070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Middeleeuwse San Gimignano topattractie in Toscane

Van de ooit 72 torens staan er nu nog 12 overeind. Dat lijkt weinig, maar het Middeleeuwse Italiaanse dorpje San Gimignano is zó klein dat de torens er de skyline flink domineren. Je moet er eenvoudig naar toe, tijdens een rondreis Toscana.

Pelgrimsroute tussen Florence en Rome
San Gimignano ligt in de provincie Siena in de Italiaanse regio Toscane op 56 kilometer van Florence. Tussen de 12e en de 14 eeuw was het een belangrijk punt op de pelgrimsroute tussen Florence en Rome. Nu zijn de pelgrims er vervangen door toeristen. Op een gemiddelde dag in het hoogseizoen worden die doorlopend en masse met touringcars afgeleverd. Houd er dus rekening mee als je je rondreis door Toscane plant, dat je dit dorp niet in een weekend in het hoogseizoen bezoekt.

Piazza del Duomo
Alles is gericht op de hemel in San Gimignano. De pittoreske straatjes leiden zonder uitzondering naar het hoogste punt in het dorp dat wordt gevormd door het plein Piazza del Duomo. Hier staat een Romaanse kerk uit de 12e eeuw met beroemde fresco’s. De architectuur in het hele stadje is erg fraai. Bij het zien ervan snap je onmiddellijk waarom het dorpje in 1990 door UNESCO werd bijgeschreven op de lijst met werelderfgoed.

Middeeleeuwse torens van San Gimignano
Zandkleur en bruin domineren het straatbeeld en de beroemde torens vangen overal je aandacht. Torens die zijn ontsproten uit een prestigestrijd tussen de diverse schatrijke families. Normaal gezien zou men als statussymbool grote paleizen hebben neergezet. De stadsmuren lieten dat helaas niet toe, dus bouwde men maar de hoogte in. Hoe fraaier en hoe hoger, hoe beter.

Het rijke Toscaanse landschap
Met de pestepidemie van 1348 kwam er een bruut einde aan alle voorspoed en San Gimignano veranderde in een arm dorp temidden van het rijke Toscaanse landschap met glooiende heuvels vol olijfbomen en wijngaarden. De toeristen die nu San Gimignano een bezoek brengen, krijgen er in elk geval bevestigd dat het een van de best bewaard gebleven Middeleeuwse dorpjes van Toscane is.

Bezienswaardig in San Gimignano
Wandel door de straatjes en laat je leiden door wat je ziet. Het is er niet echt groot. Zorg echter wel dat je de volgende punten niet mist: de Piazza della Cisterna met een zeer goed geconserveerde waterput uit de 14e eeuw, die nu vol ligt met muntjes die toeristen er met een wens in werpen; het Collegiata di Santa Maria Assunta, een Romaans driebeukig kerkje met beroemde fresco’s; Het plein Piazza del Duomo, waar het goed toeven is op de brede trappen voor het Collegiata al kijkend naar toeristen uit alle hoeken van de wereld en Palazzo del Popolo met de Torre Grossa die je kunt beklimmen voor een adembenemend uitzicht.

De wijnen van San Gimignano
Van de ruim 9 miljoen flessen wijn die er jaarlijks in dit kleine stadje worden geproduceerd is de Vernaccia di San Gimignano de bekendste. Deze witte wijn van de vernaccia-druif wordt enkel hier geproduceerd en heeft het hoogste keurmerk, D.O.C.G. Het Vernaccia Wijnmuseum mag je niet missen als je er graag wat meer over leert én proeft! Sla ook wat olijfolie uit de streek in bij een van de vele winkeltjes die lokale producten verkopen. Een lunch of diner in Caffè Giardino met zelfgebakken brood, uiterst gastvrije eigenaren en een adembenemende uitzicht maken je bezoek compleet.

Bel of mail mij terug