070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

El Camino de Santiago, populairder dan ooit

Alle weersomstandigheden trotserend en gepijnigd door blaren en vermoeide spieren leggen elk jaar opnieuw honderdduizenden pelgrims de wereldberoemde tocht naar Santiago de Compostela af via El Camino de Santiago, de pelgrimsroute. Ook als je niet loopt. maar met de auto door Noord-Spanje reist ontkom je niet aan de sfeer van de pelgrims. En al helemaal niet als je de kathedraal van Santiago de Compostela bezoekt, waar dagelijks de pelgrims worden ontvangen.

Bedevaartsstad Santiago
Die stad in het uiterste noordwesten van Spanje is een van de belangrijkste bedevaartsoorden van Europa en is dat al ruim duizend jaar. Het begon allemaal met de ontdekking van het graf van Jacobus in de negende eeuw. Tijdens de Middeleeuwen was het pelgrimspad een van de drukst begaande wegen op het Europese vasteland. Pelgrims vertrokken vanaf hun huis, waar dat ook lag en keerden eveneens te voet weer naar huis terug. Sommige gelovigen waren maanden, zoniet jaren onderweg.

El Camino de Santiago terroristischer dan ooit
Na een dieptepunt wat aantallen pelgrims betreft eind jaren zeventig, begon het tij in de jaren tachtig te keren. Mensen op zoek naar spirituele verdieping of op zoek naar zichzelf herontdekte het pad en al snel werd het de toeristische attractie van wereldformaat die het nu is. Tegenwoordig lopen niet zozeer gelovigen het pad, maar dient het vooral ter bezinning op een jachtig en vaak te druk bestaan.

Welke route?
Zo’n beetje alle wegen leiden naar Santiago, dus bezin je goed eer je begint. Bepaal of je gaat wandelen of fietsen – te paard kan ook. Kies een landschap uit dat je aanspreekt en baseer daarop je beginpunt. Niet alleen vanuit Spanje, maar ook vanuit Portugal en Frankrijk lopen de routes. Op alle routes geven stenen paaltjes met een Sint-Jokobsschelp erop de route én de afstand tot Santiago duidelijk aan. Deze schelp vormt het symbool van de apostel Jakobus. Pelgrims op de route gebruiken het symbool eveneens om aan te geven dat ze onderweg zijn naar de kathedraal in Santiago. Eeuwen geleden vormde de schelp nog een bescherming voor de wandelaars tegen struikrovers of ander gespuis.

Camino Francés
De Camino Francés, vanuit Frankrijk is de bekendste en wordt vaak ook vanuit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk gelopen. Voor Spanjaarden begint de route in de Pyreneeën. Bekende beginpunten zijn Sain-Jean-Pied-de-Port of Somport in Frankrijk en Roncesvalles en Jaca in Spanje. De groenste route is de Camino del Norte. De oudste route begint in Oviedo en wordt de Camino Primitivo genoemd. Vanaf Sevilla lopen pelgrims eerst een gedeelde van de Ruta de la Plata (de Zilverroute) en Portugezen bewandelen de Camino Portugués. Je kunt ook een stukje van de route lopen, afhankelijk van waar je bent op je rondreis door Spanje. De kathedraal in Santiago bereiken is geen must om iets van de speciale sfeer op ‘El Camino’ op te snuiven.

Finisterre, het einde van de wereld
Veel pelgrims lopen na Santiago nog een stuk door en eindigen hun tocht in Finisterre. Dit betekent letterlijk het einde van de wereld. Pas als je bij de vuurtoren staat, hoog op een klif boven de woest kolkende Atlantische Oceaan, snap je het waarom van deze naam. Dit eindpunt van de route wordt echter niet officieel erkend door de katholieke kerk. De prestatie van het bereiken ervan bevrijdt je dus niet van de zonden die je hebt begaan.

De kathedraal van Santiago de Compostela
Zonder uitzondering is de kathedraal de belangrijkste bezienswaardigheid in Santiago de Compostela. De resten van de Heilige Jakobus en zijn beeld liggen nog in de basiliek en vormen feitelijk de bestaansreden voor de stad. Ze werden in de negende eeuw gevonden door een herdersjongen die door een ster naar de plek van het graf werd geleid. Bisschop Theodomir van Iria Flavia wist dat het om de resten van Jezus’ discipel Jakobus moest gaan en liet een kapel op het graf bouwen. Dit werd een kerk en vervolgens de kathedraal. Er omheen verrees met het verstrijken van de eeuwen een heuse stad. Heb je na je pelgrimstocht nog puf, zoek dan in de historische binnenstad rond de kathedraal een van de talloze zeer goede restaurants en levendige cafés uit en drink als beloning een goed glas wijn. Voor het ultieme ‘Santiago-gevoel’ bestel je er ook een verse Sint-Jakobsschelp als tapa bij.

Onze rondreis Onbekend Noord Spanje gaat door dit prachtige deel van het noorden van Spanje. Andere reis? Of andere route? Laat het ons weten en wij stellen een rondreis door het noorden van Spanje en Santiago de Compostela voor u op maat samen.

Bel of mail mij terug