070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Rijke geschiedenis van Boston en omgeving

Wij kennen het begrip Tea Party als een rechts-religieuze Amerikaanse politieke stroming. Minder bekend is dat de naam – volledig Boston Tea Party – gekozen is naar aanleiding van belangrijke geschiedschrijvende gebeurtenissen in Boston, in de achttiende eeuw. Wie nu Boston en de omgeving in New Engeland bezoekt ontkomt er niet aan kennis te maken met deze geschiedenis, die er de aanleiding voor is dat dit ook wel het ‘historische hart’ van de VS wordt genoemd.

New England is de naam van een verzameling van staten in het noordoostelijk puntje van de Verenigde Staten, onder meer Connecticut, Massachusetts, Maine en New Hampshire. De streek heeft een rijke historie, prachtige afwisselende kustlijn en bijzondere plaatsen en steden. Wereldberoemd is de Indian Summer, die zich voltrekt in het najaar. Ruwweg tussen medio september en eind oktober vindt hier Fall Colours plaats: de groene bossen veranderen in een spectaculair palet van rode, oranje en gele bladeren in talloze variaties en vooral als de zon erop schijnt bieden die – letterlijk –een schitterend en ongeëvenaard schouwspel. Een rondreis New England is daarom aantrekkelijk voor mensen die zowel van natuur als cultuur houden.

In de 17e eeuw arriveerden hier met het schip Mayflower de eerste Puriteinen, streng en strikt volgens de leer levende gelovigen. Zij kwamen vanuit Engeland en landden in Cape Cod bij Boston dat toen nog onder de heerschappij van King George stond. Allengs volgden er geloofsgenoten en meer en meer gingen de staten ook een meer onafhankelijke koers varen. Tot ongenoegen van George zelf.

Dat leidde in eerste instantie tot de bekende ‘Boston Massacre’ waarbij vijf demonstrerende burgers werden gedood door het Britse leger. Hierdoor nam de onrust echter alleen maar toe met als resultaat een gebeurtenis in 1773, die later bekend kwam te staan als de Boston Teaparty: uit protest tegen de volgens de Bostonians veel te hoge belastingen op thee werd de lading van vier Britse theeschepen volledig vernietigd, zonder dat de bemanning ook maar een haar werd gekrenkt.

Op deze gebeurtenis werd de naam van Tea Party gebaseerd, een partij die streeft naar optimale individuele vrijheid, een minimum aan overheidsbemoeienis en lage belastingen.

Zowel Cape Cod als de stad Boston zijn ‘must sees’ als u naar New England gaat. In vele musea in de streek wordt de belangrijke rol van Puriteinen bij de ontstaansgeschiedenis van de VS belicht. Door het specifieke karakter van Boston is de stad vele malen het decor geweest van films zoals Good Will Hunting. De Freedom Trail is een mooie manier om de stad te leren kennen. De Boston marathon, de oudste van de VS, was al vermaard maar is dat na de recente bloedige aanslagen nog meer. Het was opnieuw een Boston Massacre.

Bel of mail mij terug