070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Jerez de la Frontera: sherry, paarden, flamenco

Kun je beter omschrijven dat Jerez de la Frontera, topattractie in Andalusië, een sherrystad is, dan op de manier waarop het alom gewaardeerde Wikipedia het doet? Lees mee: ‘Als men door de straten wandelt dringt de geur van Sherry door de witgekalkte muren van de bodega’s heen.Op de muren staan de namen van de grote landeigenaren, zoals Pedro Domecq die grote delen van Andalusië rond Jerez bezitten en de grond verbouwen of gebruiken om (vecht-)stieren en paarden te fokken.’

Paarden? Ja, die ook, maar dan niet zomaar paarden. Jerez de la Frontera is namelijk behalve om de sherry, ook beroemd vanwege de flamingo, die hier ontstaan zou zijn, én het wereldberoemde paardenras Cartujano. In de Koninklijke Academie voor de Paardrijkunst – wat een naam! – worden deze prachtige, zeg maar: voorname, dieren gedresseerd en je kunt hier dressuursessies en, nog beter, voorstellingen bijwonen. De Cartujano is een van de meeste edele paardenrassen van de wereld, dat zelfs teruggaat tot de vijftiende eeuw, toen de Kartuizer monnikken er al goede sier mee maakten. Paardenliefhebbers uit de hele wereld reizen naar Jerez speciaal om te kunnen genieten van de edele beesten.

Maakten we met de paarden net al een flinke stap terug in de tijd tot de vijftiende eeuw, dat is nog niets vergeleken met de periode dat we terug moeten gaan om bij de oorsprong van Jerez als sherrystad te komen. Zo rond 1100 werd hier al sherry – een bijzondere wijnsoort – gemaakt. De streek heeft het ideale klimaat dat in combinatie met de kalkrijke bodem zorgt voor de bijzondere sherrysmaak van de Palmonino druif. Resultaat is dat alle wereldberoemde sherryhuizen in Jereze gevestigd zijn. Er zijn er tientallen en zij zorgen ervoor dat Jerez bijna letterlijk sherry ademt.

Je bezoekt in Jerez dus bodega’s om sherry te proeven, je gaat naar de Koninklijke Academie voor de Paardrijkunst om te genieten van de Cartujano paarden maar je laat je hier zeker ook verwennen met flamingo. Het beste doe je dat in de voormalige zigeunerwijk Barrio del Santiago. In deze wijk, waar overigens ook nog steeds veel zigeuners wonen, vind je tal van flamencohuizen. Het bijzondere eraan is dat het nog puur is en authentiek, met passie en hartstocht gezongen en gedanst omdat de mensen er blij van worden en niet anders willen.

Er zijn nog vele andere redenen om tijdens je rondreis door Andalusië naar Jerez te gaan. De kerken en kathedralen, de festivals, de rijke cultuur-historische geschiedenis, waarin (vanaf 711) de Moren een belangrijke rol hebben gespeeld. Eigenlijk zijn er geen redenen om er niet naar toe te gaan.

Jerez de la Frontera bezoek je onder meer tijdens de designrondreis door Andalusië.

Klik door als je meer wilt lezen over een rondreis Andalusië:

Enkele van de toppers onder onze rondreizen door Andalusië:
Andalusië vol luxe
Andalusië op zijn best met verblijf in sfeerhotels
Culinaire rondreis Andalusië

Bel of mail mij terug