070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Upington in Zuid-Afrika, entree tot de Kalahari woestijn

De plaats Upington ligt in het noorden van de provincie Noordkaap, aan de oevers van de Oranjerivier. De plaats is gesticht in 1884 onder de naam Olyfenhoudtsdrif, vanwege de vele olijfbomen in het gebied. Later is de plaats vernoemd naar de president van de Kaap, Sir Thomas Upington. U bezoekt het onder meer met deze rondreis door de Onbekende Kaap.

Oorspronkelijk startte Upington als een missiepost. In het Kalahari Orange Museum kunt u meer te weten komen over de geschiedenis van Upington en de regio. Upington ligt centraal tussen twee grote natuurlijke bezienswaardigheden: de Augrabies watervallen en het Kgalagadi Transfrontier Park, in het Zuid-Afrikaanse gedeelte van de Kalahariwoestijn.

Kgalagadi Transfrontier Park

Het Kgalagadi Transfrontier Park in het zuiden van de Kalahari woestijn in zowel Zuid-Afrika als Botswana. Het is bijna 40.000 vierkante kilometer groot, bijna twee keer zo groot als het Kruger National park. Er leeft hier ook heel wat wild, maar verwacht geen Kruger Park. Wel kunt u hier de bijzondere Kalahari leeuw spotten, beroemd om de donkere manen.

Het park is bekend om het rode en droge landschap met zandduinen en kameeldoorns.

Hoewel de woestijn gortdroog is, is de grond vruchtbaar en dankzij irrigatie met water uit de Oranjerivier kent de omgeving van Upington een kleine, maar bloeiende wijnindustrie. De temperatuur van de lucht boven de woestijn zorgt voor een goede thermiek, waardoor Upington een geliefde locatie is voor ballontochten, sky diving en microlighting. De Oranjerivier is ook geliefd bij kanovaarders. Upington in de Noordkaap heeft een luchthaven, waar vandaag dagelijks vluchten naar Kaapstad en Johannesburg vertrekken.

Augrabies Falls National Park

Ten westen van Upington ligt het Augrabies Falls National Park, bekend om de enorme watervallen, die ontstaan als de Oranjerivier zich hier van 60 meter hoogte naar beneden storten. Het maakt een overdonderend lawaai dat soms op tientallen kilometers afstand te horen is. In de lokaal taal betekent Augrabies dan ook ‘Great noice’.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug