070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Vijf pleinen in Madrid die je niet mag missen

Maak je een rondreis door Spanje dan kun je de vele bezienswaardigheden in Madrid natuurlijk niet overslaan. Omdat er zoveel waardevols is te zien in de Spaanse hoofdstad, kan het gebeuren dat je na een dag slenteren langs etalages, door musesa en monumenten toch echt ergens even moet gaan uitrusten.

Pleinen Madrid
Doe dat dan eens op een plein. Madrid heeft er zoals elke grote stad genoeg. En ze zijn allemaal anders. Laat je zakken in een stoel op een terras of in een bar en bestudeer al nippend aan je drankje de langslopende Madrilenen en natuurlijk de vele toeristen. Madrid heeft een aantal pleinen waar het voor dit doel uiterst goed toeven is. Het ene plein is groots en weids, het ander rustig en pittoresk en op weer een ander krioelt het van de toeristen en verkeer. Voor elk wat wils dus.

Puerta del Sol
De‘Poort van de zon’ vormt het beginpunt van alle wegen in Spanje en was in de vijftiende eeuw de belangrijkste toegangspoort tot de stad. Puerta del Sol kun je met recht de toeristische trekpleister van Madrid noemen. Er staan mooie standbeelden en fonteinen en tot een paar jaar geleden keek Tío Pepe van hoog op al het gekrioel beneden neer totdat het gebouw waarop dit sherrymannetje met de gitaar stond, werd verkocht aan Apple. De klok op het oude postkantoor is elk jaar te zien op nationale televisie wanneer men aftelt naar het nieuwe jaar en bij elke klokslag een druif eet om het geluk weer af te dwingen voor een jaar. Bij het beeld ‘oso y madroño’ spreken veel Madrilenen af. Het beeld van een beer met een Oso y Madroño (beer en meiboom) vormt tevens het wapen van de stad Madrid.

Plaza Mayor
Het ‘Grootste plein’, is niet alleen indrukwekkend vanwege zijn omvang en de gelijksoortige gebouwen met honderden balkons die op het plein uitkijken, maar ook vanwege de zuilengalerijen aan iedere kant met traditionele winkels en bijzondere restaurants. Natuurlijk is het er ontzettend toeristisch, maar er valt genoeg te beleven om op een van de terrassen op een plek met zo’n rijke geschiedenis, te genieten van een typische Spaans gerecht of een tinto de verano in de zon. Talloze straatartiesten vertonen er hun kunsten en schrik niet wanneer je opeens onbewust hoofdonderwerp in hun mini-voorstelling blijkt te zijn.

Plaza de Santa Ana
Dit karakteristieke plein ligt midden in de ‘literaire’ wijk Huertas. Deze benaming komt voort uit de grote aantrekkingskracht die de levendige buurt altijd heeft uitgeoefend op schrijvers en andere kunstzinnige types. De wereldberoemde en belangrijke musea Musesa del Prado en het Thyssen-Bornemisza museum liggen vlakbij aan de oostkant van deze buurt en Plaza de Santa Ana is dan ook ideaal om na een museumbezoek al het moois dat je hebt gezien te laten bezinken op een van de terrassen, ondertussen genietend van de dynamische en vooral ontspannen die er hangt in de namiddag.

Plaza de la Villa
Dat onbekend onbemind maakt is vaak onterecht, en dat geldt ook voor Plaza de la Villa dat ook vlakbij Plaza Mayor ligt. Dit is een erg fraai plein van grote historische waarde vanwege de gebouwen die eraan liggen. Dat zie je meteen zodra je er staat. Ineens verdwijnt de wetenschap dat je in een miljoenenstad bent naar de achtergrond. In de tiende en elfde eeuw was het een Moors marktplein en de Torre de Lujanes in mudéjar-en deels gotische stijl uit de vijftiende eeuw herinnert daar nog aan. Bij de toren hoort tevens het oudste woonhuis van Madrid. Het barokke stadhuis van Madrid uit de zeventiende eeuw van architect Juan Gómez de Mora, die ook Plaza Mayor ontwierp, is via een gang verbonden met Casa de Cisneros uit 1537 met een uitbundige platereske gevel.

Plaza del Callao
Van een heel andere orde is dit plein, dat je – vooral als het donker is – meer het gevoel geeft je op Times Square in New York te bevinden, vanwege de grote hoeveelheid billboards en verlichte reclameborden. Hier voel je het beste wat men bedoeld met de uitdrukking dat Madrid ‘nooit slaapt’. Veel Amerikaanse invloeden dus met vestigingen van veel grote ketens, een bioscoop, een opera en moderne, stedelijke architectuur. Dat het plein grenst aan de Gran Vía geeft het de superdynamische sfeer mee waar Madrid bekend om staat. Talloze Madrilenen en dagjesmensen sluiten hun dagje winkelen af met wat eten en drinken in een van de vele restaurants en bars.

Lees ook:
Toledo, stad van drie religies
Merida, Spaanjse Rome – in het klein

Bel of mail mij terug