070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Heerlijk genieten van het weer Schotland

Schotland roept niet meteen een beeld van heerlijke zandstranden met een warm temperatuurtje op. Echter heeft ook het klimaat van Schotland u veel moois te bieden, als u maar weet wat u kunt verwachten.

Schotland kent net als Nederland een gematigd zeeklimaat met zachte winters en koele zomers. Uitermate geschikt voor liefhebbers van een mooie rondreis Schotland die graag een straaltje zon mee pikken, maar het niet al te warm willen krijgen. Daarnaast valt er ook in Schotland regelmatig een bui. Maar de echte Schotland liefhebber zal zich dan ook realiseren dat de prachtige natuur er na een regenbui nog nét wat mooier uit ziet.

Het Schotse klimaat wordt o.a. bepaald door de ligging van de Schotse bergen, waaronder de Schotland highlands, en de sterke zuidwestelijke winden.Tevens heeft ook de Atlantische Oceaan, waar Schotland aan grenst, veel invloed op het klimaat.

Door de sterke invloed van de Atlantische Oceaan op het weer van Schotland kennen de lager gelegen delen een zachte winter in tegenstelling tot de hoogvlaktes, de bergen en de noordelijke kustlijn. De lager gelegen gebieden kennen in januari een gemiddelde temperatuur van 3-5ºC. ’s Nachts ligt de temperatuur beneden het vriespunt. De hoger gelegen gebieden van Schotland blijven in de winter maanden bedekt met sneeuw.

De zomers in Schotland zijn over het algemeen vrij koel. De gemiddelde temperatuur bedraagt in de maand juli 13-15ºC, met in de middag uitschieters naar de 20ºC grens. Het is dus aan te raden om ook een lekker warm vest of trui mee te nemen wanneer u in de zomer een rondreis Schotland gaat maken of een vakantie Schotland onderneemt.

In de westelijke bergachtige gebieden van Schotland valt de meeste regen. In het oosten regent het, met name in de maanden mei en juni, aanzienlijk minder. De natste maanden van Schotland zijn de periode juli t/m november en de maand januari. Het is dan ook aan te raden om voor de zekerheid een (regen)jas of poncho mee te nemen wanneer u naar Schotland op vakantie gaat.

De eilandgroepen die bij Schotland horen hebben weer hun eigen grillen wat het weer betreft. Zo kennen de Buiten-Hebriden depressies met stormwinden en vele regenbuien. De zonnigste eilanden die Groot-Brittannië kent zijn de eilanden Coll en Tiree die ten westen van het Isle of Mull liggen. Daarnaast kent het eiland Arran door de golfstroom een vrij mild klimaat waardoor er hier en daar zelfs palmbomen groeien!
U waant zich dus zelfs in Schotland een beetje in de Tropen…

Bel of mail mij terug