070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Cederbergen, natuurgebied ten noorden van Kaapstad

De Cederbergen in Zuid-Afrika ligt ongeveer 200 km ten noorden van Kaapstad. Het gebied strekt zich uit van de Middelberg Pas bij Citrusdal tot het gebied ten noorden van de Pakhuis Pas bij Clanwilliam en beslaat zo’n 71.000 hectare ruig, bergachtig terrein.  De Cederbergen in Zuid-Afrika worden niet heel vaak aangedaan tijdens een rondreis Zuid-Afrika. En dat is zonde.
Bekijk hier onze rondreizen door Zuid-Afrika.

De Cederbergen in Zuid-Afrika werden in 1973 uitgeroepen tot beschermde wildernis. De Cederbergen zijn beroemd vanwege het spectaculaire landschap en de zandstenen rotsformaties (zoals de Wolfberg Boog en het Maltezer Kruis), alsook de alsmaar zeldzamer wordende cederboom, waarnaar het gebied is vernoemd. Op diverse plaatsen vindt u rotstekeningen die door San (Bosjesmannen) zijn aangebracht en tussen 300 en 6000 jaar oud zijn.

Rooibos

Dit is de enige plek in Zuid-Afrika waar rooibos verbouwd wordt. Deze geneeskundige plant heeft inmiddels ook een plaats in de schappen van Nederlandse supermarkten gevonden in de vorm van rooibosthee.

Bijzondere natuurpracht

De winters in de Cederbergen zijn koud en nat, terwijl de zomers warm en droog zijn. De meeste regen valt tussen mei en september en in de hoger gelegen delen sneeuwt het er dan regelmatig. In de maanden augustus en september kunt u genieten van de bijzondere natuurpracht als fynbos, protea’s, madeliefjes en andere bloemen en struiken in bloei staan.

Kaapse luipaard

In de Cederbergen in Zuid-Afrika treft u vele soorten dieren aan, waaronder veel soorten antilopen, maar ook bavianen, stekelvarkens, honingdassen en aardvark. Het Kaapse luipaard leeft hier weliswaar ook, maar laat zich niet vaak zien. Activiteiten die passen in de omgeving, zoals wandelen en bergbeklimmen, zijn zeer populair. Er zijn diverse wandelroutes door het wildernisgebied uitgezet. Aan de noordkant van de Cederbergen ligt het privénatuurreservaat Bushmans Kloof, werkelijk een droomplek. In een zeer exclusieve, luxe omgeving maakt u hier kennis met de natuur, de dieren en vele rotstekeningen. Alleen gasten die in de lodge verblijven hebben toegang tot het reservaat van Bushmans Kloof.

Ook ten noorden van Kaapstad ligt, aan de kust, het Westcoast National Park en het mooie kustplaatsje Paternoster, een voor de hand liggende combinatie met de Cederbergen.

Kijk ter informatie ook eens naar onze andere blogs over Zuid-Afrika.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug