070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Toledo, stad van drie religies

Niet Madrid, maar Toledo was ooit de hoofdstad van Spanje, tot Philips de Tweede besloot zijn hele hofhouding naar Madrid te verhuizen. Toledo geniet faam als stad van drie culturen omdat hier eeuwenlang Moren, christenen en joden op goede voet met elkaar samenleefden.

Smeltkroes van religies en culturen
Dankzij deze lang bloeiende smeltkroes van culturen en religies, is de stad nu een levend museum van de visigotische, Moorse, joodse en christelijke cultuur. De stad als geheel is dan ook benoemd tot Nationaal Monument en bijgeschreven op de lijst met Werelderfgoederen van de UNESCO. De vele kerken, synagogen, moskeeën en stadspaleizen afgewisseld door nauwe straatjes met authentieke bars of terrassen op verscholen pleinen maken een bezoek meer dan waard.

El Greco
Een personage is alomtegenwoordig in Toledo. De tot Spanjaard genaturaliseerde Griek ‘El Greco’. In 2014 wordt de vierhonderdste sterfdag van deze grondlegger van de Spaanse school herdacht waardoor het er nog toeristischer is dan normaal al het geval is. In de Santo Tomé kerk is het beroemdste schilderij ‘De begrafenis van de graaf van Orgaz’ te bewonderen. In het El Greco-museum in Calle San Juan de Dios is te controleren of het ‘Gezicht op Toledo’ dat de kunstenaar in het begin van de zeventiende eeuw had, nog steeds actueel is.

Of dit zo is, kun je eveneens met eigen ogen aanschouwen vanuit je hotel, wanneer je hebt gekozen voor een rondreis langs de Werelderfgoedsteden rondom Madrid. De parador biedt een adembenemend uitzicht over de stad, die precies in een scherpe bocht van de rivier de Taag, hoog en droog op de rotsen verrees. Op de achtergrond zie je glooiende heuvels en twee markante gebouwen domineren er de skyline.

De kathedraal van Toledo
Er werd maar liefst 250 jaar gebouwd (1227-1493) aan dit waanzinnig grote, religieuze bouwwerk dat bestemd is voor de aarsbisschop van Spanje. Vanaf het Plaza del Ayuntamiento valt de omvang het meest op. De toren en de poorten zijn gotisch. Binnen zie je ook renaissancistische en barokke toevoegingen. De lichtval op de bijzondere beelden en ornamenten binnen is prachtig door vele honderden gebrandschilderde vensters.

Het Alcázar van Toledo
In het hartje van de stad op de hoogste heuvel vind je aan het Zocódover plein, waar inwoners en toeristen samenkomen om wat te drinken op een van de rijkelijk aanwezige terrassen, het imposante fort Alcázar. Dit domineert vanwege de hoge ligging niet alleen het plein, maar heel Toledo. Het gebouw dat door de eeuwen heen altijd de functie van een fort heeft gehad, werd zovaak gebombardeerd of verbrand, dat weinig nog origineel is. Het uitzicht vanuit het Alcázar is magnifiek. Je overziet de hele stad.

Andere bezienswaardigheden in Toledo
Aan één dag heb je niet genoeg. Of je nu houdt van robuuste stadspoorten, moskeëen, synagogen of bijzondere bruggen of kerken, Toledo heeft het allemaal. Winkelen voor streekproducten en souvenirs zoals de messen en zwaarden gemaakt met het harde staal uit Toledo, keramiek en houten meubels kan het beste in Calle Santo Tomé en de omliggende straatjes in de joodse wijk en Calle Comercio, die van Plaza Zocodóver richting de kathedraal loopt. Volgens Toledanen komt marsepein uit Toledo. In arme tijden voegden de nonnen uit het San Clemente klooster de rijkelijk aanwezige amandel samen met suiker om hongerige magen te vullen.

Bel of mail mij terug