070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
Lees meer over het reizen in corona tijd

Top tien bezienswaardigheden van Lissabon

De ‘witte stad’ wordt de Portugese hoofdstad ook wel genoemd. Deze bijnaam dankt Lissabon aan het romantische uiterlijk gecombineerd met de fraaie ligging over zeven heuvels en uitkijkend over de brede monding van de rivier de Taag. De stad Lissabon kent veel bezienswaardigheden, wij hebben de beste op een rij gezet. Lissabon is een meerdaagse stop tijdens diverse van de AmbianceTravel rondreizen door Portugal.

Naast genieten van de weidse uitzichten vanaf een van de talloze uitkijkpunten, ‘miradouros’, een tocht langs de Fado-bars in het oude centrum, waar je de weemoedige klanken van deze Portugese muziek beter leert begrijpen, of een trip per boot over de Taag, biedt Lissabon nog veel meer bezienswaardigheden. Met de volgende top tien willen we je overhalen om tijdens je rondreis door Portugal Lissabon vooral niet over te slaan.

Bekijk voor meer informatie over Lissabon en de bezienswaardigheden op de officiële website.

1. Kasteel van Sint-Joris (Castelo de Sao Jorge)
Het kasteel zie je zo’n beetje vanuit de hele stad liggen en domineert met zijn 18 torens en typische kantelen de skyline van Lissabon. Door de ze hoge ligging is het uitzicht er vandaan ook meer dan fraai. In de fraaie tuinen er omheen is het goed toeven. De oorsprong van het bouwwerk ligt in de ijzertijd. In de toren van Ulysses (Torre de Ulisses) werd in 1788 een observatorium gebouwd dat te bezoeken is. Volgens overlevering zou Ulysses de stichter van Lissabon zijn.

2. Alfama
De oudste wijk van de stad werd gespaard tijdens de grote aardbeving die in 1755 Lissabon vrijwel volledig verwoestte. Gelukkig zijn hier oude, karakteristieke gebouwen te over, waar van oudsher arme stedelingen en vissers woonden. Loop er je neus achterna en laat je leiden door de melancholische Portugese Fado-muziek die door de kronkelende straatjes klinkt en op etenstijden wordt aangevuld met de verleidelijke geuren van versgebakken vis. Of breng een bezoek aan de kathedraal of een van de vele andere kerken die hier te vinden zijn.

3. Parque das Nações
Dit werd aangelegd voor de wereldtentoonstelling in 1998. Vooral het Oceanarium is beroemd. Het is de meest bezochte attractie van Portugal en het grootste aquarium van Europa. Het kennispaviljoen is een aanrader voor kinderen die er interessante natuurwetenschappelijke experimenten kunnen doen. Met de jaren veranderde dit gebied tot een levendig en modern zakencentrum waar je ook je geluk nog kunt beproeven in het casino.

4. Mosteiro dos Jeronimos (Hiëronymusklooster)
Dit enorme klooster dat is gebouwd in de sierlijke Manuel-stijl werd door koning Manuel I, gebouwd als dankbetoon voor de succesvolle reis van Vasco da Gama naar India. Deze maakte hem tot een van de rijkste monarchen ter wereld. Het statige gebouw met ordentelijke tuinen werd in 1987 door Unesco toegevoegd aan de lijst met werelderfgoed. Hier liggen niet alleen verschillende koningen begraven, maar ook Vasco da Gama zelf.

5. Nationaal Tegelmuseum (Museu do Azulejo)
Overal in Portugal vallen ze op: de geglazuurde tegelpanelen. Tegels die in Portugal ‘azulejos’ worden genoemd. Een van de bezienswaardigheden in Lissabon is een museum geheel gewijd aan de historie, de ontwikkeling en de techniek waarmee die tegels gemaakt worden. Binnen in dit voormalige klooster vol met prachtig houtsnijwerk en bladgoud is eveneens het grootste tegelpaneel van heel het land, het Panorama van Lissabon’, van 12 meter lang te bewonderen.

6. Toren van Belém (Torre Belém)
Deze elegante verdedigingstoren werd in de wijk Belém gebouwd op het hoogtepunt van de Portugese heerschappij over de wereld. De toren vormde een ceremoniële toegangspoort tot de stad en onderdeel van de verdedigingswerken. In de 16e eeuw stond de Torre Belém op een zandbank in de Taag. Na een eeuwenlange toevoer van slib uit de rivier staat deze nu op het vasteland.

7. Bruggen: Ponte 25 de Abril en Ponte de Vasco da Gama
Twee bezienswaardigheden in een, de uitzonderlijke bruggen in Lissabon verbinden de stad met de overzijde van de Taag. De Ponte 25 de Abril dankt zijn naam aan de Anjerrevolutie op die datum in 1975, waarmee de dictatuur ten einde kwam. De stalen hangbrug van 3 kilometer lang en 70 meter hoog, is een heuse look-a-like van de Golden Gate Bridge in San Francisco. Eronder vind je het uitgaanscentrum Docas, waar oude pakhuizen zijn omgetoverd tot hippe restaurants en café’s. De Vasco da Gama brug heeft met de lengte van 17 kilometer de eer de langste brug van Europa te zijn en de vijfde ter wereld en verbindt Lissabon over de baai met Samouco.

8. Padrao dos Descobrimentos
Het 52-meter hoge gebouw lijkt een schip met gebolde zeilen en werd in 1960 – 500 jaar na de dood van Hendrik de Zeevaarder – gebouwd ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers in de vijftiende en zestiende eeuw. Op de voorplecht staan 33 belangrijke figuren uit de Portugese geschiedenis uitgebeeld. Met een lift kun je naar het dak voor een weids uitzicht. Binnen is er een multimediale tentoonstelling over de geschiedenis. Sinds 1983 is ook dit gebouw werelderfgoed.

9. De Santa Justa lift (Elevador de Santa Justa)
In een bijzonder fraaie en opvallende, neogotische toren midden tussen de dicht op elkaar staande panden in de wijk Baixa zit een lift. Deze brengt je 32 meter hoger naar de bovenstad en bevat een terras met opnieuw een adembenemend zicht op de skyline van Lissabon.

10. Uitkijkpunt Nossa Senhora do Monte
Een ware belevenis is een bezoek aan dit uitkijkpunt waar heel Lissabon aan je voeten ligt. Je moet er wel een flinke klim voor over hebben, maar wat boven op je wacht, maakt deze zeker de moeite waard. De top van deze heuvel ‘Monte San Gens’ wordt gesierd door een beeld van Jezus dat sterk lijkt op een soortgelijk beeld dat in Brazilië Rio de Janeiro overziet. Op de met dennebomen bedekte heuvel huist ook een mooie kapel uit de 18e eeuw waar zwangere vrouwen kwamen om bescherming te vragen tijdens de zwangerschap.

Heeft u na al deze bezienswaardigheden in Lissabon zin gekregen in een bezoek aan de stad? Bekijk al onze rondreizen in Portugal, veel hebben een stop in de Portugese hoofdstad.

Bel of mail mij terug