’s en rivieren leiden.

De routes variëren eindeloos in lengte, moeilijkheidsgraad en schoonheid. Zo zijn sommige paden binnen het uur te volbrengen, maar echte diehards kunnen ook kiezen voor routes die enkele dagen of zelfs wekenlang wandel plezier opleveren. Wat Spanje zo uitermate geschikt maakt om te wandelen is het klimaat dat het hele jaar door, behalve in juli en augustus, ideaal is voor deze activiteit. Niet te warm, niet te koud, weinig neerslag en een zon die altijd warmte geeft, al is het de kortste dag van het jaar. Het mooie is dat waar je ook een rondreis door Spanje maakt, er altijd wel mooie routes te bewandelen zijn. Bijkomend voordeel is dat bezienswaardigheden langs die routes buiten het seizoen ook veel minder druk zijn. De beroemdste wandelroute in Spanje is natuurlijk de Camino de Santiago (foto) naar Santiago de Compostela, die niet alleen vanuit Frankrijk gelopen kan worden, maar ook via aansluitende pelgrimspaden vanuit Sevilla en Alicante en zelfs vanuit Portugal.

GR- en PR-wandelingen

De Europese wandelweg E-4 loopt dwars door Spanje waar hij wordt aangeduid als GR-7. GR staat voor Gran Recorrido (grote tocht), in tegenstelling tot de talloze ‘PR-wandelingen’. PR staat voor Pequeño Recorrido (Kleine Tocht). De GR-routes zijn aangeduid met roodwitte en de PR-routes met geelwitte markeringen. De Europese E-4 loopt van de tempel van Delfos in het Griekse Peloponesus door Bulgarije, Servië, Croatië, Slovenië, Italië, Frankrijk en Andorra, alvorens in Catalonië Spanje binnen te gaan en langs de gehele Spaanse oostkust via de provincie Murcia door Andalusië om bij Gibraltar te eindigen. Onderweg zijn diverse aansluitingen met andere GR-routes.

Ezelspaden

Het uitzetten van deze PR-tochten eist heel wat inspanning. Vaak wordt als leidraad een oorspronkelijke Camino de herradura, (letterlijk een hoefijzerpad) of ezelspad, gebruikt. Deze paden werden al door de Moren langs de bergflanken of rivieroevers aangelegd. Meestal werden ze geplaveid met keien en steilere stukken werden trapsgewijs uitgehouwen. Ze voerden naar andere dorpen of naar landbouwvelden en vormden in de middeleeuwen een uitgestrekt net van verbindingen die met ezels bereden werden.

Vias Verdes

Iets dat Spanje heel slim doet is het hergebruiken van oude spoorlijnen. Hiervan is een totale lengte van ruim 7.000 kilometer beschikbaar waarvan inmiddels meer dan 2.000 kilometer – inclusief bruggen en tunnels – in gebruik is als wandel- en fietspad. Deze worden Vias Verdes (groene wegen) genoemd. Er is een onderscheid tussen ingerichte en niet ingerichte routes. Langs de eerstgenoemde zijn bijvoorbeeld oude stationsgebouwtjes omgetoverd tot rustieke hotels waar ook gegeten en gedronken kan worden. Bij de niet ingerichte routes is het dus verstandig om zelf voor eten en drinken te zorgen. De Vias Verdes worden aangegeven middels gele borden met daarop het logo van de organisatie. Op veel routes kun je ook fietsen huren. Zo krijgt elk gezinslid dan een passende fiets mee en de verhuurder zorgt voor een route op maat. AmbianceTravel werkt hiertoe nauw samen met professionele vakmensen voor bijvoorbeeld het huren van fietsen. Eveneens zijn er regio’s waar marathons georganiseerd worden over Vias Verdes.

Via Augusta

Bijzonder is dat van de langste Romeinse weg op het Iberisch Schiereiland, de Via Augusta, een fiets- en wandel traject is gemaakt. Deze nieuwe toeristische route vestigt op natuurlijke manier de aandacht op de historische en culturele aspecten van deze oude ‘heerweg’. De Romeinen legden deze heerwegen aan zodat hun legers zich snel door het rijk konden verplaatsen. De Via Augusta is 1.500 kilometer lang en loopt van de Pyreneeën naar Cádiz. In totaal bevinden zich langs de weg 96 monumenten. Hier en daar zijn nog korte stukken van de oorspronkelijke plaveien bewaard gebleven, samen met de overblijfselen van Romeinse villa’s, bruggen, nederzettingen, triomfbogen enzovoort. De naam verwijst naar keizer Augustus die hem liet aanleggen.

Zilverroute

De zilverroute (Via de la Plata) verbindt het noorden met het zuiden van Spanje. Vanuit Sevilla werd het zilver dat destijds gewonnen werd in de mijnen in het gebied dat nu Andalusië is, vervoerd naar Gijón in het uiterste noorden. Houd er hier wel rekening mee dat het vooral in het midden, waar de route Extremadura en Castilië en León doorkruist, het ijzig koud kan zijn als de zon laag staat.

Themaroutes

Spaanse overheden doen vaak hun uiterste best om hún regio’s onder de aandacht te brengen van toeristen. Uit deze gedachte ontsproten al heel wat wandel themaroutes. Niet te achterhalen is hoeveel rutas del vino (wijnroutes) of rutas del aceite (olijfolieroutes) er door Spanje leiden. In het zuiden vind je rozijnenroutes of mudéjar-routes die verwijzen naar de tijd waarin de Arabieren over Spanje heersten. Door Andalusië loopt ook de route van Washington Irving die onder andere door het beroemde Alhambra in Granada leidt. Deze valt samen met acht andere routes onder de Rutas de El Legado Andalusí, routes van de nalatenschap van Al-Andalus.

Bekijk ook al onze Spanje rondreizen. Wij maken rondreizen voor u op maat. Elke regio is mogelijk, een rondreis door noorden van Spanje of liever naar Andalusie? Ook kunnen wij u overnachtingen aanbieden in Paradores, de Spaanse staatshotels die gevestigd zijn in prachtige historische gebouwen.

Bel of mail mij terug