070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief

Bezoek de monumentale ooievaarstad Cáceres

Geen stad in Spanje telt zoveel ooievaars als Cáceres. Je ziet ze overal, op schoorstenen, torens en antennes. De ooievaar is dan wel het symbool van Extremadura, kennelijk is het voor hen het beste toeven in de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

Niet alleen ooievaars, maar ook veel toeristen weten hun weg naar Cáceres te vinden. Van alle werelderfgoedsteden rond Madrid is dit dan niet de meest spectaculaire, maar de stad is absoluut de moeite van een kleine omweg waard. Cáceres is bijzonder vanwege het prachtig bewaard gebleven ommuurde Middeleeuws centrum bovenop een heuvel, dat in 1986 werd bijgeschreven op de lijst met Werelderfgoed van Unesco. Dat niet alleen, de Europese Raad riep de oude stad van Cáceres al in 1968 uit tot derde meest monumentale plaats van Europa na Praag en Tallin. Bezoek dan stad dan ook tijdens een rondreis Spanje.

Stadsmuren Cáceras
Praktisch alle bezienswaardigheden bevinden zich binnen de stadsmuren, waar fraaie stadspaleizen de boventoon voeren. Let op, vele zijn alleen van de buitenkant te bewonderen. Deze gebouwen uit de vijftiende en zestiende eeuw werden opgetrokken in renaissancistische stijl en waren van de conquistadores die zeer welvarend uit de nieuwe wereld terugkeerden en hun stad overlaadden met pracht en praal. Binnen de vestingmuren overheerst derhalve de typische honingkleur van zandsteen afgewisseld met antraciet. In de oude benedenstad – aan de voet van het langgerekte Plaza Mayor – voert wit de boventoon.

Toeristen en studenten
Opvallend aan Cáceres is dat de historische binnenstad amper wordt bewoond en zodoende af en toe doet denken aan een openluchtmuseum. De woningen en paleizen die er te vinden zijn, worden vooral gebruikt als kantoorruimtes. Hierdoor zie je er vooral toeristen die met een kaart in de hand de monumentale bezienswaardigheden, waar er een hoop van zijn, afstruinen. Dat kan veilig, want het oude centrum is afgesloten voor auto’s. Je doet er dan ook goed aan als je op je rondreis door Spanje je auto buiten het centrum parkeert. Toch is de stad gedurende het jaar levendig dankzij de vele studenten die er aan de universiteit studeren. Zij houden zich in hun vrije tijd net als de inwoners van de stad meer op in de buurt rond Plaza Mayor en de straten Calle General Esponda en Plaza de la Constitución. Hier zijn genoeg barretjes en restaurants te vinden om je een tijdje te verpozen.

Bezienswaardig in Cáceres
Je doet er goed aan eerst even het toeristenbureau in de lopen. Dit ligt vlakbij Plaza Mayor in Palacio Carvajal, een mooi gerestaureerd paleis met een gedetailleerde maquette waarop je goed kunt zien waar alle monumenten zich bevinden. De stadsmuren zijn grotendeels Moors, al zijn er ook nog Romaanse delen te bewonderen. Vanaf het Plaza Mayor loop je door de Arco de la Estrella, in de achttiende eeuw gebouwd door Manuel Churriguera. Meteen links zie je al een indrukwekkend en recent gerenoveerd paleis van een van de conquistadores: Casa de Toledo-Montezuma.

Op het Plaza de Santa María zie je de Casa de los Golfines de Abajo, het bisschoppelijk paleis en de bijzonder mooie gotische Santa María kerk. De uit hout gesneden retabel uit de zestiende eeuw is daar te zien. Een paar blokken verder kom je bij het hoogste punt van de stad op het Plaza de San Mateo met de gelijknamige kerk, ook gotisch, en het ‘Ooievaarshuis’ met een mooie smalle toren, de enige die niet is omgegooid als teken dat zijn eigenaar een aanhanger van Isabel was in de burgeroorlog van 1474..

Schone kunsten en archeologische vondsten
Het provinciale museum Museo de Cáceres is verdeeld over twee paleizen, het Casa de los Caballos en Casa de las Veletas. In het eerstgenoemde kun je schone kunsten bewonderen met onder meer werk van Miró en Picasso en in het tweede liggen archeologische vondsten en prehistorische en Romeinse voorwerpen. De grootste attractie hier is de Arabische aljibe, het waterreservoir met schitterend bewaard gebleven hoefijzerbogen. Om na te genieten van al het fraais loop je naar de parador in het voormalige, veertiende eeuwse paleis van de markiezen van Torreorgaz. In het restaurant worden goede lokale gerechten geserveerd, zoals kwarteleitjes en hertenvlees met Casarkaas vergezeld van een heerlijke glas wijn met het D.O. keurmerk Ribera del Guadiana uit Extremadura.

Bel of mail mij terug