070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

De wijngebieden in Hongarije

In tegenstelling tot bier is wijn in de hele geschiedenis van Hongarije essentieel geweest: wijn was een belangrijk exportproduct en een vitaal voedsel dat beschikbaar was voor zowel rijk als arm.
Vandaag de dag is Hongarije wereldwijd een belangrijke wijnproducent met in totaal 22 wijngebieden en 63.000 hectare (156.000 hectare) geplante wijnstokken. De meeste wijngaarden van het land worden beschouwd als koel klimaat en bezetten het noordoostelijke segment van de Wijnbouwregio van Europa. De beroemdste wijnen in Hongarije komen uit Tokaj, de thuisbasis van ’s werelds oudste geclassificeerde wijngebied.

Wijn maken in Hongarije gaat terug naar de Romeinen – waarschijnlijk zelfs naar de Kelten, de vorige bewoners van het land – die wijnstokken plantten rond het schilderachtige Balatonmeer in wat vandaag westelijk Hongarije is. Dit betekent dat wijngaarden al lang bestonden voordat de Hongaarse stammen het gebied veroverden in de 9e eeuw na Christus. Aanvankelijk vertrouwden middeleeuwse Hongaarse koningen de Benedictijnse orde toe met wijnbouw, vertrouwend op de lange traditie van wijnbereiding van de kloosters.

In de afgelopen jaren zijn Hongaarse wijnen aandacht gaan krijgen voor hun hoge kwaliteit en unieke smaken. Als je op zoek bent naar iets nieuws en anders om te verkennen, is Hongaarse wijn zeker de moeite waard om te bekijken!

Tokaj wijnstreek
Stenen, aszú, Rákóczi, “puttony” natuur, traditie, Furmint, botrytis, slechts enkele wijngaarden, zuurgraad, droog fruit, abrikoos – ….
Wat hebben deze woorden met Tokaj te maken? Kom met ons mee naar Hongarije en ontdek het zelf! Tokaji is hét prestigemerk van Hongarije, uniek en excellent. Tokaji Aszú is ’s werelds grootste natuurlijke zoete wijn, een medicijn, een geschenk van de natuur.

Een wijn met honderden jaren geschiedenis gewaardeerd door de Europese koninklijke hoven en genoten door de aristocratie van Moskou tot Frankrijk. Het is een “koning der wijnen en de wijn der koningen”, zoals Lodewijk de XIV van Frankrijk het noemde. Toen de Magyaarse (Hongaarse) stammen de regio in de 10e eeuw veroverden, werden hier al druiven verbouwd. Al in 1647 werd de productie van Tokaji Aszú beschreven door Mate Szepsi Laczko, de kapelaan van de adellijke familie Rakoczi. In de 13e András III verklaarde de koning van Hongarije het gebied tot een gesloten wijngebied en werd de productie beperkt tot een gebied van 6.000 hectare, dat 28 dorpen omvatte. De wijngaarden werden in 1730 ingedeeld in 1e, 2e en 3e groeitype. Zo werd dit systeem een van de eerste appellatie systemen ter wereld.

Tokaj is tegelijkertijd de naam van de regio, gelegen in het noordoosten van Hongarije, beschut door het Zemplén-gebergte. Op een kruising van de twee rivieren, Bodrog en Tisza. Geloof het of niet dat “Noble Rot” een onvermijdelijk “ingrediënt” is van ’s werelds grootste zoete wijn. De bodem van de regio is vulkanisch, bedekt met verschillende vulkanische bovengrond van löss en klei, soms met enorme stenen.

Tokaj heeft een vrij extreem klimaat. De regio ligt in het midden van Europa, aan de noordelijke grens van de wijnbouw met late lentes, zeer hete zomers en koude winters. In de herfst is het overdag aangenaam warm, maar ’s nachts kan het erg koud en mistig zijn, wat de perfecte omstandigheden zijn voor de ontwikkeling van Botrytis Cinerea.

Naast Aszú en andere laat geoogste wijnen, wordt de laatste tijd steeds meer nadruk gelegd op het maken van droge witte wijnen, meestal Furmint. Uitzonderlijke droge wijnen worden ook gemaakt van enkele andere autochtone soorten, zoals Hárslevelű, Zéta of Muscat Lunel. Bovendien experimenteren sommige lokale producenten ook met de bekende wijnen zoals Sauvignon Blanc of Chardonnay.

Eger wijnstreek
De eerste twee dingen die elke Hongaar zich herinnert bij het horen van de naam Eger, zijn: Egri Vár (kasteel) heldhaftig verdedigd door Constable István Dobó en de rode wijn Bull’s Blood. Meer dan dat laten we je zien tijdens deze Eger wijntour.

Ongeveer 5000 hectare divers terroir, voornamelijk tufsteen, leem, schalie en andere vulkanische bodems, koele temperaturen en weinig regen kenmerken de regio. De teelt van wijnstokken gaat terug tot de middeleeuwen. Het unieke van de Eger-wijnstreek is altijd het vermogen geweest om druiven te verbouwen die in staat zijn om rode en witte wijnen van hoge kwaliteit te produceren.

Egri Bikavér, Bull’s Blood” is een cuvée op basis van Kékfrankos (Blaufrankisch), een blend van drie of meer druiven is zonder twijfel de meest bekende wijn van de regio.
Zelfs om Egri Bikavér als de keuze van een kenner te noemen, ligt vanwege het omstreden imago een gevoelig onderwerp. Wijnbouwers investeren veel tijd en geld in het herpositioneren van het merk. Er zijn enkele voorbeelden van hoge kwaliteit uit de recente jaargangen. Naast Kékfrankos zijn de belangrijkste rode druivensoorten Pinot Noir, Cabernets en Kadarka.

Hoewel vooral bekend om zijn rode wijnen, zijn hier en in de omliggende regio altijd witte druiven verbouwd; tot het begin van de 16e eeuw werd de regio bijna uitsluitend gedomineerd door witte druivensoorten. Sinds kort is bijna 50% van de wijngaarden aangeplant met witte druiven. Hárslevelű, Olaszrizling en Leányka zijn de meest populaire autochtone druiven, maar je kunt ook een aantal echt smakelijke, “trendy” Chardonnays vinden.

Er is zelfs een nieuw regiomerk, Egri Csillag (De ster van Eger), een uniforme blend van witte druivensoorten.

“Ik geloof in de Eger-wijnstreek omdat het terroir gedreven wijnen van wereldklasse geeft. Proost!” (Nimród Kovács, Kovács Nimród Wijnmakerij).
„We willen de opwinding, waarden en kleur van de wijnstreek Eger delen. Onze belangrijkste taak is om unieke en kwaliteitswijnen te produceren die alleen uit deze regio geboren kunnen worden.” (György Lőrincz, St. Andrea Wijnmakerij).
„Wij geloven in de duidelijke en eenduidige boodschap. Wij geloven in het creatieve en enthousiaste werk.” (Tibor Gál, Gál Tibor Wijnmakerij).


Balaton wijnstreek

Rond het Hongaarse Balaton meer wordt sinds onze jaartelling wijn gemaakt. Het meer brengt verkoeling en weerkaatst de zonneschijn op de wijngaarden. Het klimaat en de vulkanische grond creëren een specifiek terroir. Wijnboeren maken er vooral witte wijnen. Er liggen vijf verschillende wijndistricten rond het meer: Badacsony, Balatonfelvidék, Balatonboglár, Balatonfüred-Csopak en Zala.

Aan de Zuidkant van het meer liggen

  • Balatonboglér
    Aan de zuidkant van het Balaton meer liggen in een prachtig landschap de uitgestrekte wijngaarden van Balatonboglár, genoemd naar het dromerige stadje aan de oever van het meer. Met 2.200 hectare is dit het grootste wijngebied uit de Balaton regio. Bijna 4.000 wijnmakers zijn hier actief. De meeste op kleine schaal.
    De grond bestaat voornamelijk uit löss en het klimaat is geschikt voor het maken van lichte, aromatische witte wijnen van Chardonnay, Irsai Olivér, Királyleányka en Riesling. Op kleinere schaal worden lichte rode wijnen gemaakt, voornamelijk van Pinot Noir, Gamay en Merlot.
  • Zala
    Dit is het jongste wijngebied bij het Balaton meer. Het klimaat en de vulkanische bodemsamenstelling zijn vergelijkbaar met Balatonfelvidék. In de heuvels van Zala worden witte wijnen gemaakt, van Riesling en Olaszrizling. Er is een groot aantal kleine wijngaarden met evenzoveel wijnmakers. Door deze kleinschaligheid zal Zala waarschijnlijk nog jaren het onbekendste wijndistrict rond het Balaton meer blijven.

Etyek-Buda wijnstreek
Na slechts 30 minuten reizen vanuit Boedapest, komt u in een totaal andere wereld. Het wijngebied Etyek-Buda ligt op 30 km van de hoofdstad. De twee belangrijke dorpen van de regio zijn Tök en Etyek.

De bruisende stad Etyek is een perfecte keuze voor een dagtocht of overnachting.
Wat vinden we hier? Naast het proeven van uitstekende knapperige, verse wijnen in antieke kelders, kunt u uw eigen wijn blenden en er kan ook wat lokale kaas, ham of chocolade worden gepresenteerd. Je kunt lieve mensen ontmoeten die gewoon door de straten slenteren of deelnemen aan een evenement dat bijna elk weekend wordt georganiseerd. Filmnerds kunnen een kijkje nemen achter de schermen van het filmmaken in Korda Film Park, en ook enkele filmtrucs onthullen tijdens onze studiotour.

Gelegen tussen de twee bergen van Velence en Buda, heeft de wijnregio Etyek-Buda een oppervlakte van 5600 hectare, maar de wijngaard is tegenwoordig ongeveer 1600 hectare. Wijnbouw en wijnbereiding zijn sinds de 11e eeuw altijd het belangrijkste werkterrein in de regio geweest. De ontwikkeling van de wijncultuur is beïnvloed door verschillende nationaliteiten die zich in de regio hebben gevestigd. Ze brachten hun eigen wijntraditie mee en plantten verschillende druivensoorten. Het is een van de redenen waarom wijnhuizen hier zo’n gediversifieerde portefeuille aanbieden.

De temperatuur is koeler dan het gemiddelde in de provincie en er staat een constante wind. Meestal worden hier witte wijnen met een hoge zuurgraad gemaakt volgens de champagnemethode, mousserende wijnen en lichte, frisse wijnen in roestvrijstalen vaten. De bodem is op basis van kalksteen, rijk aan mineralen, bedekt met bruine bosbodems, geschikt voor de teelt van witte druivensoorten zoals Olaszrizling, Chardonnay, Rijn Riesling, Pinot Blanc, Grüner Veltliner en Sauvignon Blanc. Zowel de frisse, krachtige, aromatische wijnen als de meer complexe wijnen – gemaakt in kleine en grote eikenhouten vaten volgens de oude traditie – zijn enorm populair onder wijnliefhebbers. Sommige rode wijnen worden hier gemaakt, met name Portugieser, Kadarka en Pinot Noir. Naast Törley – goed voor 70 procent van de Hongaarse mousserende wijnproductie – zijn er enkele grotere en veel kleinere wijnhuizen, meestal kleine familiebedrijven die handgemaakte mousserende wijnen maken.

Etyek “de wijngaard van Boedapest” maakt vooral frisse, knapperige witte en mousserende wijnen. Er zijn veel boetiekwijnhuizen, slechts 1515 hectare. Dit gebied heeft een groot potentieel, omdat slechts 30% van de velden is beplant.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug