070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
 •   8 dagen
 • Vanaf AMS,BRU,DUS
 •   Incl. huurauto
 • Accommodaties geregeld
 • vanaf € 750,- per persoon
Prijzen en aanvragen

Rondreis Madeira

Rondreis

Nr Dagen Plaats Hotel Nachten
1 1-4 Funchal Quintinha de São João 3
2 4-6 Santana Quinta do Furão 2
3 6-8 Porto Moniz Aqua Natura Madeira 2
De route in beeld gebracht
De accommodaties van waar u verblijft
 • Portugal Madeira Funchal stad zee
 • Portugal Madeira Funchal stad zee
 • Portugal Madeira Funchal Pinaculo uitkijkpunt
 • Portugal Madeira Funchal zonsondergang
 • Portugal Madeira Funchal plein Povo
 • Portugal Madeira Funchal Calas
 • Portugal Madeira Funchal arriaga avenue
 • Portugal Madeira Funchal stad

Funchal

Dag 1 Aankomst in Funchal
Funchal is de grootste stad op het eiland met eenderde van alle inwoners. Het heeft een mooi historisch centrum. Bezoek in de stad het Museu de Arte Sacra met schilderijen van Vlaamse meesters en religieuze schatten, wandel rond door de kathedraal Sé met prachtige knoopplafonds, bezoek de markt Dos Laviados waar je alles direct mag proeven. Proef ook de Madeirawijn bij The Old Blandy Wine Lodge, de oudste en grootste producent van deze heerlijke wijn. Lekker eten doe je ‘s avonds in de Rua de Alfandega met een uitgebreide keus aan restaurants of in de jachthaven bij Nini Andrade Silva met uitzicht op Funchal. Voetbalfans kunnen de gouden ballen en schoenen van Cristiano Ronaldo in het gelijknamige museum bewonderen.

Dag 2 Funchal en Monte
De beroemde botanische tuinen van Funchal en het aangrenzende, hogergelegen dorpje Monte bereik je met de auto of de kabelbaan. Ruim 3.000 plantensoorten waaronder 400 inheemse liggen hier op je te wachten, alsook een cactustuin, een patroontuin, een inheemse tuin en een papagaaienpark. Het subtropische geheel van 80.000 vierkante meter hoort bij Quinta do Bom Sucesso, een landhuis uit 1881. Je hebt een prachtig uitzicht vanuit de kabelbaan over de stad en de haven. Wil je meer groen en flora bezoek dan ook de nabijgelegen Monte Palace Tropical Gardens bij een 18e eeuwse villa met een Japanse tuin, een zwanenmeer en overal kleurrijke azulejos. In het dorp bezoek je de Nossa Senhora do Monte met prachtige trappen en twee klokkentorens. In de middag wil je wellicht met de beroemde Toboggan weer terug naar Funchal. Dit is een twee kilometer lange glijbaan waar je vanaf glijdt in een soort houten slee onder begeleiding van twee mooi geklede ‘carreiros’.  Vroeger kwam zo de oogst snel beneden en ook mensen lieten zich zo weer omlaag vervoeren. Wil je na alle botanische pracht nog meer natuur, dan  rijd je vanaf hier over de ER103 richting Santana om onderweg een indruk te krijgen van Parque Ecológico do Funchal en een stuk verder noordwaarts van Parque Natural do Ribeira Frio. Een andere mogelijkheid is de ER107 te nemen naar Curral das Freiras. Dit natuurgebied was oorspronkelijk een schuilplaats voor nonnen uit het Santa Clara klooster die bescherming zochten tegen de piraten. Hier ligt een mooie kloof in een kastanjebos. Dineren doe je weer in een van de gezellige straatjes in het centrum van Funchal. Probeer de frisse Madeira-wijn gemaakt van de druiven Sercial, Verdelho, Boal en Malvasia. Wil je meer over deze wijn weten, bezoek dan het museum gevestigd in het middeleeuwse klooster in de stad.

Dag 3 Binnenland met Laurierbossen
Je vertrekt met de auto uit Funchal in westelijke richting langs de kust. Hier passeer je Cámara de Lobos met een erg spannende attractie: de Cabo Girao. Dit is de hoogste zeeklif van Europa en op één na hoogste ter wereld. Alleen waaghalzen kunnen hier naartoe, want je kijkt vanaf een glazen plateau 580 meter de diepte in. Je kunt er met de kabelbaan komen. Voordat je de VE4 neemt richting het binnenland, kun je nog even stoppen in Ponta do Sol. Dit kleine kustplaatsje heeft prachtige zonsondergangen en de kerk Senhora da Luz uit de 15e eeuw met schitterende knoopplafonds uit de 16e eeuw. Meer landinwaards komen we in de buurt van natuurpark da Madeira. Dit is Unesco werelderfgoed vanwege het grootste laurierbos ter wereld van 15.000 hectare met een unieke biodiversiteit. Vanuit het kleine dorpje Serra de Agua vertrekken diverse wandelroutes. Ben je niet zo’n wandelaar, dan kun je er ook voor kiezen direct door te rijden naar de grotten van Sao Vicente. Vanuit Ribeira Brava rijd je voor de mooiste route over de Encumeada pas en voor de snelste route door de tunnel. Sao Vicente is tegelijkertijd bergdorp en kustplaats. In het vulkanisch centrum bij de door lava gevormde grotten leer je alles over het ontstaan en de geologie van Madeira. Vanuit Sao Vicente ben je in 40 minuten via de snelle route weer terug in Funchal voor de laatste nacht in het Quintinha de Sa Joao hotel.

1 Quintinha de São João
 • Portugal Madeira Santana Faial
 • Portugal Madeira Santana natuur
 • Portugal Madeira Santana queimadas natuurpark
 • Portugal Madeira Santana Pico das Pedras
 • Portugal Madeira Santana Ponta do Clericos

Santana

Dag 4 Van Funchal langs de oostkust naar Santana (1,5 uur rijden)
Je kunt in ongeveer een uur rijden door het binnenland direct op Santana afkoersen, maar er ook voor kiezen de weg langs de oostkust te volgen om meer te kunnen zien. Even van de route af ligt in het binnenland Camacha, dat bekend is vanwege het prachtige traditionele vlechtwerk. In de winkel aan het hoofdplein kun je traditionele manden kopen en in de kelder kun je kijken hoe ze worden gemaakt. Verder langs de kust ligt het vakantiedorp Canciço de Baixo met een van de populairste keienstranden van het eiland: Praia dos Reis Magos. Ook ligt hier de 18e eeuwse barokke kerk Igreja Matriz. Santa Cruz heeft een mooi historisch centrum met een kleurrijke markt en de tuinen bij het gemeentehuis zijn een bezoek waard. Ook ligt het enige waterpark van Madeira in deze plaats. De volgende plaats op de route is meteen ook de oudste van Madeira. In de voormalige hoofdstad Machico, waar de eerst ontdekkingsreizigers zich vestigden, zijn zodoende nog een aantal historische bezienswaardigheden zoals de kapel Dos Milagros, de forten Sao Joao Baptista en Nossa Senhora do Amparo. Duikers kunnen hier terecht in het mooie zeereservaat. In het museum Museu da Baleia, het walvismuseum zie je allerlei boten, werktuigen, botresten en opgezette walvissen. Het panorama bij uitkijkpunt Pico do Facho bij Caniçal is adembenemend. Een ander uitkijkpunt is verder op het 6 kilometer lange schiereiland met woeste kustlijn, Ponta de Sao Lourenço, het meest oostelijke uiteinde van Madeira waar het landschap af en toe associaties met de maan oproept. Vanaf Machico vervolg je de weg richting het noordwesten langs de kust om aan te komen bij Porto da Cruz. Dit is beroemd vanwege de teelt van suikerriet in het verleden. Naast een beroemde suikerrietmolen ligt een slijterij waar de voor Madeira typisch suikerrietbrandewijn Poncha te koop is. Uiteindelijk kom je aan in het tweede hotel van deze rondreis, Quinta do Furao in Santana.

Dag 5 Santana en omgeving
Santana is bekend vanwege de ‘palheiros’ of ‘casas de colmo’, traditionele driehoekige huisjes die uit de 16e eeuw stammen met strooien daken (colmo is Portugees voor stro) en die vooral in het noorden van Madeira zijn te vinden. In het centrum van het stadje kun je er enkele bezoeken. Ze zijn ingericht als winkels met streekproducten. Santana ligt spectaculair op een 300 meter hoge klif. In het themapark krijg je een goed beeld van de geschiedenis, de tradities en de cultuur van het eiland door de eeuwen heen. Vanuit Santana wordt ook vaak de mooiste levada-wandeling door het Laurisilvabos naar Queimadas, Pico das Pedras of naar de Pico Ruivo gemaakt. Ook naar de Pico de Areiro loopt een mooie route. Wie niet zo fit is, kan hier ook met de auto heen. Boven zijn winkels, ligt een restaurant en heb je een fantastisch uitzicht als de piek niet in de wolken ligt. Ben je in september in Santana dan vindt het wijnfestival plaats en kun je in de kelders van je hotel met blote voeten helpen de druiven te persen. In buurdorp Arco de Sao Jorge temidden van bergen en wijngaarden ligt de prachtige rozentuin Quinta do Arco Rosarium, een van de grootste rozentuinen van Europa.

2 Quinta do Furão
Quinta do Furão

Porto Moniz

Dag 6 en 7 Via Sao Vicente naar Porto Moniz
Je vertrekt vanuit Santana in westelijke richting naar de volgende bestemming Porto Moniz. Dit is een uur en een kwartier rijden. Onderweg passeer je het dorpje Sao Vicente met de lavagrotten en een vulkanisch centrum. Een interessante kerk is gratis te bezoeken en altijd geopend. Seixal heeft een mooi zwart zandstrand. Het iets verderop gelegen Praia da Laje is populairder. Hier wordt ook gedoken, zijn voorzieningen om te eten, staan zonnebedden klaar en kun je vissen. Ook vind je hier natuurlijke, door rotsen gevormde zeezwembaden, de Piscinas Naturais do Seixal. Porto Moniz zelf is erg attractief voor toeristen vanwege natuurlijke zwembaden die spectaculairder zijn dan in Seixal. Het hotel waar u de laatste twee nachten van deze rondreis over Madeira verblijft ligt zelfs direct aan die natuurlijke lavapoelen met kristalhelder water. Meer over het leven in de zee rond Madeira leer je in het aquarium van Porto Moniz dat is gevestigd in het oude fort van Sao Joao Batista. Wandel vanaf de natuurlijke zwembaden met uitzicht over de grillige lavakust over de recent vernieuwde boulevard naar het centrum en het kleine haventje waar je heerlijk vis kunt eten. Vanuit Porto Moniz kun je de spectaculaire, bijna verticale kabelbaan van Achadas de Cruz nemen.

Dag 8 Van Porto Moniz naar Funchal
Terug naar Funchal kun je de oude pittoreske kustweg of de snelweg nemen. Met de eerste optie kom je langs mooie plekjes, door tunnels, langs watervallen en schilderachtige dorpjes. Zou je deze route ineens rijden, doe je er anderhalf uur over. Bij Ponta do Pargo bezoeken we de vuurtoren op het meest westelijk gelegen puntje van het eiland voor een mooi uitzicht over de grillige westkust van het eiland. Hier zijn volgens kenners de mooiste zonsondergangen van heel Madeira te bewonderen. Bij de vuurtoren is een permanente tentoonstelling over alle vuurtorens van het eiland. De lokale kerk is beschilderd door een Belgische kunstenaar die hier al jaren woont. In Calheta kun je de rumstokerij en de rietsuikermolen bezoeken. In het ernaast gelegen winkeltje kun je een fles Poncha kopen als souvenir. Het strand is het enige kunstmatig opgespoten strand van Madeira. Het zand komt uit Afrika. In Ponta do Sol, het zonnigste punt van het eiland, genieten mensen van de zon op het uitstekende keienstrand. Dan volgt de reis weer naar huis vanuit Funchal.

3 Aqua Natura Madeira

Quintinha de São João

Dit betoverende hotel ligt prachtig op zeventig meter boven zee en kijkt uit over Funchal. Het is een klein en relaxed hotel gelegen in een sjieke woonwijk temidden van subtropische tuinen. In ongeveer vijftien minuten wandelen ben je in het centrum van Funchal. Je bent er dus vlakbij alle faciliteiten zodat het een ideale uitvalsbasis vormt om Funchal en de rest van Madeira te ontdekken. Met een ...

Dag 1-4
Bekijk hotel

Quinta do Furão

Quinta do Furão ligt sensationeel bovenop een klif bij Achado do Gramacho in Santana aan de noordoostkust van Madeira. Hierdoor is er een prachtig uitzicht op het natuurpark Rocha do Navio, de hoogste bergen op het eiland en de zee. Het hotel is gevestigd in een oud wijnhuis (Quinta) en ligt op een stuk grond van vijf hectare waarvan het grootste deel nog steeds een organische wijngaard omvat. In...

Dag 4-6
Bekijk hotel

Aqua Natura Madeira

Het Aqua Natura Madeira Hotel heeft 4 sterren. Comfort en een gezellige atmosfeer staan hoog in het vaandel. Het ligt direct aan het strand en heeft vanuit alle kamers en gemeenschappelijke ruimten een spectaculair zicht op zee en op de natuurlijke zwembaden Piscinas Naturais do Porto Moniz, die worden gevormd door de rotsen in de Atlantische Oceaan. Het vissersdorp Porto Moniz is goed bereikbaar....

Dag 6-8
Bekijk hotel

Rondreis Madeira

Bel of mail mij terug