070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

De Mezquita kathedraal, wonderbaarlijk geheel in Cordóba

Ooit stond op deze plek, in Cordóba, een Romeinse tempel. Later, ergens rond 600 na Christus werd er een Christelijke kerk gebouwd, die anderhalve eeuw later weer werd vervangen door een moskee (Mezquita in het Spaans). Niet zomaar eentje trouwens: alleen in de Arabische wereld waren er twee groter. Deze moskee was zelfs zó groot dat, nadat de katholieke koning Fernando III in de dertiende eeuw de moskee tot kathedraal wijdde, er gaandeweg een prachtige kathedraal middenin de moskee werd gebouwd. Nu is dat opmerkelijke geheel de Mezquita kathedraal. Het staat in het centrum van Cordoba, in de historische en gezellige wijk Juderia.

Met getallen kun je proberen om de grootsheid van de Mezquita kathedraal aan te geven maar uiteindelijk moet je die ervaren door erin rond te lopen en middenin de kathedraal te staan en dan te bedenken dat die is gebouwd – en trouwens wel uitsteekt boven – de oorspronkelijke moskee. Maar goed, toch wat cijfers: De gebedsruimte van de moskee, waarin de kathedraal staat, meet 115 bij 130 meter. Het totale complex, inclusief binnenplaats waar destijds ook gebeden werd omdat de ruimte binnen te klein (!) was, telt 175 x 130 meter. Het geheel steunt op meer dan duizend pilaren, daarvan staat er 606 in de gebedsruimte.

De gekleurde pilaren van wit marmer en rode baksteen binnenin de Mezquita die zorgen voor beeldbepalende en lang doorlopende lijnen, zijn kenmerkend voor de Mezquita. Dat Escher zich hier heeft laten inspireren kan geen verbazing wekken.

Koning Fernando III besloot destijds, toen de Mezquita een kathedraal was geworden, moslims er niet meer mochten bidden. Dat is tegenwoordig wel weer een discussiepuntje, waarbij (veel) moslims stellen dat in een gebedshuis alle geloven moeten kunnen bidden. Meer juridisch van aard is het argument dat destijds de emir Abd al-Rahman I, die in 786 met de bouw van de moskee begon, keurig heeft betaald voor de grond waarop toen nog de San Vincente kerk stond, en dat de Fernando de boel gewoon heeft onteigend en er geen cent voor heeft neergeteld.

Ik zou zeggen: ga er kijken en doe minstens schietgebedjes dat je het geluk hebt om van dit bijzondere geheel te kunnen genieten.

Cordóba komt in diverse rondreizen van AmbianceTravel voor. In de rondreis Klassiek Andalusië kan de stad natuurlijk niet ontbreken.

Enkele van de toppers onder onze rondreizen door Andalusië:
Andalusië vol luxe
Andalusië op zijn best met verblijf in sfeerhotels
Culinaire rondreis Andalusië

Bel of mail mij terug