070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Het magische wandelpad van Cinque Terre

Een ware lust voor het oog. Dat zijn de dorpjes van Cinque Terre in de Italiaanse provincie Ligurië en de wandelpaden die deze met elkaar verbinden. In Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore wemelt het van de kleuren, steile straatjes en spectaculaire uitzichten op de grillige kust boven de ruige zee.

Rondreis Italie
Verder lijkt de tijd hier aan de Italiaanse bloemenriviera trager te gaan dan elders. De dorpjes liggen zo tegen de rotsen van de Italiaanse Riviera geplakt, dat ze nog steeds lastig bereikbaar. Er is geen autoweg die ze allemaal verbindt. Met de trein of per boot kom je er nog het gemakkelijkst. Reis je met de auto door Italië dan kun je deze het beste achterlaten op de speciaal daarvoor bestemde parkeerplaatsen buiten de dorpjes. Of je rijdt naar La Spezia en bezoekt Cinque Terre vandaar met de trein. Bezoek Cinque Terre bij voorbeeld gedurende deze bijzondere rondreis Italië.

Wandelen van Monterosso naar Riomaggiore
Bezoek je de dorpjes te voet, dan biedt het voetpad Sentiero Azzurro je de kans om met eigen ogen de schoonheid van de omgeving tot in alle details in je op te nemen én om van Monterosso al Mare naar Riomaggiore te wandelen. Houd daarbij wel rekening met vele traptreden die de dorpjes met het pad verbinden. Tegenwoordig is het er wel vrij toeristisch omdat ook de Unesco heeft besloten dat dit stukje Italië – dat eveneens nationaal park is – behouden moet blijven voor het nageslacht. In 1997 werden de vijf dorpen opgenomen op de lijst met Werelderfgoed.

Wijn uit Cinque Terre
Cinque Terre is niet alleen beroemd vanwege de indrukwekkende en beschermde ligging, maar ook vanwege het feit dat het verreweg het bekendste wijnbouwgebied van Ligurië is. Het is uiterst klein maar op gevaarlijk, smalle en steile tegen de berg balancerende terrassen, die vaak alleen te voet of per ezel bereikbaar zijn, groeit de albarola-druif. Hiervan wordt de grootste specialiteit van Cinque Terre gemaakt, de Sciacchetrà, een diepe, strogele tot amberkleurige, geurende dessertwijn met een kruidige smaak. De hier gemaakte droge witte wijnen van de lokale druivenrassen Bosco, Albarola en Vermentino passen goed bij visgerechten.

Het liefdespad
Het gedeelte van het oude pad dat de dorpjes Manarola naar Riomaggiore verbindt, voert over de Via dell’Amore. Dit liefdespad is slechts één kilometer lang. Je bewandelt dit oudste gedeelte uit de twaalfde eeuw in een kwartier. De route is eenvoudig zonder veel niveauverschil en dankzij de prachtige uitzichten over de wijngaarden, de dorpjes in de verte, de bloemen naast het pad en de zee, is het tevens het beroemdst. Onderweg passeer je een wand waarop vele passanten die je voorgingen een liefdesuiting hebben achtergelaten.

De dorpjes langs Cinque Terre
Vernazza, Manarola en Riomaggiore zijn de meest pittoreske van de vijf. Corniglia is het kleinste en het hoogstgelegen met 100 meter boven zeeniveau. Vanaf de trein moet je een trap van 382 treden beklimmen om het te bereiken. In Vernazza vormen steile trappen de straten. Anders kunnen de grote hoogteverschillen in dit tegen de rotsen aangeplakte dorpje niet worden overbrugd. Het heeft een kleine vissershaven en een paar dorpsstrandjes. Vanaf de terrassen zie je de hoge golven woest uiteenspatten tegen de kade. Manarola heeft ook een haventje met daarachter een bijzondere historische begraafplaats. Riomaggiore is beter toegankelijk en hier kun je in de haven zelfs kayaks huren.

Culinair genieten in Cinque Terre
Gastronomía San Marino in het centrum van Monterosso al Mare staat bekend vanwege de heerlijke huisgemaakte pasta’s, lasagnas, vleesravioli’s en fijne bediening. In Manarola ligt Trattoria dal Billy. Een restaurant met een fantastisch uitzicht en heerlijke zeevruchten en kwalitatief erg goede visgerechten. In Vernazza is de Vernazza Wine Experience een must-go. Eigenaar Alessandro is een echte wijnkenner en laat je bij elk gerecht een andere plaatselijke wijn proeven. Ondertussen geniet je ook hier weer van de schitterende zichten op zee. De gevel van El Posu Café in Corniglia is verscholen achter bloemen- en plantenpotten. Binnen is de bediening hartelijk en worden heerlijke mojitos met sap uit lokale citroenen geserveerd. De snacks zijn goed en erg redelijk geprijsd.

Lees ook: Het historische San Gimignano

Bel of mail mij terug