070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
  • 11 dagen
  • Vanaf Amsterdam
  • Incl. huurauto
  • Accommodaties geregeld
  • vanaf € 1050,- per persoon
Prijzen en aanvragen

Apulië, het andere Italië

Ontdek de hak van de laars

Ontdek tijdens deze rondreis Apulië met comforthotels  ‘de hak van de laars’. Dit laat een ander Italië zien dan we kennen uit de meeste reisfolders. Rome, Milaan of Toscane zijn qua ambiance totaal anders. De taal is hetzelfde net als de producten die de regio oplevert. Maar daar houdt de vergelijking ongeveer mee op.

Smeltkroes van culturen
Deze streek is een smeltkroes van culturen want werkelijk iedere zeevarende natie is er geweest: Romeinen, Grieken, Byzantijnen en Turken, Noormannen en Vikingen. En dat ziet u terug tijdens een rondreis Apulië met comforthotels. De bouwstijl is meer Arabisch, Byzantijns en dankzij de Noormannen vindt u hier veel meer blonde Italianen.

De streek ligt prachtig ingeklemd tussen de Adriatische en Ionische Zee. De diepblauwe wateren steken schitterend af tegen de witte rotsachtige kustlijn met haar witte huizen. Toeristisch is er veel te zien. Uiteraard bezoekt u de trulli in Alberobello, gelegen op het centrum van het eiland. Maar er zijn veel meer plaatsen die een bezoek meer dan waard zijn. U komt erlangs tijdens deze rondreis Apulië met comforthotels.

De route
U begint met een bezoek aan Monopoli, een schattig plaatsje met nauwe straatjes en mooie pleinen. Daarna rijdt u naar Lecce, het Florence van het zuiden, zo genoemd vanwege zijn overvloed aan gebouwen in de barokstijl. De derde stop is in Otranto, bijna aan de onderkant van de hak. Deze stad wordt omringd door wijnranken en hier komt de negro-amaro-druif vandaan en met deze druif wordt een aantal mooie primitivo’s gemaakt. Via de zuidpunt van de hak, rijdt u weer noordwaarts en ontmoet aan de Ionische Zee de plaats Gallipoli. De laatste stop is in Taranto met zijn beeldbepalende kasteel Sant’Angelo. Een leuke dagexcursie vanuit hier is naar Matera waar u talloze grotwoningen vindt.

Ontdek het andere Italië tijdens deze Rondreis Apulië met comforthotels. Alle rondreizen door Italië bieden wij aan in drie categorieën: luxe, comfort en authentiek.En we bieden ook nog een culinaire slowfoodreis in Apulië aan.In alle gevallen gaat het om sfeervolle en bijzondere accommodaties, zoals villa’s, voormalige landhuizen, boerderijen en B&B’s.

Rondreis

Nr Dagen Plaats Hotel Nachten
1 1-3 Selva di Fasano Tenuta Monacelle 2
2 3-5 Lecce Patria Palace 2
3 5-7 Otranto San Giuseppe 2
4 7-9 Gallipoli 33 Baroni 2
5 9-11 Taranto Akropolis 2

Selva di Fasano

Of u nu op aanvliegt op Bari of Brindisi, bij aankomst halen we de huurauto op en reizen gelijk door naar Monopoli, een schattig plaatsje aan de kust met nauwe straatjes omgeven door interessante plaatsen. Neem Alberobello. De plaats staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Hier vinden we 1.500 trulli huizen. Dit zijn ronde witte huizen die lijken op versteende tipi’s. De huizen bestaan uit op elkaar gestapelde bakstenen zonder cement, dichtgesmeerd met wit leem. Op deze wijze konden de huizen snel afgebroken worden als de fiscus langs kwam. De huizen worden nu verkocht aan investeerders en gelukszoekers. Voor zo’n € 40.000 kunt u een nette trulli kopen langs de Adriatische kust en de prijzen stijgen snel.

In Polignano a Mare lijken de kleine witte huizen suikerklontjes tegen een berg. Martina Franca is een 14de eeuws stadje met de Basilica di San Martino. Locorotondo betekent letterlijk ‘gekke ronde’ en is een typische ronde plaats. Egnazia ten zuiden van Monopoli is een historische plaats waar vondsten zijn gedaan van de eerste menselijke beschaving van zo’n 12-13de eeuw voor Christus. De stranden aan deze ruige ongerepte zijn zeldzaam en erg klein, maar als u er een gevonden hebt, bent u veelal de enige die van het prachtige witte zand kan genieten. De kustlijn lijkt af en toe meer op Griekse cycladen dan op het Italië. U overnacht in de omgeving van Monopoli

1 Tenuta Monacelle

Lecce

Op naar Lecce, het Florence van het zuiden én het tropische Caribbean van Europa. Zeggen we Lecce dan denken we barok en witte zandstranden. Tussen de wijngaarden en olijfboomgaarden door stoppen we onderweg nog even in Ostuni, de witte stad ‘Citta Biancà’ met haar 15de eeuwse gothische kathedraal, Guglia di Sant’Oronzo en haar plein van de vrijheid ‘Piazza della Libertà’. De nauwe verlaten straatjes tussen de hoge gebouwen zijn schaduwrijk. Zou dit de inspiratiebron zijn geweest voor designers als Jan de Bouvrie? Het consequente wit op de berg steekt prachtig af tegen de strak blauwe lucht en het water van de Adriatische zee. Het schept een idyllisch beeld. Een bezoek aan het unieke Palazzo Ducale Zevallos en het palazzo Siccoda in de Via Cattedrale 35 mag u niet overslaan. Het witte kalk weerkaatst niet alleen schitterend de zon, maar hielp de stad ook te overleven tijdens de pestepidemie in de 14de eeuw. Het is een van de meest gefotografeerde steden van Apulië omringd door prachtige stranden.

Eenmaal aangekomen in Lecce de stad waar de Renaissance nooit heeft bestaan, dompelen we ons onder in de Barok. Het witte leemsteen in de stad huisvest een grote concentratie kunstenaars. Binnen de witte muren ademen de inwoners cultuur en creativiteit. De barokke kerken, grootse paleizen, marmeren straten en prachtige stranden dagen schilders, schrijvers, ontwerpers en architecten uit het beste van zichzelf te laten zien. Hierdoor bruist de stad. In het labyrint van de straatjes is shoppen een genot. Alle Italiaanse modemerken en zilversmeden zijn vertegenwoordigd, daarnaast zijn er talloze winkels met lokale producten zoals wijn en olijfolie. Typisch ‘salentesi’ zijn de papier maché handwerk producten en gourmetrestaurantjes waar men je leert hoe een typisch gerecht uit de streek klaar te maken. Een bijzondere ervaring waar we zeker ook even de tijd nemen om op het strand te liggen en weg te dromen in ons boek. U verblijft in MGalery Patria Palace.

2 Patria Palace

Otranto

We zakken verder naar het zuiden naar de onderkant van de hak. Otranto wordt ook wel de ‘deur naar het oosten’ genoemd. De stad bloeit nu van culturele en commerciële activiteiten. Zoek een terras met fenomenaal uitzicht over de zee en probeer eens de volle, ronde Negroamaro of Primitivo wijn. De wijnranken rijpen snel door de warme zon en de verkoelende zeewind. De zuidelijke schelpengrond in het zuiden en rotsgrond van het noorden zorgen voor de opvallende smaakvolle druiven. Vanwege het uitblijven van de regen vindt de druivenpluk in Apulië eerder plaats dan in andere Europese wijngebieden. Het alcoholpercentage zou daardoor iets lager liggen. De rosé- en witte wijnen worden niet zelden omschreven als soepel, vriendelijk, toegankelijk en vooral fruitig. De rode wijnen zijn dieprood, vol en rond. De streek exporteert wereldwijd wijnen. Zelfs de bekendste wijnfamilie van Italië, Antinori heeft tegenwoordig een wijngaard in Apulië.

In 1480 vermoorden de Turken, 800 inwoners van Otranto. Dit wordt vandaag de dag gememoreerd in de Romeinse kathedraal. De vloer van de kathedraal is een mozaïek waarin de boom des levens wordt afgebeeld. De takken symboliseren de geschiedenis van de mens in typische Middeleeuwse hiërogliefen, die Westerse en Oosterse culturen verbinden. Fascinerend. U verblijft in San Giuseppe.

3 San Giuseppe

Gallipoli

Ten zuiden van Otranto tot het uiterste puntje bij Leuca vertoont de kust meer hoogteverschillen en reliëf. De heuvels lopen af in de groene zee. De rotsen worden uitgehold door de ruige golven waardoor grotten ontstaan. Santa Cesarea Terme is een kuuroord langs de kust met diverse baden dat lijkt op een Moors Paleis. Bij Gagliano wordt de zee rustiger, maar blijft de kust grillig. In de mooie rotskreekjes kunt u heerlijk relaxen. Deze kust wordt vaker bezocht door toeristen en u vindt hier meer restaurantjes en bevolkte stranden. Verder zijn er diverse Byzantijnse en Romeinse kunstschatten langs deze kust te vinden die absoluut het bezoeken waard zijn.

U verblijft in de omgeving van Gallipoli.

4 33 Baroni

Taranto

Langs verlaten witte stranden die uitmonden in de groene zee rijden we omhoog naar de stad van de ‘twee zeeën’ en ‘twee gezichten’: Taranto. De stad ligt op een landtong die de Grote Zee van de Kleine Zee scheidt middels een enorme draaibrug. Daarachter ligt het oude deel van de stad waarvan het kasteel van Sant’Angelo gezichtsbepalend is. In de moderne stad vinden we het nationale archeologische museum waar een grote collectie ook vreemde archeologische vondsten te zien is.

De zee is prachtig maar niet de enige toeristische attractie; ook het achterland is bijzonder. Soms is het groen en vruchtbaar met uitgestrekte wijngaarden en olijfboom kwekerijen, soms is het rotsachtig met ravijnen, grotten en kliffen. Grillig en onverwachts. Een heerlijke tropische bestemming met middeleeuwse kunstschatten, bijzondere ontmoetingen en culinaire sensaties. Een nog onontdekt stukje Europa waar u nog echt aan relaxen toe komt. U verblijft in San Andrea degli Armeni.

5 Akropolis

Tenuta Monacelle

In een rustige omgeving tussen de met kenmerkende olijfbomen bedekte heuvels van de Itria vallei ligt Tenuta Monacelle. Een hotel dat bekend staat om zijn uitstekende service. De kamers zijn ondergebracht in masserias, ofwel de boerderijen, of in de trulli, de voor Apulië zo kenmerkende, puntige huisjes. Alle kamers zijn voorzien van alle hedendaagse gemakken. Het landgoed van 20 hectare...

Dag 1-3
Bekijk hotel

Patria Palace

Patria Palace Lecce (5*) is gevestigd in het 18e-eeuwse aristocratische Palazzo D’Anna-Petrarolo in Lecce. Het pand werd in 1797 gebouwd door de architect Mauro Manieri. Nadat het een weeshuis was geworden, werd het omgevormd tot een herberg in 1850. Het pand werd in de jaren 80 gesloten, maar werd uiteindelijk heropend in 1997. Tijdens de intensieve renovatie zijn door kunstenaars fres...

Dag 3-5
Bekijk hotel

San Giuseppe

Deze sfeervolle gemoderniseerde 16-eeuwse boerderij, 'Masseria', met luxueuze spa ligt in het centrum van het historische Otranto op slechts 300 meter van de zee. Stad met winkels, bars en restaurants op een steenworp. De sfeer van de oude boerderij is behouden gebleven net als de gewelven. De kamers beschikken over hoge plafonds en tegelvloeren. Door het besloten karakter van de...

Dag 5-7
Bekijk hotel

33 Baroni

Dit designhotel is prachtig gelegen aan de oevers van de Ponte Città Vecchia met de Corsa Roma, de belangrijkste winkelstraat van Gallipoli op slechts 50 meter. Gallipoli wordt ook wel de parel van Salento genoemd. Vanaf het terras heeft u een schitterend uitzicht over het historische centrum van Gallipoli en de Ionische Zee. In 2010 is het oude paleis van 6 etages verbouwd met duurzam...

Dag 7-9
Bekijk hotel

Akropolis

Akropolis hotel bevindt zich in de oude binnenstad, op het eiland van Taranto, op korte loopafstand van het treinstation. Vanaf het dakterras heeft u een panoramisch uitzicht op de stad en de zee. In de 18de eeuw werd het hotel verbouwd en in de 19de eeuw was er een uitbreiding.

Faciliteiten
Hotel Akropolis beschikt over een lobby, cocktail bar, restaurant en lift. Verder is er ...

Dag 9-11
Bekijk hotel

Apulië, het andere Italië

Bel of mail mij terug