070-3223066 (Nederlandnl) 078-353100 (Belgiëbe) Nieuwsbrief
 •   11 dagen
 • Vanaf AMS,RTM,EIN,BRU,CRL,DUS,NRN
 •   Incl. huurauto
 • Accommodaties geregeld
 • vanaf € 2345,- per persoon
Prijzen en aanvragen

Apulië, het zuiden van Italië luxe

Rondreis

Nr Dagen Plaats Hotel Nachten
1 1-3 Selva di Fascano Borgo Egnazia 2
2 3-5 Salento Le Capase Resort 2
3 5-7 Gallipoli Palazzo del Corso 2
4 7-9 Lizzano Masseria Bagnara resort & Spa 2
5 9-11 Matera Sextantio le Grotte della Civita 2
De route in beeld gebracht
De accommodaties van waar u verblijft
 • Apulië Polignano a Mare Italië
 • Kathedraal Maria Santissima Monopoli Apulië
 • Haven Monopoli Apulië
 • Alberobello stad Apulië
 • Haven Monopoli Apulië
 • Kasteel Castello Acquaviva Apulië Conversano
 • Paleis Ostuni Apulië Italië
 • Italië Apulië Alberobello Chiesa di Sant'Antonio
 • Polignano a Mare kust Apulië
 • Ostuni stad Apulië Italië

Selva di Fascano

Vanuit Bari rijden we zuidoostwaarts richting Selva di Fasano, waar het eerste hotel ligt. Onderweg bezoeken we in het binnenland het middeleeuwse dorpje Conversano met een fraai kasteel en oude stadsmuren. Terug aan de kust stoppen we in Polignano a Mare, dat prachtig ligt hoog op ruige kliffen. In het mooie middeleeuwse centrum vind je veel gelegenheden om wat te eten en drinken. In Monopoli kijken we wat uitgebreider rond en genieten we van een lunch. Het stadje ligt precies daar waar de hak van de laars van Italië begint, aan een grillige rotsachtige kust met pittoreske baaitjes waar je vanaf kleine zandstranden een duik kunt nemen in de azuurblauwe Adriatische zee. Vanaf diverse pieren die tot ver in de zee liggen, zou de zonsopkomst prachtig zijn, zo horen wij van een inwoner. Het oude centrum is erg gemoedelijk en nog niet overspoeld door toeristen. We proeven het echte Italiaanse leven en struinen door de gezellige straatjes. Eenmaal per week is hier een grote openluchtmarkt. Het belangrijkste religieuze gebouw is de Cattedrale Maria Santissima della Madia uit de 12e eeuw met mooie fresco’s. Bijzonder is ook de Santa Maria del Suffragio met als bijnaam de ‘kerk van het vagevuur’. Acht gemummificeerde priesters zijn er te zien in zwarte gewaden met rode vlammen van het vagevuur erop. Een extra luguber tintje krijgt het gebouw als we de versiering van schedels en skeletten zien. Als we even genoeg cultuur tot ons genomen hebben, komen we even bij op het stadsstrand Cala Porta Vecchia met uitzicht op de oude stadsmuur. Hier steken nog steeds de kanonnen uit, alsof ze klaar zijn om afgevuurd te worden. Een wandelingetje door de schilderachtige vissershaven is leuk vanwege de bedrijvigheid. We sluiten ons bezoek af en rijden naar het hotel in Selva di Fasano om in te checken. Er is nog wat tijd over en die besteden we in het iets zuidelijker gelegen Ostuni. Dit plaatsje heeft als bijnaam Città Bianca. De witte stad ligt verspreid over drie heuvels en heeft een mooie vijftiende eeuwse, gotische kathedraal heeft. Het levendige plein Piazza della Libertà is perfect om wat te drinken en het reilen en zeilen in het centrum te observeren.  Aan het einde van de dag rijden we terug naar Selva om daar te genieten van het uitzicht vanaf de heuvel waarop het ligt. Eromheen is het prachtig groen van de bossen met eiken, kastanjes, cipressen en dennen. Selva heeft ook de mooie botanische tuin Parco Botanico di San Donato. Voor kinderen is Zoosafari Fasanolandia een must. Dit is het grootste wildpark van Europa. De Romeinse ruines van Scavi Egnazia liggen vlakbij het hotel en stammen uit de vijfde eeuw v. C.

1 Borgo Egnazia
 • Otranto kust Apulië Italië
 • Torre dell'orso Otranto Apulië Italië
 • Kerk Chiesa di Cristo Otranto
 • Kathedraal Otranto Apulië Italië
 • Otranto Apulië Italië
 • Kust Otranto Apulië Italië
 • Otranto Cava di Bauxite Apulië
 • Italië Apulië Ortranto vuurtoren

Salento

Van Selva di Fasano rijden we naar ons volgende hotel La Capase Resort in Salento, net ten zuiden van het grotere Otranto. We komen langs Brindisi. Vanuit Brindisi vertrekken veerboten naar de andere kant van de Adriatische zee. Het oude centrum is de moeite waard een bezoek te brengen. Wij genieten van het uitzicht vanaf de trappen bij de Colonne Terminali della Via Appia. Deze Romeinse snelweg verbond Brindisi met Rome en eindigde op dit punt. Het gebied in en rond de haven is een bezoek waard en je kunt er heerlijke vis eten. Meer naar het zuiden ligt Lecce. Dit stadje wordt gezien als Apulië’s juweel van barok met tal van berokke gebouwen die stammen uit de zeventiende eeuw. Een bezoek hieraan bewaren we voor later. Onderweg kunnen we nog langs de kust bij Torre dell’Orso de beroemde rotsen Le Due Sorelle (de twee gezusters) bezoeken. Deze liggen net voor een prachtig wit zandstrand in het helder blauwe water. Bij Salento bezoeken we ook de stranden die niet voor niets de Malediven van Salento worden genoemd. Prachtig witte zandstranden aan het kristalheldere water van de Ionische Zee. Aan het einde van de dag ontspannen we in de tuinen met schitterend uitzicht over zee van La Capase Resort. Ten zuiden van Otranto en ons resort ligt het natuurpark Costa Otranto – Santa Maria di Leuca & Rosco di Tricase. Dit park strekt zich uit langs de Adriatische kust vanaf de vuurtoren Punta Palascia tot Santa Maria di Leuca in het zuidoosten. Je ziet weilanden, olijfboomgaarden, bossen en continue heb je een prachtig uitzicht op de azuurblauwe zee. Langs dit stukje kust liggen ook bijzondere grotten. De grot Zinzulusa bevat een buitengewone selectie van fossielen en prachtige hangende en staande druipsteenpegels. De grot vn de Poëzie bij Roca Vecchia is een waar natuurparadijs met archeologische vondsten. Dan ligt bij Porta Badisco de neolitische grot Dei Cervi. Hier zijn ruim 3.000 tekeningen gevonden en zelfs resten van olifanten, neushoorns, herten en pinguins. Bij Capo di Leuca vind je de grot Tre Porte (drie poorten), met drie arcaden gericht naar zee.

2 Le Capase Resort
 • Italië Apulië Lecce Gallipoli Amfitheater
 • Italië Apulië Gallipoli Fontana Greca
 • Italië Apulië Gallipoli Kathedraal
 • Italië Apulië Gallipoli Cove Sphinx
 • Italië Apulië Gallipoli stad

Gallipoli

Vandaag rijden we door naar ons volgende adres in Gallipoli, een stadje op een klein schiereiland in de Golf van Taranto tussen de hak en de voet van de laars. Even het binnenland in bezoeken we Presicce. Dit stadje heeft als bijnaam de ‘triomf van de barok’ en bevat veel bezienswaardigheden. Het is te vinden op de lijst van mooiste dorpjes van Apulië. Het oude gedeelte Corciuli is superleuk om doorheen te wandelen en de paleizen aan de sjieke Via Marchese Arditi zijn indrukwekkend. Iets verder ligt het eveneens pittoreske stadje Specchia. Laat je verassen door steeds weer een ander pittoresk hoekje in de wirwar van straatjes. We rijden door naar Gallipoli. Dit wordt de parel van de Ionische Zee genoemd en is inderdaad schitterend. Witgepleisterde huisjes worden beschermd door hoge, dikke kasteelmuren die de in de zee stekende stad scheiden van het water. De stad heeft een Griekse oorsprong die je uit de bebouwing hier en daar nog kunt afleiden. De naam Gallipoli is afgeleid van Kalepolis, dat ‘mooie stad’  betekent. Romeinen verwezen zelfs naar het stadje met ‘het einde van de wereld’. Het stadje leunt sterk op het toerisme en de visserij. Je kunt er dan ook overal heerlijke vis eten. Het oude centrum wordt met het vasteland verbonden door een zestiende eeuwse stenen brug. Hier vind je ook een mooie hellenistische fontein. Vanuit het binnenland komend snappen we dat de haven van Gallipoli in de zeventiende eeuw de belangrijkste olijfoliehaven van Italië was. Daar liggen eindeloze olijfboomgaarden tot zover het oog reikt. Onder de stad lagen vroeger honderden olijfolieopslagplaatsen. Deze werden uitgehouwen in de rotsen. Het ging met name om olie die werd gebruikt voor verlichting. Een aantal van die oliepersen zijn nog te bezoeken en bieden een interessant en koel uitje op een hete zomerdag. Op het hoogste punt van het stadje ligt de barokke Cattedrale di Sant’Agata, die tussen 1629 en 1696 werd gebouwd. Net als de andere 18 kerken is ook deze facade naar zee gekeerd. Als je hier gaat eten, bestel dan vooral een ‘scapece’. Dit eeuwenoude gerecht bestaat uit gebakken vis die in houten vaten is gemarineerd en wordt bedekt met brood, wijnazijn en saffraan.  Wil je even genieten van de zon, doe dat dan op Spiaggia della Purita, een lang strand met fijn zand net buiten de stadsmuren. Ten zuiden van Gallipoli ligt het mooie strand van Baia Verde. Hier is het vrij toeristisch, maar daardoor zijn er veel voorzieningen. Iets zuidelijker is het veel rustiger in het natuurpark Punto Pizzo met een fraaie kustlijn met bossen en wetlands en het kleine eilandje Isola di Sant’Andrea. Dit is plat met een rotsachtige kust. Je kunt er leuk wandelen, fietsen of paardrijden om er de diverse ecosystemen te zien.

3 Palazzo del Corso

Lizzano

Na het ontbijt vertrekken we richting ons volgende adres in Lizzano. Eerst bezoeken we Galatina. Dit was tijdens de Middeleeuwen een Griekse kolonie, waaraan het zijn Griekse uiterlijk dankt. Ben je hier op 28 en 29 juni dan kun je het beroemde tarantellafestival bezoeken. De tarantella is een levendige en elegante folkloristische dans die zijn oorsprong vindt in het tarantisme. Tussen de vijftiende tot de zeventiende eeuw ontstond er een hysterie in en rond Taranto. Mensen die waren gebeten door een taranatula, waren ervan overtuigd dat ze zichzelf konden genezen door heftig te dansen, net zolang tot het gif van de spin was uitgezweet. Verder is Galatina het centrum van de wijnproductie en DOC Galatina is het jongste DOC-keurmerk van de regio waaronder vooral rijke, fruitige rode wijnen, maar ook rosé en witte wijnen vallen. Lizzano ligt aan het helderblauwe water van de vredige Salentijnse kust. Meer naar het noorden toe, richting Taranto wordt het rotsachtiger met kleinere baaien en afgelegen strandjes. Onderweg passeren we diverse charmante kustplaatsjes waar we kunnen stoppen voor wat vers gegrilde vis en een wijntje. Een bezoek aan de iets meer in het binnenland gelegen plaats Manduria behoort ook tot de mogelijkheden. De oorsprong van dit levendige stadje gaat al terug tot Magna Grecia. Hier stierf de koning van Sparta tijdens een slag om Manduria in 338 v.C. Het historische hart is prachtig met een wirwar van straatjes, crèmekleurige huizen en stadspaleizen. De Fonte Pliniano ligt er nog steeds zo bij als 2000 jaar geleden werd omschreven door de Romein Plinius de Oudere in de encyclopedie Naturalis Historia. Om Manduria heen liggen diverse interessante archeologische resten en het stadje staat ook bekend om zijn wijnproductie die bovenal is gebaseerd op de druif ‘primitivo’ waar de bekende wijn Primitivo di Manduria van wordt gemaakt.

4 Masseria Bagnara resort & Spa
 • Italië Apulië Matera Chiesa di San Pietro
 • Italië Apulië Matera Panorama Stad
 • Italië Apulië Matera Piazza Virrorio Veneto
 • Italië Apulië Matera Stad
 • Italië Apulië Matera san giovanni
 • Italië Apulië Matera stad s'nachts

Matera

We verlaten de kust en gaan het binnenland in waar Matera ons volgende doel is. Dit is een van de oudste steden ter wereld met een geschiedenis van maar liefst 11.000 jaar. Het stadje ligt op de rand van een diep ravijn. De huizen zijn hier deels uit de rotsen gehakt. De wijk met dit type woningen heet Sassi. Sassi bestaat uit twee delen: Sasso Barisano en het pittoreske Sasso Caveoso. De twee wijken verschillen enorm van elkaar en het beste kun je dit zien vanaf de Strada Panoramica dei Sassi. Daarvandaan kijk je zo beneden in de grotwoningen. Tegenwoordig woont bijna niemand meer in de grotwoningen. Wel worden steeds meer grotten in gebruik genomen voor toeristische doeleinden, zo ook de 18 grotten die werden omgetoverd tot het hotel waar we de komende twee nachten verblijven. Naast grotten om te wonen werden er tal van kerken uit de rotsen gehakt. Een zo’n kerk hoort ook bij het hotel en is de plek waar je zult ontbijten. De Santa Maria di Idris en de Santa Lucia alle Malve zijn gedecoreerd met 13e eeuwse fresco’s. De Duomo uit de 13e eeuw bevat interessante beeldhouwwerken en een mooie Madonna della Bruna, beschermheilige van Matera. Het historische centrum van Matera met de Sassi werd in 1993 tot werelderfgoed van de Unesco verklaard. In 2019 is Matera Europese Culturele hoofdstad. Matera ligt vlakbij het de natuurpark Murgia Materna  en op een half uur rijden van het tweede grootste natuurpark van Apulië Alta Murgia. Interessant hier is het Mercadante bos, de diepe put Dolina, de vallei van de dinosaurussen met ruim 30.000 voetafdrukken, tal van prachtige ravijnen, het bos Bosco di Difesa Grande en het beroemdste kasteel van Zuid-Italië: Castel del Monte. Dit kasteel is werelderfgoed en werd in de dertiente eeuw gebouwd door keizer Frederik II. Achtereenvolgens werd het achthoekige slot gebruikt als residentie, gevangenis, schuilplaats en rovershol.

5 Sextantio le Grotte della Civita

Borgo Egnazia

In dit prachtige, lichtgrijze complex met talrijke hoekjes, balkons, torens, prieeltjes, straatjes en steegjes, krijg je de indruk in een kasteeldorpje te verblijven. Het complex is gebouwd als een Apulische villa. Het ligt op een steenworp afstrand van de Adriatische Zee. Eerst zie je nog de groene golfbaan. Het hotel bestaat uit verschillende gebouwen, het hoofdgebouw LA Corte, Il Borgo en de in...

Dag 1-3
Bekijk hotel

Le Capase Resort

Op deze paradijselijke plek, hoog op een klif gelegen die is omringd door de knalblauwe zee vind je gegarandeerd rust en ontspanning. Een oud, vervallen gebouw van lichte Leccese stenen werd door de eigenaars met respect voor de natuur gerenoveerd tot een elegant verblijf met zestien kamers, een prachtig terras met zicht op de tuin en de zee waar het ontbijt, de lunch en het diner genuttigd kan wo...

Dag 3-5
Bekijk hotel

Palazzo del Corso

Twee fraaie oude stadspaleizen uit de negentiende eeuw (Palazzo Provenzano en Palazzo Ravenna werden omgetoverd tot een luxe vijfsterrenhotel aan de hoofdstraat van Gallipoli op een steenworp afstand van het historische centrum en dus vlakbij alle culturele en historische bezienswaardigheden van deze mooie kuststad. Binnen zie je her en der nog historische details zoals de fresco's in de suites. H...

Dag 5-7
Bekijk hotel

Masseria Bagnara resort & Spa

Dit hotel heeft een prachtige ligging in een mooi landschap vol olijfbomen en ander groen. De oude herenboerderij werd op fantastisch smaakvolle wijze omgetoverd tot een genot voor het oog en welzijn. Het is een oase van rust en vrede temidden van de natuur en op een ideale locatie om heel Apulië te ontdekken. Het heldere water van de Middellandse zee met de prachtig witte stranden die zo typ...

Dag 7-9
Bekijk hotel

Sextantio le Grotte della Civita

Slapen in de Sassi van Matera! Dat is een unieke belevenis. Die belooft het hotel je ook. In Civita, het oudste deel van Sassi – de wijk die voornamelijk uit grotwoningen bestaat – zijn 18 grotten gerestaureerd en samengetrokken tot dit bijzondere hotel. De oorspronkelijke vormen en materialen zijn behouden gebleven zodat je een onvergetelijk verblijf wacht op een centraal gelegen plek tussen ...

Dag 9-11
Bekijk hotel

Apulië, het zuiden van Italië luxe

Bel of mail mij terug