070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

De hoogtepunten van Malawi

Malawi ligt in zuidelijk Afrika en wordt begrensd door Zambia aan de westelijke kant, Mozambique (zuid en oost) en Tanzania in het noorden. Het land is circa 4 keer zo groot als Nederland en heeft iets minder inwoners. Het land word gerekend tot de armste landen van Afrika. Het inkomen van een groot deel van de bevolking is vaak niet meer dan 1 euro per dag. Lees hier meer overde hoogtepunten van Malawi.

Malawi is lang in Britse handen geweest en dat is terug te vinden in het feit dat de meeste mensen er uitstekend Engels spreken. De naam van de grootste stad van het land, Blantyre, wordt ook op z’n Engels uitgesproken. Malawi heeft een mooi en gevarieerd landschap, met natuur- en wildparken en natuurlijk Lake Malawi (20 procent van het oppervlak) – maar bovenal tref je hier het ‘gevoel van Afrika’: de hectische markten langs de (hoofd)weg, die er vaak ook onderdeel van is, in- en uitvoegende busjes die het openbaar vervoer vormen, geiten, koeien – neem je tijd en je kunt er moeiteloos tussendoor. Verder langs de weg: vrouwen die bakken met water, balen stro of bossen hout op hun hoofd dragen. Mannen met volgepakte fietsen, met kolen, levende en vastgebonden varkens en geiten, hout en personen – vaak is de fiets ook in gebruik als taxi.

Lake Malawi
Lake Malawi, dat overigens deels ook aan Mozambique toebehoort, is 570 km lang en op het breedste punt 75 km breed. Het water is helder, er is een kleurrijke onderwaterwereld, populair bij duikers en snorkelaars. Vissers uit dorpen in de omgeving van het meer verdienen er hun brood. Diverse delen van het meer zijn aangewezen als Nationaal Park. Aan de oevers maar ook op eilanden bevinden zich enkele luxe tot zeer luxe resorts (oplopend tot 400 USD per nacht, maar wel inclusief alle uitstekende maaltijden en activiteiten), populair om een in veel opzichten hectische rondreis mee af te sluiten. Maar er zijn zeer comfortabele en sfeervolle lodges voor een aangenamere prijs. Het mag oook vanwege het fotogenieke karakter niet ontbreken tijdens een reis langs de hoogtepunten van Malawi.

Liwonde
De meest bekende wildprken in Malawi zijn Liwonde, net ten zuiden van Lake Malawi en Majete Wildlife Reserve, ten oosten van Blantyre, in het zuiden van Malawi. Beide hebben hun eigen kenmerkende eigenschappen. Liwonde is vooral bekend om de grote aantallen nijlpaarden, olifanten en krokodillen. Buffels, luipaarden en neushoorns zijn er ook maar veel minder zichtbaar. Direct bij aankomst bij de parkeerplaats aan de rivier, waarvandaan we met een boot naar de lodge werden gebracht, zagen we tientallen nijlpaarden: in het water maar ook op de oevers, terwijl de dieren de gewoonte hebben om juist overdag in water te blijven. De volgende morgen ging we tijdens de game drive op zoek naar olifanten en zagen ze niet. Toen we daarna aan het ontbijt zaten stonden er opeens meer dan dertig – groot en klein door elkaar – op de oever te drinken. Het was een indrukwekkend mooi gezicht.

Majete
In Majete leefde van oudsher grote aantallen wilde dieren, inclusief olifanten, maar eind jaren negentig was veel van het wild door stroperij tot kritische aantallen gedaald. In 2003 werd South African National Parks (SAN Parks), betrokken bij het beheer, in samenwerking met de overheid en de lokale gemeenschappen. SAN Parks had in Zuid-Afrika uitstekende resultaten behaald met het beheer van de parken en het tegengaan van de stroperij. De resultaten zijn nu ook zichtbaar in Majete, een park dat zich overigens ook landschappelijk onderscheidt. Er leven nu alweer zoveel olifanten dat er recent 150 zijn overgeplaatst naar een ander park in Malawi. Er zijn neushoorns, leuwen (nog niet heel veel), luipaarden en buffels (veel), dus de Big Five is hier compleet. De wildstand neemt snel toe.

Helemaal in het noorden bevindt zich Nijka, een hoog gelegen plateau (koel), waar zich nauwelijks groot wild bevindt maar dat zich wel uitstekend leent voor fietsen en wanden.

Theeplantages,
Thyolo Tea Estates Ten zuiden van Blantyre bevinden zich de koffie en theeplantages van Malawi en is zeker een van de hoogtepunten van Malawi. Het zijn grote en uitgestrekte bedrijven. Op de kleinste, Satemwa (waar alleen al 2000 mensen werken en per jaar 70.000 nieuwe theeplantjes en 17.000 koffieplanten worden gepoot), kunt u ook overnachten in het mooie landhuis Huntingdon House. Hier kunt u een langere of korte tour doen en kennis nemen van de thee en koffie productie en uiteraard de diverse smaken proeven.

Zomba Plateau
Zomba plateau is een hoog oprijzend bergmasseif naast de gelijknamige stad. De vegetatie is zeer gemixed, u vindt er talloze stromen en sroompjes, meertjes en diverse watervallen. Op veel plaatsen heeft u geweldige vergezichten. Zomba is een prima plek om de reis vanit het zuiden naar het midden van Lake Malawi te onderbreken. Mount Mulanje Is de rotsachtige bergformatie die de achtergrond vormt van de theeplantages. U kunt er – bijvoorbeeld vanuit Huntingdon House – gemakkelijk een keer naar toe rijden (een mooie toch van ca 1,5 uur) maar als u echt van het adembenemende landschap wilt genieten is een verblijf hier aan te beleven. Bijna een must voor de ware natuurliefhebber.

Meer weten over het weer in Malawi: lees dan onze blog Klimaat in Malawi.

Bekijk ook onze ‘ontdekkingsreis’ Kleurrijk Malawi.

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug