070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
  • 7 dagen
  • Vanaf Amsterdam
  • Incl. huurauto
  • Accommodaties geregeld
  • vanaf € 1099,- per persoon
Prijzen en aanvragen

Culinaire slowfood reis Toscane

Tijdens deze culinaire slow food rondreis Toscane komt u zintuigen tekort. U bezoekt prachtige wijngebieden, heuvelachtige landschappen, charmante oude plaatsjes, meesterwerken van de kunst. U bezoekt Florence, bakermat van de renaissance, Siena, wereldberoemd door de Palio (paardenrace) en het Chianti-gebied. Maar natuurlijk worden ook uw smaakpapillen niet vergeten. Want u bezoekt Montepulciano en Montalcino, twee gebieden waar wereldberoemde wijnen vandaan komen. Verder komt u in San Gimignano met zijn vele torens, bezoekt u wijnhuizen en wijnkelders waar u uiteraard gaat proeven, u krijgt zeldzame vleeswaren voorgeschoteld, Pecorino kaas en olijfolie en u komt in delicatessenwinkels om van te watertanden. U bezoekt: Florence, Siena, San Gimignano, Panzano in Chianti, Greve in Chianti, Montepulciano, Pienza, Montalcino

Slow food rondreis Toscane

Tijdens deze culinaire slow food reis heeft u de mogelijkheid om een aantal van de mooiste Slow Food producten van deze streek te proeven. Het gaat, onder meer, om kwalitatief hoogwaardige producten en dranken die soms in hun voortbestaan bedreigd worden:
– de Certaldo-ui
– de Pecorino-kaas uit Pienza
– de wijnen van Nobile di Montepulciano, Brunello di Montalcino en de Bolgheri-wijngaarden
– de oudste gelateria van Florence.

De Certaldo-ui wordt reeds in de 6e eeuw beschreven door Giovanni Boccaccio in zijn boek ‘Decamerone’. De ui is zelfs opgenomen in het stadswapen van Certaldo. De Certaldo-ui kan derhalve hoeksteen van de identiteit van Certaldo genoemd worden. Het is symbool van een rurale samenleving met eeuwenoude tradities.

Restaurants uit de Osterie D’Italia Slow Foods gids

U zult heerlijke en authentiek lokale gerechten proeven in de zorgvuldig geselecteerde restaurants die alle aanbevolen zijn in de ‘Osterie d’Italia’ slow food gids. Het gaat om kleinschalige lokale trattoria’s die nog steeds uitsluitend verse lokale producten in hun gerechten gebruiken en hun maaltijden bereiden aan de hand van lokale recepten.

Wijnhuizen Toscane

U heeft de mogelijkheid om lokale wijnen te proeven zoals:
– De Nobile di Montepulciano en andere wijnen uit de Montepulciano streek
– De Brunello en andere wijnen uit de Montalcino-streek
– De aromatische kruiden uit de Chianti-streek
Maar ook typisch lokale producten als u op bezoek bent bij (banket)bakkers, boerderijen en regonale markten.

Kunst, historie, cultuur en natuur van Toscane

Tijdens deze culinaire rondreis Toscane bezoekt u ook de meest interessante monumenten, kunstwerken, kerken en natuurlijke landschappen van de streek:
– Florence, bakermat van de Italiaanse renaissance met de meesterwerken van de Uffizi gallerij, de Santa Croce-kerk, het Baptisterium, de Dom met de klokkentoren van Giotto, het Piazza della Signoria en de burg Ponte Vecchio over de Arno.
– Siena waar de wereldberoemde Palio-race 2 x per jaar wordt gehouden op het Piazza del Campo.
– San Gimignano, UNESCO-Werelderfgoed met de prachtige Middeleeuwse torens en het museum San Gimignano 1300.
– Het Chianti-gebied met zijn prachtige, glooiende heuvels en wijngaarden waar een aantal van de beste wijnen van Italië vandaan komt.
– Montepulciano, één van de meest karakteristieke en compleet intact gebleven Middeleeuwse steden van Italië.
– Pienza, het schoolvoorbeeld van een Renaissance stad, ook beroemd vanwege haar Pecorino kaas
– Montalcino, een prachtige stad met veel kunst, maar ook befaamd vanwege de Brunello, één van de beste wijnen van Italië.

Bekijk ook onze andere culinaire of andere rondreizen door Italië. En lees het artikel van culinair journalist Onno KLleyn over slow food.

Rondreis

Nr Dagen Plaats Hotel Nachten
1 1-7 Rignano sull’Arno – Omgeving Florence Villa Il Palagio 6

Rignano sull’Arno – Omgeving Florence

Dag 1) Aankomst in Rignano sull’Arno (bij Florence)
Aankomst in het hotel Villa Il Palagio in de buurt van Florence. Vrije tijd om even bij te komen van de reis, welkomstdiner in het hotel en overnachting.

Dag 2) Florence
In de ochtend vertrek naar Florence waar u sightseeing tour door de stad krijgt. U wandelt door het historische centrum van deze verbazingwekkende stad en bezoekt de kerk Santa Croce, beter bekend als het Pantheon van de Italiaanse kunst waar veel illustere Italianen zoals Michelangelo, Gallileo, Rossini en Machiavelli begraven liggen. De lunch wacht op u in een sfeervolle osteria. De middag is ter vrije besteding in Florence. Loop eens binnen bij één van de oudste gelateria’s van Florence ‘Perché no!’, waar u de keuze heeft uit meer dan 33 verschillende smaken, steeds gemaakt uit verse producten (zoals pistache met pistachenoten uit Bronte, een Slow Food product, saffraan en kardemon).

Dag 3) Siena, San Gimignano
In de ochtend bezoekt u Siena, één van de architectonisch meest interessante steden van Italië. U kunt hier het Museum delle Contrade bezoeken (een contrade is een wijk, elk paard dat meedoet in de Palio vertegenwoordigt een bepaalde wijk). We raden u aan om één van de patisserieën uit te kiezen voor het proeven van de heerlijke desserts die hier vandaan komen, zoals de Panforte.
Onderweg naar San Gimignano maakt u langs de Via Francigena, de eeuwenoude pelgrimsweg een stop voor een lichte lunch in een familierestaurant bij een boerderij. Tijdens uw lunch proeft u lokale specialiteiten zoals de Certaldo-ui en de tweede persing olijfolie die hier lokaal op organische wijze wordt geproduceerd. Breng een bezoek aan de olijfolie pers en laat u de techniek uitleggen. Bezoek de beroemde torens van San Gimignano en het 1300-museum. Hier ziet u schetsen, multi-media tentoonstellingen en straatscenes uit de glorietijd van de stad in 1300.

Dag 4: Panzano in Chianti, Greve in Chianti, San Polo
Deze hele dag staat in het teken van de ontdekking van de heuvels van het Chianti-gebied langs de Via Chiantigena (een oude weg die Siena met Florence verbindt via de Chianti-heuvels). U bezoekt een landgoed in Panzano in Chianti waar u biologische wijnmakers van de streek zult ontmoeten. Uiteraard neemt u een kijkje in de wijnkelders en is er een proeverij. Hierna rijdt u naar Greve in Chianti waar we u adviseren om het oude centrum te bezoeken. Loop eens binnen bij de beroemde slagerij ‘Falorni’ waar sinds 1729  de Saporito-ham van Greve geproduceerd wordt. Ook de Salami Finocchiona met venkelzaadjes, gemaakt van de edele delen van het varken en de Bistecca alla Fiorentina van Italiaans kalf wordt hier verkocht. We raden u aan om een proeverijtje van salami te doen. Na de lunch op eigengelegenheid rijdt u naar een olijfperserij in San Polo voor uitleg over de eetcultuur en een olijfolieproeverij.

Dag 5) Montepulciano, Pienza
’s Ochtends vertrek naar Montepulciano, één van de meest karakteristieke en intact gebleven Middeleeuwse plaatsen van Italië. Gelegen op een hoogte van 605 meter boven de zeespiegel, biedt het een fabuleus uitzicht over de omliggende heuvels. Bezoek een enoteca (wijnhuis) voor een gratis proeverij en verken vervolgens het prachtige stadscentrum van Montepulciano. U kunt er lunchen in één van rustieke osteria’s. In de middag reist u door naar Pienza, het perfecte voorbeeld van een Renaissance stad, ook bekend door zijn Pecorino (schapenkaas). U brengt hier een bezoek aan een boerderij waar Pecorino-kaas gemaakt wordt en leert iets over het productieproces. Proeven!

Dag 6) Montalcino
Ochtendbezoek aan Montalcino, wereldberoemd vanwege zijn Brunello-wijn, één van de beste rode wijnen ter wereld. Maar wist u dat Montalcino ook een prachtig plaatsje is dat uitkijkt over 3000 ha wijnvelden? U bezoekt een enoteca in de Mastio della Rocca waar u desgewenst lokale producten kunt kopen zoals de zeer bijzondere honing. En natuurlijk proeft u de lokale wijn. Daarna heeft u vrije tijd voordat u terugkeert naar Florence om een kookcursus bij te wonen, in het teken van de traditionele Toscaanse keuken, gevolgd door een diner.

Dag 7) Vertrek
Na het ontbijt checkt u uit en vertrekt

Bij de prijs inbegrepen:

6 overnachtingen in het 4* hotel Villa Il Palagio of vergelijkbaar
Dagelijks ontbijtbuffet
4 maaltijden gebaseerd op traditionele regionale gerechten met een selectie aan lokale wijnen:
* 1 Slow Food welkomstdiner in het hotel
* 1 lunch in restaurant uit de ‘Osterie d’Italia’ gids
* 1 lichte lunch bij een agriturismo (boerderij)
* 1 diner na de kookles
1 kookles
3 proeverijen van producten of wijnen uit Toscane
Sightseeing tour in Florence (halve dag)

Indien een wijziging in hotels, restaurants, wijngaarden of andere bedrijven nodig is, zullen deze vervangen worden door een gelijkwaardig alternatief.

Bij uw reisbescheiden ontvangt u een uitgebreid (Engelstalig) routeboek met namen en adressen van hotel(s), restaurants, te bezoeken olijf- en wijngaarden en (kaas)boerderijen en speciaalzaken. Verder namen/telefoonnummers van de gidsen.

Het programma kan veranderen afhankelijk van de periode waarin het plaats vindt.

1 Villa Il Palagio

Villa Il Palagio

Villa Il Palagio bevindt zich op een historisch landgoed en heeft een moderne inrichting. Ook in de voormalige rederij en stallen zijn moderne appartementen ingericht. Het hotel bevindt zich op 30 km van Florence.  Het dakterras biedt een wijds uitzicht over het Toscaanse landschap en de privétuin waarin de villa ligt. 

Faciliteiten
Privétuin, binnen...

Dag 1-7
Bekijk hotel

Culinaire slowfood reis Toscane

Bel of mail mij terug