070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Aostadal, verborgen parel in Noord-Italië (1)

Het Aostadal, in het Italiaans Valle d’Aosta, in het Frans Vallée d’Aoste, in het Valdostaans-Arpitaans Vâl d’Aoûta, is een kleine vallei omgeven door de hoogste bergtoppen in Europa.  In het noordwesten, via de Mont Blanc tunnel en de Kleine Sint Bernard pas, grenzend aan Frankrijk en in het noorden, via de Grote Sint Bernard pas en tunnel, aan Zwitserland, in het zuiden en oosten aan de Italiaanse regio Piemonte. Het Aostadal is van oudsher een belangrijk kruispunt in het westerse alpengebied. Vlieg naar Milaan of Turijn, huur een auto, rij anderhalf tot twee uur en het grote genieten kan beginnen, zeker ook op culinair gebied. Culinair genieten in Aostadal: journalist Sonja van de Rhoer neemt u vast mee op reis.

Culinair genieten in Aostadal

La Thuile is een klein bergdorp waar in de winter volop geskied wordt en in de zomer een el dorado is voor wandelaars en fietsers. Kies, als je wilt fietsen, wel voor een e-mountainbike zodat alle pittige hellingen een stuk gemakkelijker genomen kunnen worden. Fiets bijvoorbeeld naar Morgex en ga vandaar via een bospad naar het adembenemend mooie Lago d’Arpy (het meer van Arpy). Neem de tijd om hier, zittend op een rotsblok of boomstam, te genieten van de rust, het blauwgroene meer, de gletsjers en de met sneeuw bedekte omringende bergen.

Een leuk adres om te lunchen tijdens een wandel- of fietstocht is Lo Riondet in de omgeving van La Thuile (niet in het centrum). Een restaurant met verschillende eetkamers, allen anders ingericht, maar allemaal heel knus. De gerechten en porties zijn stevig, polenta en veel vleesgerechten. Voor vegetariërs zijn er lekkere soepen, salades en gegrilleerde groenteschotels met of zonder kaas.

Laat je culinair verwennen in het Aoastal in de Montana Lodge en Spa, in La Thuile. Montana Lodge is hotel waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat. Van de jongste bediende tot de manager zelf, zij laten je echt gast voelen. De kamers zijn ruim met verrukkelijke bedden en van alle moderne gemakken voorzien, de keuken van het restaurant Chaveur, waar onder leiding van chef-kok Stefano Gradano gekookt wordt met streekgebonden producten, is uitstekend, de – veelal lokale – wijnen worden geschonken door een vakbekwame sommelier en het grote binnenzwembad en de spa maken dat het verwengevoel compleet is.

Chocoladewinkel La Thuile

In het centrum van La Thuile bevindt zich de chocoladewinkel van de familie Collomb. Hier wordt meerdere keren bekroonde chocolade gemaakt, op basis van de beste grondstoffen. De smaken variëren van saffraan uit de stampers van de San Gavino (Sardinië), cayennepeper, lavendel uit de Provence en tabak uit Virginia, tot aloë, zwarte thee en rozenblaadjes, tot sinaasappel en kaneel, tot Genepy en de meest bekende smaak met de beroemde hazelnoten uit de Piëmont.

Courmayeur

Courmayeur is vermoedelijk, naast Aosta, de bekendste plaats in het Aostadal.  Van oudsher één van de meest luxueuze wintersportplaatsen in Europa. Stijlvol en mondain zijn hier kernwoorden, herkenbaar aan de hotels en winkels in de hoofdstraat. Ga koffie drinken bij het oudste café in het dorp, het Caffé della Posta en vergeet zeker niet de kaaswinkel te bezoeken om Fontina te kopen. Op verzoek wordt de kaas vacuüm getrokken zodat deze gemakkelijk mee te nemen is.

Kaas uit Aostadal

Fontina is dé kaas uit het Aostadal. Het is een rauwmelkse kaas met een delicate aardse smaak van noten en paddestoelen en een vleugje  honing. Er mag voor de productie slechts melk van één keer melken van de lokale koeien worden gebruikt. Omdat er tweemaal per dag wordt gemolken, wordt er daarom twee keer per dag kaas gemaakt. De bereiding van deze kaas is sinds de 15de eeuw ongewijzigd. De textuur is half hard. De Italiaanse Fontina  heeft als een van de eerste kazen het EU keurmerk DOP gekregen voor beschermende oorsprong. Een andere bekende kaas uit het gebied is de Fromadzo. Deze kaas wordt gemaakt op basis van een mengsel van koeien- en geitenmelk en rijpt onder vochtige omstandigheden. Afhankelijk van de rijpingsduur, van 2 tot 14 maanden, is de smaak halfzoet, zout of pikant.

Skyway Monte Bianco – Pontal d’Entrèves

Culinair genieten in Aostadal? Dit mag je niet missen! Vanuit Courmayeur ben je in 5 minuten bij het dalstation van de in 2015 geopende kabelbaan. Een futuristische, van heel veel glas gemaakte, ronddraaiende, grote gondel die je in twee etappes naar Punta Helbronner, op 3.462 meter hoogte brengt. Eindpunt van de eerste etappe is het Pavillon du Mont Fréty op 2100 meter hoogte. Hier moet iedereen er uit, het is niet mogelijk om direct over te stappen op de tweede gondel. Het hoogteverschil is namelijk te groot om in één keer te overbruggen. Het is ook geen straf om op Pavillon het museum te bezoeken of de wijn van de Cave Mont Blanc te proeven. Op 2173 meter hoogte wordt hier een speciale sparkling wijn de Cuvée des Guides geproduceerd. Liever even naar buiten, loop dan naar de botanische tuin, Fondatori del giardino, net om de hoek.

En dan door naar boven, waar een fenomenaal uitzicht wacht. Hier sta je dan voor de hoogste bergtoppen van de westelijke Alpen, de Mont Blanc, de Monte Rosa, Matterhorn, Gran Paradiso en de Grand Combin. Onmetelijk mooi!

Lees ook wat Culinair journalist Sonja van de Rhoer voor ons schreef over Verona, stad van Romeo en Julie, opera en Valpolicella


Over Sonja van de Rhoer
Culinair journalist Sonja van de Rhoer is opgegroeid als dochter van een dranken groot-handelaar en limonadefabrikant en dronk haar eerste glas Beaujolais  (Fleurie) als zesjarige, verdund met water, tijdens het zondagse diner.
Ze is docent koken en Voedingsleer. Ze schrijft wekelijks recepten voor Trouw en heeft ruim 60 kookboeken op haar naam staan waaronder het Margriet kookboek en Vegetarisch Basiskookboek. Over haar culinaire reizen blogt ze regelmatig op de website van AmbianceTravel.nl

Gerelateerde reizen

Bel of mail mij terug