070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Onno Kleyn: Slow Food wereld van geur, smaak en verbondenheid

Culinair journalist Onno Kleyn is een Italië kenner. Hij schrijft voor Italië Magazine, is culinair columnist voor de Volkskrant, heeft meer dan 40 boeken gepubliceerd en geeft cursussen en lezingen. Voor AmbianceTravel formuleert hij zijn liefde voor het Italiaanse Slow Food.

Lui vloeit de groengouden olijfolie uit de fles op mijn soep. Palmkool, eekhoorntjesbrood, cannelliniboontjes, ze spelen hun Toscaanse spel in mijn mond, terwijl het grassige aroma van de extra vergine ons betovert. Rosso di Montalcino glanst diep vermiljoen in het glas ernaast, aards, vol, zacht neuriënd van bramen en pruimen. Zo hoort dat, zo smaakt Italië, het land waar in 1986 de organisatie Slow Food geboren werd. Hoe kan het dat juist Italië toen naar voren kwam als behoeder van de smaak? Frankrijk was toch nummer één als het om de keuken ging?

Tja. Noem het de wet van de remmende voorsprong. De Franse keuken is al eeuwen beroemd. Maar kijk scherp en je ziet dat het daarbij gaat om de kunsten van grote chefs, een traditie gefundeerd op de hofkeuken van weleer. Techniek is in Frankrijk het sleutelwoord, waar in Italië het product de toon zet. Die palmkool, die paddenstoelen, die witte boontjes en die olie zíjn de Italiaanse keuken; de koks – vaker nog de mama’s – vinden het kiezen van de ingrediënten zeker zo belangrijk als het bereiden ervan. Hun taak is om ze bescheiden voor het voetlicht te brengen, niks meer, en niks minder.

Slow Food is inmiddels overal in Europa, in de wereld. Maar nergens zo sterk als in Italië zelf. AmbianceTravel heeft het terechte initiatief genomen culinaire slow food reizen te organiseren die je in direct contact brengen met dat gevoel, dat sentiment van verbondenheid met het land en de geschiedenis, met de mensen die telen, verbouwen en de tradities in ere houden. Want elk product, de artisjok van Ligurië, de San-Marzanotomaat van Campanië, de olie van het Gardameer, is verbonden met de plaats waar hij vandaan komt.

Smaken met karakter, met eigenheid, met historie, je vindt ze in de Italiaanse streken, grotgerijpte kazen, worsten met hun kenmerkende schimmellaag, jaren gerijpte hammen en balsamico-azijnen uit moerbeihouten vaatjes. Wijnen van bijna vergeten druiven als pecorino en fiano di Puglia, langgerijpte nebbiolo’s uit onbekende streken als de Valtellina. Dat eten, dat drinken gaat verder dan proeven: het is beleven. Maar hoe vind je je weg, eenmaal op reis? Waar zijn die kleine wijnmakerijen, de worstmakers en olieperserijen? Met de Slow Food reizen is uw pad gebaand. Kleinschalig van opzet, niet overlopen, met tijd voor landschap en bezinning.

Slow Food in Italië is een wereld van geur, smaak en verbondenheid. Maak het mee!

Onno Kleyn

Bel of mail mij terug