070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Op safari in Timbavati, deel van Greater Kruger

‘Lets make a plan’, roept onze gids Colbert naar ons, zijn passagiers in de open safariwagen, waarmee we door Timbavati Private Game Reserve, deel van Greater Kruger, rijden. Collega’s van hem en zijn tracker, op een stoeltje voor op de motorkap, hebben het bericht doorgegeven dat er een luipaard is gespot. Dat was reden om direct koers te zetten naar dit gebied en nu zien we het dier inderdaad lopen. Slenteren, eigenlijk: trage maar soepele bewegingen, de kop ligt hangend, rustig naar voren spiedend, ontspannen, het is mooi weer, no worries. Door dit soort taferelen is een bezoek aan een private game reserve altijd een hoogtepunt tijdens een rondreis Zuid-Afrika. Op safari in Timbavati Game Reserve.

We kennen het ‘Lets make a plan’ al van Colbert, een ietwat ronde, vriendelijke en overduidelijk betrokken gids, die van elke safari een topper probeert te maken. Zijn kennis over de natuur is onovertroffen: over elke vogel kan hij iets vertellen, bij de koffie legt hij ons in een betoog van een half uur uit hoe het nu precies zit met die termietenhopen, die soms zo hoog zijn dat je vanuit de verte denkt een giraf te zien. Als hij vertelt hoe hij ooit twee kevers heeft zien vechten is het alsof je naar de Gladiator zit te kijken – zo beeldend, en ook zo vol bewondering.

Off road met stoere Defender

‘Lets make a plan’ betekent: we gaan zo dichtbij mogelijk komen. De stoere Defender blijft normaal op de paden maar in de private game reserves – anders dan in Kruger – mogen ze off road als het om de Big Five gaat. De wagen baant zich een weg door het struikgewas, de tracker wijst soms waarheen: links of rechts van de boom. Het gekraak en ook het geluid van de motor is niet van de lucht maar de luipaard doet net of ze (het is een vrouwtje) niets hoort. Sommige beesten vluchten als de wagens te dichtbij komen: giraffen, zebra’s. Olifanten soms wel en soms niet. Leeuwen en luipaarden daarentegen zijn er een meester in om de wagens volstrekt te negeren. Het zijn een soort van groene monsters, waar ze aan gewend zijn en waar ze niets van te duchten hebben. Niet eens hinderlijk. Voor ons geldt: niet staan, armen en benen binnenboord. We komen nu op meters afstand van het luipaard. Colbert stopt de wagen. We zijn stil maar de camera’s en mobieltjes klikken onophoudelijk. Als het dier weer achter bosjes verdwijnt stuurt Colbert zijn wagen er achteraan tot hij weer vlakbij is. En nog een keer. Genoeg gezien? We knikken tevreden. Prachtig dier, zeggen we tegen elkaar.

Timbavati Game Reserve

Zo ging het ook met een groep leeuwen, die we twee keer tegenkwamen. Colbert had weer gehoord dat ze er waren. ‘Lets make a plan.’ Hij parkeerde zijn wagen ergens bovenop een struik en toen kwam de groep op ons afgelopen, door het struikgewas. Op een halve meter van de auto liepen ze voorbij, onverstoorbaar, we houden onze adem in. Ze schrijden voort, prachtige dieren, zo dichtbij en in het wild. We zien ze later Later nog een keer, toen ze bij de rivier even waren neergestreken maar later toch weer op pad gingen. Niet hongerig, zo te zien, maar ook niet net iets gevangen en gegeten, want dan liggen ze alleen maar hijgend het rauwe vlees te verteren.

Leeuwen en Olifanten

Je moet geluk hebben, ook met een safari in Timbavati Game Reserve. Het kan zomaar zijn dat je een uur of anderhalf uur rondrijdt en niets anders ziet dan springbokjes en hier en daar wat zebra’s en als een enkele giraf – ook letterlijk – het hoogtepunt vormt. En dan opeens maakt een luipaard, een groep leeuwen of een kudde olifanten alles weer goed. Elke safari is anders, spannend, je kunt er geen genoeg van krijgen. Na terugkomst kijk je uit naar het volgende vertrek. Onderweg zoeken we mee met de tracker en gids: dáár, olifanten! Zes dieren die zich op een half open terrein tegoed doen aan bomen en gras. Onze dag is weer goed.

AmbianceTeravel heeft diverse rondreizen met verblijf in Timbavati, zoals deze: De hoogtepunten van Zuid-Afrika. Kies uw eigen rondreis Zuid-Afrika op ons volledige overzicht rondreizen Zuid-Afrika

Lees ook deze blogs over Timbavati en het private game reserve Sabi Sand.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug