070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Smaakhoogstandjes op gastromarkt Mercado Merced Málaga

Málaga wordt niet alleen steeds interessanter op cultureel gebied nu er ruim dertig interessante musea te bezoeken zijn, maar ook op gastronomisch vlak volgen de ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Dit jaar werden twee gastromarkten geopend: Mercado Merced en Málaga Plaza.

Op een gastromarkt kun je direct de producten nuttigen die op de markt worden verkocht. Overal ontdekken markthandelaren en de eigenaren van de locatie dat de aantrekkingskracht van hun markt tot grote hoogte kan stijgen wanneer ze bezoekers in de gelegenheid stellen tijdens boodschappen doen ook wat te eten en drinken. Zeker in een land als Spanje, waar mensen het liefst elke sociale ontmoeting larderen met een hapje en een drankje, slaat het idee aan.

Marcado de Atarazanas

In Spanje zijn versmarkten altijd overdekt. Zo blijven de producten en met name het vlees en de vis uit de hitte en de veelal felle zon. De grootste overdekte markt van Málaga is de Mercado de Atarazanas. Hier vind je een eindeloze keuze aan groente, fruit, vlees en verse vis, kruiden en olijven, maar ook specialiteiten als ‘embutidos’ en ‘fiambres’, waar ook alle hammen, worsten, paté’s en kazen onder vallen. Sinds ruim een jaar kun je hier op een paar locaties ook wat eten en drinken. Dat het bij deze stalletjes altijd storm loopt, moet de initiatiefnemers van Mercado Merced hebben geïnspireerd.

Toplocatie

Want voor echte foodies is Mercado Merced een heuse must see. En alleen rondkijken lukt hier niet. Het aanbod is zo gevarieerd dat je er op elk moment van de dag wel iets van je gading vindt. Koop iets te drinken en eten en neem plaats aan een van de hoge of lage tafels die aan de buiten rand langs de enorme ramen zijn geplaatst. Z kun je meteen in alle rust het passerende publiek op straat observeren. En flanerende mensen zijn er zeker. Mercado Merced ligt namelijk op een toplocatie: precies tussen het geboortehuis van Picasso en hét stadstheater, Teatro Cervantes in.

Voor de dorstigen

Op het moment van schrijven zijn de ‘normale’ marktkramen nog niet geopend, maar dat zal binnen afzienbare tijd gebeuren. Echter ook zonder die normale bedrijvigheid is de markt nu al heel aantrekkelijk om te bezoeken. Voel je dorst opkomen, dan kun je kiezen uit alle internationale bieren van de Andalusische bierbrouwer Cruzcampo, uit de dessertwijnen uit Málaga bij de lokaal beroemde Bodegas de Antigua Casa de Guardia, uit een hele selectie van heerlijke rode, witte en roséwijnen bij Tantinos en bij bar Lemon kun je terecht voor ‘copas’, mixen zoals gin tonic, rum cola of exotischer drankjes. Natuurlijk wordt er ook koffie, thee, fris en water verkocht.

Grote variatie aan gerechten

Hoor je je maag rommelen denk dan eerst na in welk type voedsel je trek hebt. De keuze is groot. Alle soorten Spaanse kaas van romig jong tot stinkend oud bij La Chesseria, kroketjes bij La Croquetería, ham – ook de beroemde pata negra – of worst bij Beher, een keur aan tortilla’s bij Cot-Cot, vegetarische gerechten bij Vegetalmente, Argentijnes barbecue bij Grillhouse, sushi bij Okami of hamburgers van het beste rundvlees uit Málaga bij Baga. Een aparte vermelding dient Arequipa by Diego Gallegos te verkrijgen. Gallegos mag zich inmiddels scharen onder de Spaanse culinaire top en werd uitgeroepen tot Chef van kaviaar tijdens gastrobeurs Madrid Fusion begin dit jaar. Op Mercado Merced serveren hij en zijn collega echter geen kaviaar, maar allerlei superculinaire hoogstandjes bereid met zalm, tilapia, steur, paling en tonijn. Tot slot en als je uitgegeten bent met nog nét een plekje voor een toetje, ga dan langs bij Pof. De jonge Nederlandse eigenaar serveert hier heuse poffertjes en pannekoeken. Aan dit assortiment van ‘postres holandeses’ worden nog cupcakes en brownies toegevoegd.

Centrum en La Plaza Gastronomía

Ben je uitgekeken op de markt, dan ligt het historische centrum van Málaga om de hoek.. Met ruim duizend restaurants en tapasbars om uit te kiezen wordt de stad steeds meer de bestemming voor liefhebbers van de Spaanse gastronomie. In de stierenarena verderop in de stad is eveneens sinds kort een kleine gastromarkt te bezoeken. La Plaza Gastronomía laat de bezoekers proeven van de typische producten uit de streek die in twintig verschillende kramen worden aangeboden. Hierover meer in een volgend blog. Mercado Merced is geopend van 10 tot ’s avonds laat. Maar Malaga kent nog veel meer bezienswaardigheden, een stad die je niet moet missen als je op rondreis door Andalusie gaat.

 

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug