070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
  • 11 dagen
  • Vanaf Amsterdam
  • Incl. huurauto
  • Accommodaties geregeld
  • vanaf € 1190,- per persoon
Prijzen en aanvragen

Umbrië, het groene hart van Italië

Umbrië is met recht het groene hart van Italië. Een prachtige, onontdekte regio waarin het bruist van passie, nijverheid en ondernemingslust. Deze rondreis Umbrië laat u deze authentieke streek ontdekken, onaangetast en vol kunst. Ondanks dat dit de enige regio in Italië is die niet grenst aan zee, is de regio zeer mineraal- en waterrijk. Cascate delle Marmore is de grootste waterval van Italië, daarnaast kent de regio diverse meren waarvan Lago Trasimeno de grootste en bekendste is.

Het aangename klimaat en het ontbreken van het massatoerisme maakt dat u hier echt het gevoel heeft als een Italiaan te leven en te reizen. Proef het zoete goede leven van Italië, la dolce vita.

Wijnen in  Umbrië

In het kleine Umbrië maakten de Romeinen al veelvuldig wijn. In de Middeleeuwen waren het met name de pausen die de zoete witte Orvieto wisten te waarderen. Echte faam kwam door moderne vinificatietechnieken en de steun van de Toscaanse familie Antinori en de familie Lungarotti. Net als de wijnen in Toscane krijgen nu ook de wijnen uit Umbrië steeds meer het predikaat DOC of DOCG. Dit is la vita e bella door twee regio’s nauw met elkaar verbonden waar de zintuigen optimaal worden getest.

Alle rondreizen door Italië bieden wij aan in drie categorieën: luxe, comfort en authentiek. Dit is de comfort versie van de rondreis Umbrië, het groene hart van Italië. Bekijk ook de luxe of de authentiek versie van deze rondreis. De reizen kunnen iets in schema verschillen. In alle gevallen gaat het om sfeervolle en bijzondere accommodaties, zoals villa’s, voormalige landhuizen, boerderijen en B&B’s. Staat uw categorie er niet bij? Vraag het aan!

Al onze rondreizen, dus ook deze rondreis Umbrië, het groene hart van Italië, zijn volledig aan uw wensen aan te passen. Informeer naar de mogelijkheden.

Bekijk ook onze andere culinaire of andere rondreizen door Italië.

Rondreis

Nr Dagen Plaats Hotel Nachten
1 1-3 Cortona Relais Villa Baldelli 2
2 3-6 Assisi Castello di Petrata 3
3 6-9 Todi Bramante 3
4 9-11 Asciano Castello di Leonina 2

Cortona

Films en boeken hebben Cortona bekend gemaakt. De stad op de grens van Toscane en Umbrië wordt gezien als een van de mooiste van Italië. Het is niet groots zoals Florence, Milaan of Venetië maar juist jarenlang vergeten waardoor de stad zo prachtig geconserveerd is. ‘Het mooie leven’ was de vrij vertaalde titel van de film die de stad in een klap beroemd maakte. Zelfs de beroemdste wijnfamilie van Toscane, Antinori opende haar nieuwste wijnmakerij in deze prachtige streek, Santa Cristina. Vanuit hier worden wijninnovaties gepresenteerd aan de hele wereld. De wet van de stimulerende achterstand tegenover die van de remmende voorsprong.

Iets verderop in een totaal ander gebied rondom Montepulciano ligt ‘La Braccesca’, ook van Antinori waar de “Vino Nobile” wordt geproduceerd. De mix van modern versus oud is bijzonder. Omdat Umbrië altijd een regio is geweest van boeren, is de keuken gebaseerd op simpele, zeer smakelijke gerechten. Vers fruit en groente, salami en mals vlees zijn de ingrediënten voor vele goede recepten. Ook linzen, kip, allerlei kazen, zwarte en witte truffels uit o.a. de Tibervallei en een goede kwaliteit paddenstoelen zorgen voor een smakelijke maaltijd. Onze reis eindigt in de Tibervallei dus voor diegenen die gek zijn op de truffel dan is dat de plek om ze aan te schaffen. Een bezoek aan het derde meer van Italië, Lago Transimeno, dat u vanaf de stad zo prachtig zag liggen, mag niet ontbreken. U verblijft in Cortona.

1 Relais Villa Baldelli

Assisi

Perugia is een schilderachtige stad die u als hoofdstad van Umbrië niet kunt overslaan. We verblijven in de buurt van Assisi, de stad van de heilige Franciscus. Hier parkeert u de auto op een van de grote parkeerplaatsen onder aan de stad. Dan klimt u langzaam door de kleine steegjes en straatjes van dit authentieke middeleeuwse stadje naar boven. De vele fonteinen en de bloembakken met geraniums geven de stad een frisse rustige sfeer. Langs de Via San Francesco met kleine toeristenwinkeltjes loopt u naar het Piazza del Comune waar het oog meteen valt op de zuilengalerij van de Tempio di Minerva uit de tijd van Augustus. De mooie buitenkant strookt niet echt met het barokke interieur.

Probeer een plekje te bemachtigen op één van de vele terrassen van dit grote plein. Als er geen plek is, kunt u naar boven lopen naar de Piazza San Rufino waar zich ook de Duomo bevindt. Tegenover de fontein geeft de muur een beetje schaduw en raden wij u aan een pizza al taglio te bestellen. Even alle indrukken verwerken… En dan verder, op naar Rocca Maggiore , een mooi kasteel uit de 16de eeuw. De stad trekt vele bedevaartgangers naar de heilige Franciscus. Fascinerend om te zien. U verblijft in de omgeving van Assisi.

2 Castello di Petrata

Todi

We gaan een paar dagen naar het zuiden van Umbrië. Hier liggen de oudste wijngaarden van de streek. De beroemde landhuizen van de wijnmaker Lungarotti vinden we bij Montefalco. Bij het dorpje Orvieto ligt bijvoorbeeld het wijndomein van Tenuta Le Velette in het hart van de Orvieto Classico regio. De oude wijnkelders zijn destijds handmatig uitgegraven in het tufsteen in de Etruskische tijd. De zoete witte Orvieto was favoriet bij de pausen in de Middeleeuwen. Nu wordt er ook droge witte wijn van de Orvieto druif gemaakt. Door de uitstekende ligging van de wijngaarden kan een zeer hoge kwaliteit worden geproduceerd.

Naast de machtige stokoude wijntraditie die recent is ontdekt, vinden we hier ook de oudste nederzetting van Umbrië, Spoleto, met 3000 jaar oude archeologische vondsten. Het stadsbeeld van Spoleto wordt bepaald door de dom, het domplein en de Romaanse kerken. Torri is de reusachtige brug/aquaduct van tachtig meter hoog, 230 meter breed en met tien Romeins aandoende bogen uit de 13de of 14de eeuw die over het dal van de Tessino loopt. In het centrum van de stad staat de Romaanse Duomo Santa Maria Assunta die een façade heeft met acht indrukwekkende vensterrozetten. Niet ver van de Duomo staan de Chiesa Sant’Eufemia en het Casa Romana. Sant’Eufemia is een romaans juweeltje uit de 12de eeuw en is deskundig gerestaureerd. Het interieur van het kleine kerkje is harmonieus en van eenvoudige schoonheid.

In de kelder van het Palazzo Comunale zijn de resten van een woonhuis uit de 1ste eeuw ontdekt (Casa Romana) compleet met een mozaïkvloer. Velen vinden dit de mooiste stad van Italië. Oordeelt u zelf. U verblijft in de omgeving van Spoleto.

3 Bramante

Asciano

In het noorden van Umbrië worden de smaakpupillen opnieuw ernstig getart. Of u nu kiest voor San Giustino, Citta di Castello, Pietralunga, Umbertide of Gubbio, elke plaats kent zijn eigen culinaire specialiteit. In de Tibervallei groeien truffels witte en zwarte, paddenstoelen, aardappelen, bonen, bessen, kruiden.. op culinair gebied wordt hier behoorlijk geëxperimenteerd.

Gubbio is een middeleeuwse stad en ligt op de steile hellingen van de Monte Ingino. De kerken, paleizen en huizen zijn opgetrokken uit het gele kalksteen van de berg. In het centrum van de stad, vanaf de Piazza Grande, is een prachtig uitzicht op de stad en over de omgeving. Aan de oostkant kant van dit plein staat het Palazzo del Podestà dat tegenwoordig wordt gebruikt als gemeentehuis. Aan de andere kant staat het Palazzo dei Consoli waar de Eugubinische platen te bezichtigen zijn. Op deze zeven bronzen platen uit de 1-ste of 2de eeuw voor Chirstus zijn de belangrijkste verklaringen inzake de Umbrische cultuur beschreven en zij hebben Gubbio in historisch opzicht beroemd gemaakt.

Nog hoger op de berghelling, ligt het Palazzo Ducale. Een paleis dat gebouwd is rond 1470 op de plaats van een Langobardisch bouwerk en een consulpaleis uit de 12de eeuw. Tegenover dit paleis staat de Duomo Santi Mariano e Giacomo. De huidige kathedraal is uit de 13de eeuw en de façade uit de 14de eeuw. In de 17de eeuwse Capella del Sacramento ziet u de zwarte Madonna, in de tweede kapel Maria Magdalena. Spirito Pio!

4 Castello di Leonina

Relais Villa Baldelli

Relais Villa Baldelli, een herenhuis dat dateert van 1600, heeft slechts 15 stijlvol ingerichte kamers. Deze indrukwekkende villa biedt een prachtig panorama over Cortona en de vele glooiende heuvels die Toscane rijk is. Het hotel is gelegen in Cortona, een Etruskisch en middeleeuws dorp in Oost-Toscane in de provincie Arezzo. In de buurt vindt u de kathedraal van Cortona, Museo dell'Accademia Et...

Dag 1-3
Bekijk hotel

Castello di Petrata

Savoir vivre op z'n Italiaans in dit Italiaanse kasteelhotel. Dit fort dateert uit de 14e eeuw, direct ernaast staat een kapel. Het hotel is zorgvuldig gerestaureerd maar met behoud van de originele details. Castello di Petrata is gebouwd op een heuvel vanwaar u uitkijkt op de middeleeuwse stad Assisi. Tijdig boeken zeer aanbevolen want er zijn slechts 23 kam...

Dag 3-6
Bekijk hotel

Bramante

Het landelijke hotel Bramante (4*) ligt aan de voet van de heuvel in Todi, Umbrië. Gerund door de familie Montori, staat het bekend om de gastvrijheid en goede service. Het hotel was oorspronkelijk een 12e eeuws klooster, De terracotta vloeren en klassieke inrichting ademen nog die sfeer. Het middeleeuwse Piazza del Popolo, Palazzo dei Priori, Palazzo del Capitano, Chiesa Santa Maria del...

Dag 6-9
Bekijk hotel

Castello di Leonina

Dit 13e eeuwse herenhuis ligt tussen Asciano en Siena en biedt een prachtig uitzicht over de heuvels. Dit kleinschalige hotel (21 kamers) ademt nog steeds de rijke historie waaruit het is voortgekomen. Het was ooit de  zomerresidentie van kardinaal Fabio Chigi die later Paus Alexander de 7e werd. In 2003 is het hotel een aantal jaren gesloten geweest voor een totale renovatie en is ...

Dag 9-11
Bekijk hotel

Umbrië, het groene hart van Italië

Bel of mail mij terug