070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Wat is slow food en wat zijn slow food reizen

In Italië bestaan meer dan tweehonderd Slow Food Presidia onder het motto: 'Want om de wereld te veranderen moet je eerst je menu veranderen'. De presidia zijn samenwerkingsverbanden van producenten, restaurateurs en winkeliers die tot doel hebben om duurzaam geproduceerde en gezonde voedingsmiddelen te behouden, te gebruiken en te verkopen. Het gaat onder meer om vissers, slagers, (schaap)herders, kaasmakers, bakkers, koks en – uiteraard – wijnbouwers. De producten hebben vaak een lange geschiedenis, zijn gezond en ambachtelijk en 'eerlijk' geproduceerd.

Culinaire reizen
De eerste Italiaanse presidia werden in 1999 opgericht nadat eerst een uitgebreide inventarisatie was gemaakt van traditionele en ambachtelijke (streek)producten die dreigden te verdwijnen en voor vergetelheid behoed moesten worden. Deze werden ondergebracht in de Ark of Taste. Via samenwerking in presidia wordt behoud en gebruik ervan gestimuleerd. Duurzaamheid en bio-diversiteit zijn kernbegrippen. Nu is er ook de mogelijkheid om slow food te ontdekken tijdens bijzondere culinaire reizen.

Ook in Nederland bestaat een Slowfood organisatie en de Ark of Taste heet hier de Ark van Smaak. In de Ark van Smaak zijn onder meer opgenomen: Goudse oplegkaas, Maastrichtse syroop, hoen van Chaam (Chaams Pel), Oosterscheldekreeft, het Drents en Kempisch heideschaap en het brandrode rund.

Slow food reizen
Tijdens onze slow food reizen door Italië maakt u kennis met de producten die zijn ondergebracht in de Ark of Taste, bezoekt u bedrijven die samenwerken in de presidia, zoals wijnboeren, winkeliers en restaurants en markten waar de producten te koop worden aangeboden. Het zijn reizen voor mensen die van goed eten en drinken houden in combinatie met authenticiteit en duurzaamheid. De hotels waarin u overnacht zijn zoals u mag verwachten bij Ambiance: ze zijn bijzonder, sfeervol, vaak ondergebracht op landgoederen en voormalige landhuizen en soms zelfs onderdeel van wijngaarden.

De lunches en diners die onderdeel zijn van het reisprogramma zijn in restaurants die opgenomen zijn in de Osteria d’Italia, een restaurantgids met een overzicht van de beste adressen voor kleine restaurants, trattoria’s en enoteca’s (regionaal getinte wijnwinkels en proeverijen) in Italië. Uitsluitend leden van de slow food beweging worden in deze gids opgenomen en deze vermelding staan dan ook garant voor een eerlijke en traditionele keuken.

Bel of mail mij terug