070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Romeinse overblijfselen van stad bij Ronda, Andalusië

In de uitgestrekte leegte van het landschap achter Ronda torent onverwacht een hoge muur van enorme granieten stenen op. We kijken naar de overblijfselen van het Romeinse Acinipo. Deze liggen op circa twintig kilometer van het stadje Ronda midden in het glooiende heuvellandschap van de Serrania de Ronda. Een gebied dat je zeker wilt aandoen op een rondreis door Andalusië.

Archeologisch museum van Ronda
‘Ronda la Vieja’ worden de resten van grote historische waarde genoemd. Een naam die niet helemaal klopt, want Ronda lag hier nooit. Ronda la Vieja was ooit het vermeende bestuurlijke centrum van de omgeving. De plek waar de resten liggen, werd al sinds het neolithicum bewoond. Het stadje had zelfs een eigen munt. Enkele exemplaren daarvan kun je zien in het archeologische museum van Ronda. Het geheel stamt uit de eerste eeuw voor Christus.

Romeinse stad van behoorlijk formaat
Er is weinig informatie te vinden, want de lokale bevolking hechtte nooit zoveel waarde aan het hoopje stenen en de nog overeind staande muur. Geheel onterecht, want Acinipo, zoals Ronda la Vieja ook heet, was een Romeinse stad van behoorlijk formaat. Er waren openbare badhuizen, een forum, een tempel en een vrij groot theater. Het stadje werd verlaten omdat het zich niet wist te verdedigen tegen de stad Arunda, het huidige Ronda.

Romeinse theater Ancinipo
Het Romeinse theater is erg groot en alleen daaruit valt al af te leiden dat Acinipo ooit een behoorlijke omvang moet hebben gehad. Vooral de muur maakt indruk zo midden in de leegte van het hier behoorlijk overweldigende Zuid-Spaanse landschap. Achter de muur ligt de rest van het theater met tribunes waar circa tweeduizend personen plaats konden nemen. Enkele delen van de kleedkamers en de orkestbak zijn eveneens nog te herkennen.

De kloof van Ronda
Verblijf je in Ronda, uniek vanwege de gigantische diepe kloof die de stad in twee delen splitst, dan is Acinipo gemakkelijk voor een middag te bezoeken. Neem de weg richting Sevilla en sla af bij kilometer 108 richting het plaatsje Seteníl de las Bodegas. Na 10 kilometer kom je bij Acinipo. Elke dag – behalve op maandag – geopend tusen 10 en 16.30 uur. Het bezoek is goed te combineren met een wandeling in het prachtige en on-Spaans groene natuurgebied Sierra de Grazalema.

Bel of mail mij terug