070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

De Witte dorpjes van Andalusie

De witte dorpjes van Andalusië

Er wordt veel gesproken en geschreven over de witte dorpjes van Andalusie. Maar eigenlijk zijn alle dorpjes er wit. Veel van die dorpjes zijn ook erg idyllisch. Kom je onverhoopt langs zo’n dorpje tijdens een rondreis Andalusie, neem er een kijkje en laat je verrassen.

De bekendste witte dorpjes van Andalusie –  ‘pueblos blancos’ – zijn Vejer de la Frontera, Arcos de la Frontera, Sahara de la Sierra, Grazalema en Frigiliana. Dat is niet voor niets. Ze zijn uiterst fotogeniek met mooie kalkwitte muren. Waaraan trotse bewoners fleurig gevulde bloempotten hebben bevestigd. Speelse doorkijkjes tonen de glooiende of juist bergachtige omgeving. Of in sommige gevallen de zee. Dit maakt deze pueblos ook toeristisch. En in soms ook een beetje gekunsteld. We adviseren om de populairste witte dorpjes buiten de vakantie periodes te bezoeken. Voor nu aandacht voor een paar nog zeer goed bewaard gebleven witte dorpjes in Andalusië.

Alternatieve routes van witte dorpjes Andalusie

Dé route van de witte dorpjes in Andalusië leidt hoofdzakelijk door de provincie Cádiz. Deze route passeert alle hierboven genoemde dorpjes behalve Frigiliana. Omdat deze plaats in de provincie Málaga ligt. Er zijn echter ook andere routes van witte dorpjes af te leggen. Feitelijk kent elke provincie wel een eigen route. We lichten er hieronder drie voor je uit.

De witte dorpjes Andalusie in de Serranía de Ronda

Ten zuiden van het kloofstadje Ronda en westelijk van de Sierra de las Nieves ligt de Serranía de Ronda. Een mooie streek met kleine dorpjes waarin je soms het idee krijgt dat je de eerste toerist bent die er komt. Rijd bijvoorbeeld langs Parauta, Cartajima, Júzcar, Faraján en Alpandeire. De tijd heeft er stilgestaan. Behalve in het smurfen dorp Júzcar kom je er nauwelijks toeristen tegen. Het gebied staat vol met kastanje bomen, waardoor het in de herfst prachtig verkleurt. En op de menu’s staan verrassende gerechten met kastanjes als ingrediënt.

De witte bergdorpjes in La Alpujarra

Een ander prachtig gebied met witte dorpjes van Andalusië is La Alpujarra in de provincie Granada. Rijdt van Órgiva naar Pampaneira, Bubión en Capileira. Je rijdt hier op de zuidflank van de hoogste berg van Spanje, de Mulhacén (3.482m). Deze berg is onderdeel van de Sierra Nevada. Vanuit hier rijd je door naar Trevélez, Berchules, Mecina Bombarón en Yegen. Je ziet er nog ezels op straat die helpen bij het bewerken van de steile terras-vormige akkers. De bouwstijl is nog typisch Moors en door het smeltwater uit de bergen is het landschap erg vruchtbaar en weelderig.

De witte dorpjes van Andalusie in de Sierra de Aracena

Ook de vaak slaperige witte dorpjes in de Sierra de Aracena zijn een bezoek waard. Je rijdt hier door het noorden van de provincie Huelva. Het zijn eerder gehuchtjes dan plaatsen. Meestal bestaan ze uit een paar huizen rondom een Middeleeuws kerkje. In de omgeving op uitgestrekte ‘dehesas’ wonen duizenden Iberische varkens. Deze zwarte varkens zijn de leveranciers zijn van de beroemde Jamón Ibérico de Bellota. In Jabugo en El Repilado liggen vrijwel alle ham fabrieken van de streek. Aracena is als enige vrij toeristisch. Hier ligt namelijk de grootste grot van Spanje, de Gruta de las Maravillas. Linares de la Sierra is een genot voor het oog met mooie mozaïeken (llanos) voor elke deur. En op het ronde – en onverharde dorpsplein worden eens per jaar stieren gevechten gehouden. Verder zijn Higuera de la Sierra, Almonaster La Real, Cortegana en Aroche leuk om doorheen te wandelen.

Arcos de la Frontera stadsmuur Andalusië
Bel of mail mij terug