070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

De Italiaanse Amalfi-kust, beeldschoon tussen hemel en zee

Het is misschien wel de drukstbezochte kust van Italië en geldt niet voor niets als het vakantieoord voor de happy few en voor romantische koppeltjes. Beeldschone vergezichten over de azuurblauwe Thyrreense Zee strijden om aandacht met de pittoreske dorpjes. Allemaal lijken ze op adembenemend grillige, met bomen beklede rotsen geplakt te zijn. De straatjes bezwangerd van een lange historie. De Amalfikust maakt onder meer deel uit van deze prachtige rondreis door Italië, met ook een bezoek aan Rome.

Rondreis
De combinatie van natuurschoon en cultuur viel ook de samenstellers van de Unesco lijst van Werelderfgoederen op. Hierop prijkt ook de kust van Amalfi in zijn geheel. Ben je op rondreis in Italië en kom je er enigszins in de buurt, schroom niet en bezoek de mooiste dorpjes en stadjes, waar Amalfi de bekendste van is. Rijd met de auto over wat bekendstaat als de fraaiste kustweg van Italië die je niet alleen langs hoogtevrees opwekkende hellingen leidt, maar ook langs in de zon glinsterende olijfplantages, wijn- en citroenboomgaarden. Sorrento en Amalfi zijn leveranciers van de beroemde citroenen waar Limoncello-likeur mee wordt gearomatiseerd. Het drankje dat een perfecte bekroning vormt voor gezellige avonden in een van de talloze restaurantjes die in deze streek te vinden zijn.

Wandelen bij Amalfi
Voor wandelliefhebbers is het gebied uitermate geschikt. Zo is er het wandelpad Sentiero dei Dei (de Weg der Goden). Deze leidt je op een hoogte van 500 meter van Agerola-Bomerano in twee uur tijd door een verlaten en grillig landschap boven de schuimkoppen van de Middellandse zee. De beroemde kustdorpjes werden gebouwd op oud vulkaangesteente. De Vesuvius – de meest actieve vulkaan van het Europese vasteland – is vanaf verschillende plekken langs de kust goed te zien met zijn hoogte van ruim 1.200 meter.

De route langs de dorpjes van Amalfi
Vanaf Sorrento, een welvarend vakantieoord, kronkelt de kustweg zich naar beneden tot het op de helling gedrapeerde Positano met mooie zandstranden. Het schijnt al een kustresort voor welgestelden te zijn sinds Romeinse tijden. De witte huisjes liggen rond de Santa Maria Assunta kerk en zijn slechts bereikbaar via trappen die hier de straten vormen. Vanaf hier kun je de veerboot nemen naar het beroemde eilandje Capri. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de beroemde Grotto dello Smeraldo, een grot gevuld met oogverblindend smaragdgroen water die enkel per boot bereikbaar is.

Amalfi als invloedrijke zeemacht
Verderop ligt Praiano, dat ook behoort tot de meest exclusieve badplaatsen in de streek. Furore heeft als bijnaam ‘het dorpje dat niet bestaat’, vanwege de uiterst geïsoleerde ligging tussen de rotswanden die een klein fjord omlijsten. Dan kom je in Amalfi waar de beroemde romanesque kathedraal Duomo di Amalfi ligt. De oudste delen van dit religieuze bouwwerk stammen uit de tiende eeuw. Amalfi was ooit een van de meest invloedrijke zeemachten ter wereld en verkreeg wereldfaam met de code Tavole Amalfitane; een van de eerste zeewetten in de geschiedenis. Een overblijfsel van dit maritieme verleden is de Arsenali della Republicca, twee hallen in het water waar oorlogsschepen werden gebouwd.

Het Ravello van Richard Wagner
Ravello ligt een beetje in het binnenland bij Amalfi en biedt ook weer een schitterend uitzicht. Vooral vanuit de tuinen van Villa Cim brone en Villa Rufolo, die Richard Wagner in 1880 inspireerden bij het schrijven van Parsifal. Vele andere artiesten voelden zich net als Wagner erg op hun gemak in de bijzondere omgeving en sfeer die langs de hele Amalfitaanse kust te voelen is. Het muziekfestival van Ravello dat elke zomer wordt gehouden, is een van de belangrijkste van Italië. De villas zelf zijn van grote historische waarde want bevatten een bijzondere combinatie van westerse en Arabische architectuur. Let ook op de fraaie bronzen deuren in de Duomo di Ravello uit 1086. Weer verder aan de kust ligt Minori met de Basilica di Santa Trofimena. Een Romeinse villa hier duidt op het feit dat ook in hun tijd de kust al een populaire bestemming was om te ontspannen. In het ernaast gelegen dorpje Maiori ligt op het hoogste punt van de kust de Santuario dell'Avvocata (900 meter). De fijne zandstranden hier en in het belendende dorpje Cetara zijn regionaal beroemd .

Eten en drinken Amalfikust
Houd je van citroenen en citroensmaak, dan zit je hier goed. Cake, drankjes, citroenijs en pasta al limone, je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt geserveerd. Elk dorpje heeft wel een taverna die door iedereen wordt aangeraden. Zo wordt La Taverna del Duca aangeprezen om zijn pasta- en visgerechten, is de kaastaart het lekkerst bij Cumpa Cosimo in Ravello of serveren ze heerlijke snacks bij Covo dei Saraceni aan het strand van Positano. Op de menukaarten veel brioches uit Capri, Insalata Caprese (met tomaten, mozzarella en basilicum), Napolitaanse pasta’s en een overvloed aan gerechten met vis- en zeevruchten.

Lees ook: Het magische wandelpad van Cinque Terre

Bel of mail mij terug