070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Het rotsachtige dorpje Setenil de las Bodegas in Andalusië

Setenil de las Bodegas is vanaf de entree ronduit verrassend te noemen. Hier geen glimmend opgepoetste straatjes om toeristen te behagen. Eigenlijk lijkt Setenil in niets op de andere witte dorpen waar Andalusië zo beroemd om is. Sla het niet over als je in de buurt bent tijdens je rondreis Andalusië!

Huisjes in rotswanden
Witgekalkt zijn de huisjes – zonder uitzondering klein van stuk – wél. Althans voor zover ze te zien zijn. Het merendeel bestaat namelijk alleen weinig meer dan een gevel. De rest bevindt zich namelijk ín de zandstenen rotswanden waaruit het dorpje grotendeels bestaat. Het gaat hier niet om grotwoningen, maar om ‘abrigo rocas’, letterlijk vertaald betekent dit ‘beschutting onder rotsen’. De huisjes lijken zelfs aan de bijna loodrechte rotswanden vast te zijn geplakt. Ben je met de auto, dan is het handig om direct bij binnenkomst in Setenil te parkeren. Vanaf Plaza de Andalucía is het leukste en oude gedeelte van Setenil, ook wel ‘La Villa’ genoemd, makkelijk bereikbaar.

Tussen Ronda en Osuna
Het kost wat inlevingsvermogen om je voor te stellen dat Setenil door de ligging aan de ‘Ruta del Viajero’ (reizigersroute) tussen Ronda en Osuna ooit een welvarend dorp was. Alle handelsverkeer passeerde tussen de achttiende en de negentiende eeuw het verborgen dorp. Nog eerder op de tijdbalk vormde de herovering van Setenil op de laatste Moorse heersers een cruciaal moment in de strijd van de Katholieke Koningen om Granada. Dit is in de naam van het dorp terug te vinden. Die zou afgeleid zijn van het Latijnse ‘septem nihil’ dat ‘zevenmaal niets’ betekent.

Rondreis Andalusië
Zeven pogingen kostte het de christenen om uiteindelijk op 21 september 1484 het dorp terug te winnen. De toevoeging ‘de las bodegas’ (van de wijnkelders) stamt uit de tijd dat Setenil omgeven was van wijngaarden. Een insectenplaag in 1860 maakte abrupt een einde aan deze weelde. Nu leven de amper drieduizend bewoners vooral van de productie van chorizo, tuinbonen, granen, olijfolie en van het toerisme. Mensen onder meer die een rondreis Andalusië maken.

Bezienswaardigheden in Setenil de las Bodegas
In Setenil is voor wie wat meer wil dan sfeer proeven een aantal monumenten te bewonderen. De Torre del Homenaje is een nog goed bewaard gebleven onderdeel van het fort uit de twaalfde eeuw. Aan de voet van het robuuste gebouw ligt een ‘aljibe’ (waterreservoir) uit die tijd. Vanaf de toren zie je het meeste van het dorp van de diverse uitkijkpunten die allemaal de moeite waard zijn. In de Iglesia Nuestra Señora de la Encarnación hangen fraaie neogothische fresco’s.

Twee straten zijn uniek: de ‘Cueva del Sol’ en de ‘Cueva de la Sombra’. De eerste heet zo vanwege de ligging op het zuiden en logischerwijs is er in de ‘Cueva de la Sombra’ altijd schaduw. Hier steekt de rotswand zover uit dat deze samen met de huizen eronder een tunnel vormt. Je zou er claustrofobisch van worden. Op de terrasjes hier is het in de hete Andalusische zomers goed toeven vanwege de eeuwige koelte die er heerst.

Bel of mail mij terug