070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Diepe kloof doorsnijdt Andalusische stad Ronda

Ook in Ronda, in het hart van Andalusië, moet je niet alles geloven wat ze zeggen. Waar is dat de Puente Nuevo, de nieuwe – overigens eeuwenoude – brug, tot de meest gefotografeerde bouwwerken van Spanje behoort. Niet waar is dat de architect bij het graaien naar zijn afgewaaide hoed van zijn eigen brug viel. Hij stierf min of meer gewoon in Málaga. Hoewel hij een val van zijn brug zeker niet overleefd zou hebben, die is namelijk 165 meter hoog. Dat verklaart direct waarom de brug de meeste gefotografeerde van Spanje is: ze verbindt de ene kant van Ronda met de andere over een indrukwekkend diepe kloof.

Vanaf de Costa del Sol is het zo’n vijftig km slingeren door een bergachtig landschap naar het 750 meter boven de zeespiegel gelegen Ronda. De oorsprong van de stad is Keltisch, dus van voor Christus, maar er zijn nog oudere, zelfs prehistorische resten gevonden in de omgeving. De allerbelangrijkste reden om de stad te bezoeken is de kloof de Tajo de Ronda, waardoor de rivier de Guadalevín stroomt. Aan de ene kant van Ronda ligt het uit de Romeinse tijd stammende deel, nu bloemrijk en met winkels en restaurants, aan de andere kant vind je het in de 16e eeuw gebouwde deel, El Mercadio, dat rustieker is en minder last heeft gehad van moderniseringsdrang. Van alle kanten heb je een geweldig uitzicht op de kloof en rivier maar ook op het groene en glooiende landschap met valleien en bergen in de omgeving.

Over de kloof lopen drie bruggen. De ‘Romeinse’ brug, Puenta San Miguel, de Puente Viejo en de veel gefotografeerde Punte Nuevo. Deze werd in 1751 gebouwd op de plek van de eerder ingestorte Arabische brug. De bouw duurde 42 jaar. Dat is welbeschouwd nog snel, als je er eens goed naar kijkt. Natuurlijk is de brug nuttig omdat je daardoor van de ene kant naar de andere kant kunt lopen, maar langer dan de tijd die nodig is om de tachtig meter er overheen te lopen, staan mensen erop stil om van zoveel mogelijk kanten de diepte te bewonderen.

In het 16e eeuwse gedeelte van Ronda, aan de ‘andere’ kant, bevindt zich ook de oudste arena voor stierenvechten in Spanje. Deze PLaza de Torres werd in 1784 gebouwd. Alleen in september vindt er nog een enkel stierengevecht plaats, verder is het nu vooral een museum.

Enkele van de beroemdste (scenario)schrijvende reizigers verbleven geruime tijd in Ronda: Orson Welles en Ernest Hemingway. De laatste beschreef in één van zijn boeken hoe fascisten hun tegenstanders van de kliffen van de Tajo de Ronda neer beneden wierpen. Bepaald een naargeestige gedachte, als je dit, naar beneden turend, even op je in laat werken.

Er is vermoedelijk geen parador die op een mooiere plek ligt dan de Parador de Ronda, in het hart van de stad, precies op de punt van een klif en pal naast de Puente Nuevo. Een ander Ambiance-hotel hotel ligt net buiten Ronda, is ook al een aanrader: Molino del arco. Voor diverse van de rondreizen Andalusië zijn er dus diverse overnachtingsmogelijkheden, beide in de categorie: altijd goed.

 

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug