- Home
- Rondreizen
- Italië
- Culinaire slowfood reis Toscane
Tijdens deze culinaire slow food rondreis Toscane komt u zintuigen tekort. U bezoekt prachtige wijngebieden, heuvelachtige landschappen, charmante oude plaatsjes, meesterwerken van de kunst. U bezoekt Florence, bakermat van de renaissance, Siena, wereldberoemd door de Palio (paardenrace) en het Chianti-gebied. Maar natuurlijk worden ook uw smaakpapillen niet vergeten. Want u bezoekt Montepulciano en Montalcino, twee gebieden waar wereldberoemde wijnen vandaan komen. Verder komt u in San Gimignano met zijn vele torens, bezoekt u wijnhuizen en wijnkelders waar u uiteraard gaat proeven, u krijgt zeldzame vleeswaren voorgeschoteld, Pecorino kaas en olijfolie en u komt in delicatessenwinkels om van te watertanden. U bezoekt: Florence, Siena, San Gimignano, Panzano in Chianti, Greve in Chianti, Montepulciano, Pienza, Montalcino
Slow food rondreis Toscane
Tijdens deze culinaire slow food reis heeft u de mogelijkheid om een aantal van de mooiste Slow Food producten van deze streek te proeven. Het gaat, onder meer, om kwalitatief hoogwaardige producten en dranken die soms in hun voortbestaan bedreigd worden:
- de Certaldo-ui
- de Pecorino-kaas uit Pienza
- de wijnen van Nobile di Montepulciano, Brunello di Montalcino en de Bolgheri-wijngaarden
- de oudste gelateria van Florence.
De Certaldo-ui wordt reeds in de 6e eeuw beschreven door Giovanni Boccaccio in zijn boek ‘Decamerone’. De ui is zelfs opgenomen in het stadswapen van Certaldo. De Certaldo-ui kan derhalve hoeksteen van de identiteit van Certaldo genoemd worden. Het is symbool van een rurale samenleving met eeuwenoude tradities.
Restaurants uit de Osterie D'Italia Slow Foods gids
U zult heerlijke en authentiek lokale gerechten proeven in de zorgvuldig geselecteerde restaurants die alle aanbevolen zijn in de ‘Osterie d’Italia’ slow food gids. Het gaat om kleinschalige lokale trattoria’s die nog steeds uitsluitend verse lokale producten in hun gerechten gebruiken en hun maaltijden bereiden aan de hand van lokale recepten.
Wijnhuizen Toscane
U heeft de mogelijkheid om lokale wijnen te proeven zoals:
- De Nobile di Montepulciano en andere wijnen uit de Montepulciano streek
- De Brunello en andere wijnen uit de Montalcino-streek
- De aromatische kruiden uit de Chianti-streek
Maar ook typisch lokale producten als u op bezoek bent bij (banket)bakkers, boerderijen en regonale markten.
Kunst, historie, cultuur en natuur van Toscane
Tijdens deze culinaire rondreis Toscane bezoekt u ook de meest interessante monumenten, kunstwerken, kerken en natuurlijke landschappen van de streek:
- Florence, bakermat van de Italiaanse renaissance met de meesterwerken van de Uffizi gallerij, de Santa Croce-kerk, het Baptisterium, de Dom met de klokkentoren van Giotto, het Piazza della Signoria en de burg Ponte Vecchio over de Arno.
- Siena waar de wereldberoemde Palio-race 2 x per jaar wordt gehouden op het Piazza del Campo.
- San Gimignano, UNESCO-Werelderfgoed met de prachtige Middeleeuwse torens en het museum San Gimignano 1300.
- Het Chianti-gebied met zijn prachtige, glooiende heuvels en wijngaarden waar een aantal van de beste wijnen van Italië vandaan komt.
- Montepulciano, één van de meest karakteristieke en compleet intact gebleven Middeleeuwse steden van Italië.
- Pienza, het schoolvoorbeeld van een Renaissance stad, ook beroemd vanwege haar Pecorino kaas
- Montalcino, een prachtige stad met veel kunst, maar ook befaamd vanwege de Brunello, één van de beste wijnen van Italië.
Bekijk ook onze andere culinaire of andere rondreizen door Italië. En lees het artikel van culinair journalist Onno Kleyn over slow food.